Starověké umění čínské kuchyně pochází od velkých císařů a učenců minulosti, kteří hledali cestu k dokonalosti ve všem, co dělali, vaření nevyjímaje. Císařové věřili, že všechny zákony lidstva a lidské společnosti jsou projevem velkého Taa (Cesty neboli řádu vesmíru). V Tao věřil také známý mudrc Lao C‘, který prohlásil:
„Muž následuje zemi. Země následuje nebesa. Nebesa následují Tao. Tao následuje pouze samo sebe.“
Podle Vnitřního kánonu Žlutého císaře, nejstarší knihy o čínské
medicíně, by měl člověk do svého jídelníčku začlenit čtyři principy –
příjem živin, doplňkovou stravu, růst a rovnováhu.
Tím chtěli
čínští mudrcové říci, že principy stravování a vaření by se měly také
přizpůsobit principům, které řídí Nebe a Zemi. Kuchaři například věřili,
že když vaří s čistým srdcem a láskou, jídlo bude lidem více chutnat.
Když zkoušíte pokrmy z jiných krajin, je vždy užitečné znát a chápat tamní kulturu, její principy a dějiny, neboť to všechno má na kuchyni vliv. Dozvědět se více o přípravě exotických jídel a jejich ingrediencích je pro kuchaře i strávníky jistě podnětné.
Sestavili jsme pro vás seznam osmi čínských jídel, která si cizinci v restauracích objednávají nejčastěji. V závorce uvádíme jejich anglické názvy pro případ, že si je budete chtít dopřávat na svých výletech do zahraničí, respektive anglicky mluvících zemí.
Vepřové na sladkokyselo (Sweet and Sour Pork)
Toto jídlo nejlépe kombinuje sladkou a kyselou chuť, navíc s báječnou barevnou omáčkou, které se jen těžko odolává. Kromě vepřového se hojně používá i kuřecí maso.
Kuře kung-pao (Chicken Gongbao)
Tento pokrm znají snad po celém světě. Jídlo není ale oblíbené jen ve světě, ale také v restauracích samotné Číny. Připravuje se z marinovaného kuřete, které se orestuje společně se zeleninou a kešu oříšky (popř. buráky). Originální s‘-čchuanská verze obsahuje ostré papričky, ale v evropských zemích se zpravidla nepoužívají.
Mapo Tofu (Mapo Doufu)
Mapo tofu je nakrájené a podušené tofu v kořeněné omáčce. Většinou obsahuje i mleté maso. S‘-čchuanská verze je, jak už to bývá, pěkně ostrá. Na Západě si lidé toto jídlo oblíbili právě pro jeho pikantnost.
Polévka s wontony (Wonton Soup)
Wontony jsou plněné taštičky, které se jí samotné nebo v polévce. Tento pokrm je lehký a snadno stravitelný. Wontony se plní kuřecím nebo vepřovým masem, ale také krevetami a zeleninou. Do polévky se přidávají obvykle nudle a čínské zelí (pak čoj).
Ťiao-c ‚ (Jiaozi) – čínské knedlíky
Ťiao-c‘ jsou oblíbené a velmi chutné čínské napařované knedlíky.
Nepleťte si je ale s wontony. Ty jsou z jiného těsta, které je tenčí, a
servírují se hlavně v polévce, kdežto ťiao-c‘ se podávají se sojovou
omáčkou a tvarem připomínají velké ravioli.
Plní se mletým masem
a zeleninou, popř. pouze zeleninou a vaří se v páře. V Číně mají rčení:
„Když jde o to dobře se najíst, nic se nevyrovná ťiao-c‘.“ Na ťiao-c‘ a
další napařované dobroutky se specializují restaurace typu „dim sum“,
ale setkáte se s nimi i jinde.
Jarní závitky (Spring Roll)
Závitky se plní buď mletým masem, zeleninou anebo kombinací, lze do nich přidat i tenké nudle apod. Závitek se pak ufrituje v oleji. U ne-Číňanů jde o jednu z nejoblíbenějších pochoutek také kvůli její křupavosti.
Čou mein (Chow Mein)
Čou mein znamená restované nudle. Najdete je na jídelníčku v téměř každé čínské restauraci. Existuje nepřeberné množství variant, protože nudle můžete osmahnout s čímkoliv.
Kachna po pekingsku (Peking Duck)
Jak název napovídá, tento dnes už národní pokrm pochází z Pekingu. Pro jeho vzhled se mu říká také „lakovaná“ kachna. Křupavou kůrčičku a chutné maso milují jak Číňané, tak běloši. Příprava tohoto jídla má v Číně staletou historii. Nakrájená kachna se balí do tenkých placiček, do kterých se přidává jarní cibulka a omáčka hoisin.
A na závěr tu máme jeden recept:
S‘-čchuanské mapo tofu
Ingredience
- 400 g tofu nakrájeného na kostky
- 100 g mletého hovězího
- 400 ml kuřecího vývaru
- 3 ks jarní cibulky nakrájené nadrobno
- 3 ks stroužky česneku rozdrceného
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce omáčky z tmavých soj. bobů
- 2 lžíce s'-čchuanských papriček
- ½ lžičky cukru
- špetka soli
- 4 proužky řas kombu
- slunečnicový olej
- sezamový olej
Postup
-
Roztlučte si papričky v hmoždíři nebo rozmixujte v mixéru a odložte
stranou. Do rozehřátého hrnce nebo woku přidejte dvě lžíce
slunečnicového oleje. Udržujte střední plamen. Přidejte česnek a opatrně
smažte půl minuty, aby se nespálil. -
Přihoďte hovězí a osmahněte asi 5 minut nebo dokud maso nezhnědne.
Přidejte omáčku z bobů a polovinu jarní cibulky a dobře promíchejte.
Vařte další čtyři minuty. Přidejte vývar, papričky, sůl, cukr, řasy
kombu a snižte teplotu. Hrnec přikryjte a nechte dusit, dokud není maso
dobře tepelně zpracované a měkké (asi 40 minut). -
Odkryjte poklici, přidejte plamen, přihoďte tofu a vařte na mírném ohni dalších 10 minut. Řasy kombu vytáhněte a vyhoďte.
Poznámky
Podávejte v misce s pár kapkami sezamového oleje a jarní cibulkou. Pokud na vás bude jídlo příliš ostré, servírujte s miskou rýže, která oheň v puse zmírní.
Přejeme dobrou chuť!