Michael Edwards

5. 4. 2022

V trávicím traktu zdravého savce žije složité společenství bakterií. Toto mikrobiální společenství se často nazývá „mikrobiom“, „střevní mikroflóra“ nebo „prospěšné bakterie“. Tito mikrobi se s námi vyvinuli tak, že s námi koexistují ve vzájemně prospěšném vztahu.

Úvod do problematiky střevních mikrobů

Pro správnou tvorbu, trávení a asimilaci vitaminů skupiny B potřebujeme prospěšné střevní mikroby. Některé bakterie také syntetizují vitamin K. Ve skutečnosti potřebujeme bakterie pro syntézu, trávení a asimilaci mnoha vitaminů, minerálů, bílkovin, tuků a mnoha dalších živin.

Zdravé bakterie také udržují populaci jiných mikrobů (např. kandid) na zdravé úrovni. Kolonie zdravých bakterií vytvářejí biofilm (biologický povlak), který udržuje střevní stěnu zdravou a funguje jako bariéra proti patogenům. Zdravé bakterie se pohybují pomalu a vytlačují nežádoucí patogeny. Zdravý střevní povlak je domovem tisíců různých prospěšných bakterií, čím více, tím lépe. A nesídlí jen v našem střevě. Některé z nich mohou procházet střevní stěnou a žijí v celém našem těle.

Často se říká, že počet bakterií v našem těle převyšuje počet našich vlastních buněk přibližně v poměru deset ku jedné. Pravda to sice není, přesto je v lidském těle více buněk bakterií než lidských buněk. Tento poměr je přibližně 39 bakteriálních buněk na každých 30 lidských buněk.

Pokud jste někdy byli u biologického zubaře, možná vám ukázal, jak vypadají bakterie ve vašich ústech pod mikroskopem. Obecně platí, že rychle se pohybující bakterie jsou prevíti. Můžete je vidět, jak zběsile plavou kolem a hledají potíže, narážejí na zuby a dásně, možná hledají vhodné místo, kam by se mohly zavrtat a vytvořit si domov, živit se a rozmnožovat.

Pokud máte problémy se zuby a dásněmi, zkuste následující postup: Vezměte si kapsli probiotika, rozlomte ji a obsah vyprázdněte do úst. Nechte ji tam. Pohybujte s ní. Když se vám nahromadí trochu slin, promíchejte ji. Měli byste si všimnout, že část bolesti ustoupí. Nyní si představte, jak to funguje ve vašich střevech. Mimochodem, zdraví ústní dutiny je velmi dobrým ukazatelem zdraví střev.

Bez dostatku zdravých bakterií trpí celé tělo. Střevní mikroby mohou pozměnit chemii mozku i endokrinní funkce. Deprese souvisí se syndromem dráždivého tračníku. Předpokládá se, že autismus je způsoben nebo přinejmenším zhoršován nevyváženým stavem střev. Podle mých zkušeností se každé autoimunitní onemocnění nachází právě v těle člověka s nezdravými střevy.

Je třeba poznamenat, že slovní spojení „dobré bakterie“ a „špatné bakterie“ jsou dost nepřesná. Bakterie pouze reagují na své prostředí. Z „dobrých“ bakterií se za špatných okolností velmi rychle stanou bakterie „špatné“.

Kandida

Každý z nás, i když je zdravý, má ve střevech spory kandid. Tyto kvasinky jsou prakticky nezničitelné. Cokoli, co by šlo udělat pro jejich zničení, by nás pravděpodobně zabilo. V těle mohou přebývat v klidovém stavu odhadem šest měsíců, aniž by způsobovaly problémy.

Antibiotika zabíjejí bakterie a antibiotika mohou zabíjet i jiné patogeny včetně plísní. Jenže pak dáváme volné pole kvasinkám. Když se naskytne příležitost k rozkvětu, kandidy se změní v houby a stanou se patogenními.

Běžné příčiny přemnožení kandid

  • alkohol
  • antibiotika
  • vakcíny
  • amalgámové výplně
  • průmyslově upravené potraviny
  • kouření

Často přehlíženým způsobem, kterým se kandidy živí, je poškození organismu. Buňky jsou tvořeny převážně glykogenem a škrobem. Poškozené, odumírající buňky živí kvasinky a další patogeny.

Syndrom zvýšené propustnosti střev

Střevo je od podstaty propustné, jde jen o to, v jaké míře. Zdravý střevní povlak nežádoucí věci do krevního oběhu nepropouští. Některé „dobré“ bakterie se sice dostanou dovnitř, ale to je v pořádku. Nezapomeňte, že bakterie jsou v celém našem těle. Chceme ty dobré, ne ty špatné. Pokud kandidy převládnou, jejich nadbytek zvyšuje hladinu zonulinu, látky, která má na starosti těsnost spojů mezi enterocyty ve střevě, což vede k oslabení spojů a zvýšené propustnosti střev.

A tady je jeden děsivý fakt: vlákna kandidy pronikají také přímo stěnou střevní výstelky a přispívají ke zvýšené propustnost i tímto způsobem. Jinými slovy, představte si stonožky s velmi dlouhýma nohama, které se jakoby zavrtávají do střevní sliznice. Střevní stěna se rovněž vysouší a praská. To vše způsobuje, že střevo je mnohem propustnější, než by mělo být. V této fázi se patogeny a nestrávené bílkoviny dostanou do krevního oběhu a zahltí imunitní systém těla. Bílkoviny musí být kompletně rozloženy, jinak je tělo považuje za cizorodé a podle toho reaguje. Takto vzniká většina alergií.

Kandida se vrtá ve střevech – dělá to i v celém těle a otevírá tak cesty pro infekci po celém těle.  Je snadné pochopit, jak kandidy ničí játra. Vezměme si osu střevo–játra. Do jater proudí 70 % krve ze střev. Játra jsou rychle zahlcena toxiny produkovanými kandidou. Mohl bych o kandidě mluvit dál a dál, ale snažím se napsat svůj dosud nejkratší článek o zdraví střev, takže tady skončím.

Doplňky stravy

Pokud chcete znát seznam více než 25 nejlepších doplňků stravy na hubení plísní, tady je. Obsahuje i některé, které velmi dobře fungují na uvedení střev zpět do homeostázy.

Aktivní uhlí: Váže se s pozitivně nabitými věcmi ve střevech, jako je například kandidóza ve své patogenní formě a mnoho toxinů, které produkuje, a které se pak vyprazdňují z těla ven.

Astragalus (kozinec blanitý): Silný antimikrobiální prostředek, který působí také protizánětlivě, posiluje imunitní systém, zpomaluje růst nádorů, pomáhá předcházet a zvrátit cukrovku a další.

Berberin: Tento alkaloidní extrakt z kořenů rostlin má potvrzené silné antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky.

Biotin: Díky přítomnosti vitaminu skupiny B, biotinu, se kvasinky údajně nemohou měnit do své myceliální formy. Na druhou stranu existují studie, které naznačují, že se kandidy mohou biotinem živit.

Černý ořech: Studie prokázaly, že černý ořech dokáže účinně hubit afty, herpes a syfilisové vředy. Slupky černých vlašských ořechů mají silné protiplísňové účinky, silnější než mnohé léky na předpis. Plísním a parazitům se daří v kyselém prostředí.

Kyselina kaprylová: Mastná kyselina v kokosovém ořechu, která má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky. Kokos nebo kokosový olej sám o sobě nemá příliš silné antimikrobiální vlastnosti.

Chlorella: Není antimykotikum, ale je negativně nabitá jako dřevěné uhlí a má řadu dalších výhod, které působí proti příznakům kandidy. Chlorella také pomáhá odstraňovat z krve těžké kovy a omezené množství pozitivně nabitých kandid.

Skořice: Silné přírodní antimykotikum se spoustou dalších zdraví prospěšných látek.

Jíly: Stejně jako aktivní uhlí se bentonitový jíl dokáže vázat s kandidami, těžkými kovy a dalšími pozitivně nabitými položkami a vytáhnout je z těla vyprazdňováním.

Hřebíček: Toto silně vonící koření obsahuje některé stejné sloučeniny jako oreganový olej. Studie prokázaly, že hřebíček obsahuje silné antimikrobiální a protiplísňové sloučeniny.

Brusinky: Na infekci močových cest není nic lepšího než neslazená, nefalšovaná brusinková šťáva.

Křemelina: Tento doplněk stravy je sypkou formou diatomové břidlice. Je dalším záporně nabitým přípravkem (podobně jako dřevěné uhlí a bentonitový jíl, ale v tomto směru není tak účinný), který také ničí patogeny, ale povlak kandidy se před křemelinou dobře chrání.

Enzymy: Bylo prokázáno, že hemiceluláza, proteáza a celuláza rozkládají buněčné stěny a povlak kandidy. Musí se užívat v ochranné kapsli, která se rozpadne až ve střevě, ne v žaludeční kyselině.

Česnek: Allicin, sloučenina obsažená v česneku, má protiplísňové, antibakteriální a antivirové vlastnosti a česnek pomáhá posilovat imunitní systém.

Vodilka kanadská: Oblíbená bylina, kterou již stovky let používají původní obyvatelé Ameriky, se silnou antimikrobiální aktivitou, včetně celkem slušných protiplísňových vlastností.

Zlatobýl: Působí protiplísňově, močopudně, potopudně, protizánětlivě, expektoračně, adstringentně, antisepticky a karminativně.

Hořčík: Odbourává toxické metabolity (vedlejší produkty) kandidy albicans.

Molybden: Rozkládá toxické metabolity (vedlejší produkty) kandidy albicans.

Houby: Bojujte proti ohni ohněm a proti houbám houbami! Mnohé houby produkují přirozené protikvasinkové faktory, které brání jiným houbám v ovládnutí jejich území. Houba reishi je po celém světě dobře známá pro své nepřeberné množství zdraví prospěšných látek, včetně silných protiplísňových vlastností, ale existuje mnoho dalších hub, které také pomáhají čistit střeva.

Citronová tráva: Citronová tráva je nejsilnějším antibakteriálním a protiplísňovým esenciálním olejem.

Neem: Mezi vlastnosti této rostliny patří imunomodulační, protizánětlivé, antihyperglykemické, protivředové, antimalarické, protiplísňové, antibakteriální, antioxidační, antimutagenní a antikarcinogenní účinky.

Oregánový olej: Tento extrakt je velmi dobře známý pro svou schopnost ničit patogenní aktivity. Existuje spousta studií, které prokazují jeho účinnost.

Extrakt z olivových listů: Tento extrakt je známý tím, že ničí plísňové a patogenní bakteriální infekce, aniž by poškozoval zdravé bakterie. Mám podezření, že je to proto, že je slabý a neproniká do povlaku střeva.

Lapacho: Tento doplněk stravy si v posledních letech získal celosvětovou pozornost díky četným studiím, které prokázaly jeho úžasné zdravotní účinky, včetně schopnosti zabíjet bakterie odolné vůči antibiotikům a obtížné plísňové infekce, jako je například kandidóza.

Probiotika: Většina lidí ví, že je třeba užívat probiotika v boji proti kvasinkovým infekcím, ale ujistěte se, že probiotika jsou kvalitní. Spousta levných probiotik se v žaludeční kyselině rozkládá a jejich složky nakonec vyživují kvasinky. Také musí být schopna projít žaludeční kyselinou a dostat se do střeva, aby mohla plnit svou funkci. Užívání probiotik s antimikrobiálními doplňky sníží účinky obou.

Spirulina: Pro účely zabíjení kandidy funguje stejně jako další výše zmíněná řasa chlorella.

Kurkuma: Kurkuma je silná antimikrobiální bylina s prokázanými protiplísňovými účinky a řadou dalších úžasných zdravotních přínosů.

Kyselina undecylenová: Tato mastná kyselina je šestkrát účinnější než kyselina kaprylová. Studie prokázaly, že kandidy si na kyselinu undecylenovou nedokážou vytvořit toleranci, což z ní pravděpodobně dělá nejúčinnějšího zabijáka kandid na tomto seznamu.

Pelyněk: Účinnou látkou tohoto silného antimikrobiálního přípravku je pelyněk pravý (Artemisia), který je po celém světě známý především díky své schopnosti zabíjet parazity.

Zinek: Pomáhá při trávení bílkovin, enzymatických reakcích, produkci energie, antioxidačních funkcích a je nezbytný pro správnou rovnováhu minerálů. V těle zatíženém kandidami se běžně vyskytuje nedostatek zinku.

Strava

Pravděpodobně byste mohli každý den užívat velké množství kyseliny undecylenové a stravovat se jako průměrný člověk dbající na zdraví, a bylo by to v pořádku. Pokud však nechcete brát doplňky stravy věčně, budete muset mít daleko zdravější jídelníček.

Každý den si udělejte brusinkovou limonádu. Brusinková limonáda pomáhá udržovat optimální činnost ledvin a jater. Tyto orgány obvykle rychle zleniví, když se zabije hodně kandid. Pokud jsou saláty na prvním místě, tato brusinková limonáda je na druhém, následovaná někde hodně vzadu doplňky stravy jako číslo 3.

K snídani jezte hodně velký salát (7-9 šálků). Salát by měl obsahovat nejméně 10 různých druhů zeleniny a několik různých bylinek.

Nenechte nikoho, aby vám vařil nebo připravoval jídlo. To znamená žádné krabičky nebo krabice či mandlové mléko. Udělejte si ho sami. Žádné restaurace, žádné předpřipravené večeře, žádná balená jídla, vaše kupované potraviny by měly mít ve složení pouze jednu položku.

Začněte brusinkovou limonádou a obrovským salátem každé ráno. K obědu, pro ty, kterým není moc špatně, si udělejte smoothie nebo si dejte k svačině nějaké oříšky anebo ovoce, případně dojezte ten obrovský salát k snídani.

Večeři si vařte od základu, což zabere přípravu a čas, ale časem se to zlepší. Zkuste rýži a fazole, quinou, čočku, proso a amarant. Některé z těchto potravin se při protikandidové dietě nedoporučují, ale mám pocit, že jsou prospěšné, když člověk jí výše zmíněné saláty. Kromě toho přidáváme do večeře také hodně syrové zeleniny a bylinek. Například k rýži a fazolím se skvěle hodí syrová nakrájená rajčata a avokádo, na kostičky nakrájená cibule a česnek a nastrouhaná kurkuma a zázvor. Pro maximální zdravotní přínos jezte syrové a vařené bylinky společně.

Saláty jsou nejdůležitější součástí tohoto protokolu. Více než doplňky stravy, více než cokoli jiného, co ušetří dostatek vody, jsou saláty nezbytné. Jezte hodně syrové zeleniny. Jezte ji v různých druzích. Vaše lednice by měla být plná zeleniny! Není nic prospěšnějšího, co by změnilo život, než si vypěstovat návyk na saláty, když jsou saláty velké, rozmanité a domácí. Pro vyčištění střevních stěn od nečistot a rozvoj prospěšného střevního ekosystému udělají víc než jakýkoli doplněk stravy nebo jiná potravina.

Pro ty, kteří mají velmi vážné střevní problémy, mohou být luštěniny a obiloviny přinejmenším prvních několik týdnů zakázány, ale po konzumaci dostatečného množství salátů by střeva měla být schopna využívat mnoha výhod vařených potravin, jako jsou výše zmíněné večeře. Těm, kteří jsou hodně nemocní a mají potíže s trávením potravin, doporučuji, aby výše zmíněné večeře nejprve pomalu přidávali do salátů.

Sladké ovoce je třeba výrazně omezit a u chronicky nemocných se mu vyhýbat, dokud střeva nebudou dobře fungovat. Do této kategorie nepatří grapefruit, brusinky, avokádo, limetka a citron. Šťávy z ovoce nejsou o mnoho lepší než zpracovaný cukr, takže nedělejte častou chybu a nemyslete si, že vás hladovka s čerstvými šťávami uzdraví.

Moderní ovoce obsahuje příliš mnoho cukru. Nedoporučuji být frutariánem, zejména při hojném výskytu kandidy. Klíčem k nápravě střev je velmi široká škála čerstvé syrové zeleniny a bylinek. Některé ovoce je super, ale příliš mnoho ovoce může i u zdravého střeva vyvolat přetížení plísněmi.

Pšenice a oves by se měly vynechat, dokud se neobnoví zdraví střev. Pšenice a oves bývají před sklizní napuštěny glyfosátem a pšenice má řadu dalších zdravotních problémů. Pokud chcete jíst chléb, vyrobte si vlastní s použitím starých semen a starých postupů.

Různorodost

Pro vytvoření zdravé střevní kolonie potřebujete mnoho různých druhů bakterií. Různé bakterie mají rády různé potraviny a ty nejprospěšnější bakterie mají rády ty nejzdravější potraviny. Syrová zelenina a bylinky nejlépe vyživují střeva a produkují nejzdravější bakterie. Když se nad tím zamyslíte, příroda by opravdu nemohla fungovat jinak.

Mnoho praktických lékařů, když je někdo nemocný, chce omezit stravu. Často také říkají, aby se lidé vyhýbali syrovým produktům (raw). Tyto dvě myšlenky jsou mylné! Já pracuji opačným způsobem. Omezte sladkosti, včetně ovoce, a vyřaďte upravené a zpracované potraviny, a nahraďte je zdravými celozrnými potravinami, které neživí patogeny, a nejlépe čerstvými syrovými produkty.

Šest měsíců

Trvá přibližně šest měsíců, než spory kandidy odumřou. Zhruba stejně dlouho trvá, než se zahojí střevní sliznice. Naštěstí si můžete zdravý biofilm plný prospěšných mikrobů vybudovat mnohem rychleji. Bohužel spory jsou připraveny k životu, jakmile se nakrmí.

Každému, kdo má systémové zdravotní problémy spojené s plísněmi, trvá šest měsíců velmi opatrného a přísného dodržování diety, než se kandidy, dalších plísní a chronických onemocnění opravdu zbaví.

Přetištěno z časopisu Organic Lifestyle Magazine. Přeloženo z článku newyorské edice deníku The Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“