13. 5. 2012

Rajče patří mezi základní poklady kuchyně. Jeho variace druhů, vůní a chutí v kombinaci s ostatními ingrediencemi je téměř nekonečná. Od cherry až po sušená či pečená rajčata, od bílých po černá. Odkud pochází a jak a kdy se rajčata pěstují?

Ze Střední a Jižní Ameriky dovezli dobyvatelé v 15. století do Evropy nejenom truhly se zlatem, ale i poklad jménem rajče. Této rostlině se daří dobře i v našem mírném pásmu. Díky své nenáročnosti a  výjimečným chuťovým a estetickým vlastnostem si získala oblibu celého světa.

Největšími producenty rajčat na světě jsou Čína (cca ¼ světové produkce), USA, Turecko, Indie a Itálie. V Evropě pak ještě k  nejsilnějším producentům patří Španělsko, Nizozemsko, Francie a Polsko.

Dlouholeté šlechtění rajčat nám nabízí širokou paletu jejich druhů. Co se týká tvaru, k dostání jsou kulaté, oválné nebo švestkovité. Velikosti začínají od několika milimetrových Cherry a končí u víc než deseticentimetrových Beefů (masité rajče).

Barva zralého plodu může být, kromě nám dobře známých červených, žlutých a oranžových i bílá, růžová, purpurová, zelená nebo černá. Provedením pak volné anebo keříky (plody na stonku). Právě keřík si vydobývá v posledních letech čím dál větší oblibu. Stonek má výraznou vůni a hlavně dává plodům sílu, takže vydrží déle čerstvé.

Vyzkoušejte tento skvělý recept z naší dílny…

Výživová hodnota rajčat

Rajčata se vyznačují vysokým podílem vody – běžně kolem 95 %. Nicméně i tak jsou hodnotné pro výživu člověka. Barvu rajčat mají „na svědomí“ karotenoidy, zejména lykopen. Tato látka má silné antioxidační účinky. To znamená, že v našem těle neutralizuje volné kyslíkaté radikály, které se tvoří například při stresu a způsobují předčasné stárnutí.

Další složkou je potravinová vláknina, která ovlivňuje při  vyšší konzumaci rajčat trávení. Zejména upravuje střevní peristaltiku.

Mezi kyselinami je v rajčatech největší množství kyseliny citronové. Kyseliny plodů rajčat napomáhají trávení s výjimkou osob s přebytkem žaludečních šťáv.

Další významnou složkou rajčat jsou minerální látky. Z těch převažuje obsah draslíku, hodně zde najdeme také vápníku nebo hořčíku. Obecně se tyto prvky chovají v našem těle jako zásadotvorné – říkáme, že napomáhají vyrovnávání acidobazické rovnováhy v lidském organismu.

Tomato 'San Marzano' © Jonathan Billinger :: Geograph Britain and ...
Italské rajče San Marzano má výjimečné aroma, chuť i tvar a je to jediné rajče, které se smí použít na pravou pizzu Napoletanu. ( Jonathan Billinger , CC BY-SA 2.0)

Vysoký je i podíl mikroelementů, obsahují hodně železa, manganu, molybdenu a také bór – jsou doporučovány jako podpůrný prostředek při  nervových poruchách.

Zralé rajče je tedy vynikajícím doplňkem a zdrojem zdraví prospěšných látek v naší výživě. Je však třeba připomenout, že toto platí jen u zralých plodů. Zelené plody obsahují silně toxický glykoalkaloid tomatin, který se vyskytuje i v jiných zelených částech rostliny, proto je potřeba se konzumaci nezralých plodů vyhnout.

Pěstování, dostupnost a využití

Rajčata, která se na náš trh po celý rok dostávají, pochází vesměs ze skleníků. V nich jsou pěstované buď v zemině anebo hydroponicky, tj. ve vodě s živinovým roztokem. Tyto způsoby se samozřejmě odráží na jejich chuti. Dalším faktorem, který prohlubuje chuťový rozdíl, je zralost při  sklizni.

File:Hydroponic g12.jpg - Wikimedia Commons
Hydroponické pěstování rajčat v skleníku. (wikimedia/Giancarlo Dessì)

Aby rajče vydrželo několik dní v distribučním řetězci, sklízí se ne úplně zralé a částečně tak  musí uzrát „po cestě“. Existují barevné stupnice od zelené po červenou (resp. jinou barvu dle konkrétní odrůdy), na základě kterých se určuje požadovaná zralost v celém řetězci, tj. od sklizně až po dodání do vašeho oblíbeného obchodu. Jen pro zajímavost, ideální rozmezí teploty v „rajčatovém“ dodavatelském řetězci je 8-12°C.

Díky nenáročnosti a možnostem pěstování si evropský trh vystačí pokrýt svou potřebu po velkou část roku sám. Ačkoliv Španělsko, Itálie nebo Holandsko produkují rajčata po celý rok, v zimním období mají samozřejmě nižší výnosnost a na celoevropskou poptávku nestačí. Do „hry“ pak vstupují Turecko (které svým způsobem patří do Evropy také) a  Maroko.

Nicméně, kritériem určujícím z kterého koutu Evropy nebo blízkých států se k nám rajče dostane, je většinou cena (kombinace nákupu a přepravních nákladů), respektive nabídka a poptávka. Na český a  slovenský trh se většinou rajčata dováží zhruba dle následující tabulky:


IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Španělskoxxxxxxxxxxxx
Tureckoxxxxxxxxxxxx
Holandskoxxxxxxx
Franciexxxxx
Marokoxxxxxxxx
Polskoxxxxxx
CZ+SKxxxxx

Rajčata jsou jednou z mála zelenin, která má hodnoty pH jako ovoce. Zatímco u ovoce je  hodnota pH většinou nižší než 4, u rajčat se v průměru udává kolem 4,3. Jsou tedy velmi vhodné i pro konzervování – zejména na výrobu protlaků a kečupů. Dalším způsobům přípravy a úpravy se meze nekladou, rajčata využijeme v řadě pokrmů, od dekorace a  čerstvých salátů až po použití sušených plodů a také k přípravě nápojů.

Pokud jset odhodlaní vypěstovat si vlastní, podívejte se na tipy zde: Jak pěstovat račata.

Tipy na závěr

  • Neskladujte rajčata v lednici – při nízkých teplotách ztrácejí aroma i chuť.
  • Nechcete-li slupky rajčat v jídle, ponořte je před přípravou nakrátko do vroucí vody, pak je lehce oloupete.
  • Máte doma nedozrálá rajčata? Nevadí, dejte je na 1-2 dny doma za okno a pěkně vám „poskočí“.
  • Když je rajče příliš měkké, špatně se krájí. Když ho dáte na cca 10 minut do ledové vody, výrazně zpevní.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.