Hurá, už zrají! Včera jsem obhlížela úrodu rajčat a srdce mi skákalo radostí. Jsou voňavá, šťavnatá a chutnají opravdu rajsky. Když jsem tak stála na záhonu, do zad mi pálilo zapadající slunce a bosá chodidla si hověla na osvěžující trávě, vzpomněla jsem si na vás. Že taky určitě přemýšlíte nad tím, jak si rajčátka schovat na zimu. Je to snadné. Zavařte si je anebo z nich udělejte sušená rajčata. Vyzkoušeno, prověřeno.

Zavařování rajčat ve vlastní šťávě je skutečně jednoduché. Poprvé jsem tento „recept“ zkoušela předminulý rok (to to letí) a s očekáváním, jak to dopadne, otevírala první sklenici někdy v listopadu, kdy se mi po rajčátkách stýskalo. Překvapení to bylo milé. Zavařená rajčata byla trochu měkká, snadno se z nich sloupla slupka a byla z nich výborná polévka i omáčka na těstoviny.

Postup

  • Protože u nás na vesnici ctíme tradici, zavařujeme na chalupě zásadně na kamnech na dřevo. To pro mě znamenalo vyrazit s velkým košem hned ráno „na klacíky“ do lesa.
  • Pak je třeba umýt velké (půllitrové) sklenice a opláchnout rajčata.
  • Větší rajčata se překrojí na půlky i čtvrtky a vkládají se do sklenic. Nebojte se je pěkně namačkat, trochu se zdrcnou při  sterilizaci.
  • Když jsou sklenice napěchované rajčatovou úrodou, pěkně utěrkou otřete okraje sklenice i víčka. Ta hezky utáhněte
  • Zavařujte ve velkém hrnci. Na dno dejte utěrku, aby sklenice nebyla v kontaktu přímo s horkým dnem hrnce, doplňte vodu a zavařujte asi půl hodiny při 80°C.
  • Sklenice vytáhněte z hrnce a postavte na podložku (popř. suchou utěrku) víčkem dolů. Nechejte půl hodiny stát, obraťte zpátky a po  vychlazení můžete sklenice uložit do spíže.

Zavařená rajčata budete mít vždy po ruce, když budete chystat zmiňovanou rajčatovou polévku, omáčku na těstoviny, rajčatovou omáčku apod.


Další návod na zavařovaná a sušená rajčata v tomto videu:

Převzato z webu o zdravé výživě Cojíme.cz.

Čtěte také: