Snadný, zdravý a chutný recept, který mi prozradil můj drahý bratr. Díky za něj, stojí za to ho určitě vyzkoušet a věřím, že jako já, se k němu budete rádi vracet.

Růžičková kapusta, která je bohatá na vitamíny C a K, vypadá jako miniaturní kapusta a roste v shlucích na velkých stoncích.

V našich podmínkách dozrává koncem léta až do pozdních zimních měsíců. Nevadí jí ani mrazíky, ba právě naopak – dají prý kapustičkám nasládlejší chuť, která je normálně jemně nahořklá.

Růžičková kapusta je oblíbená v Holandsku, Velké Británii a také v Belgii. Její anglický název brussels sprouts ostatně v sobě nese odkaz na belgické hlavní město.

Tisknout

Zapečená růžičková kapusta se šunkou a rajčaty

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 55 minut

Ingredience

  • 300 g růžičkové kapusty
  • 100 g malých rajčátek
  • 200 g šunky
  • 100 g eidamu
  • 100 g nivy
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce bazalky čerstvé nebo sušené
  • sůl, pepř
  • olej

Postup

  1. Růžičky kapusty opláchneme a poté odřízneme zaschlý stonek každé růžičky a oloupeme starší vrchní vrstvu listů.

  2. Čisté kapustičky vložíme do zapékací mísy s trochou oleje na dně a proložíme je omytými rajčátky

  3. Šunku nakrájíme na podlouhlé plátky a přidáme ji do zapékací nádoby také.

  4. Naplněnou mísu zalijeme smetanou, poté vše osolíme a opepříme a posypeme jemně natrhanou bazalkou.

  5. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut na 180C.

  6. Pak mísu vytáhneme, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme znovu zapéct, dokud nejsou kapustičky měkké (cca dalších 10-20 minut).

  7. Před podáváním dozdobíme hotové jídlo čerstvou bazalkou.

Poznámky

Tento recept se velice snadno modifikuje.

Pokud chcete mít jídlo vydatnější, zapečte se zeleninou i nakrájené brambory a natvrdo uvařené vejce.

Chuťově si ho zpestřete přidáním koření dle chuti (karí, italské bylinky) a také rozdrceným česnekem.

Místo šunky můžete použít libové uzené maso.

Vegetariáni mohou maso vynechat úplně a přidat si místo něj např. brokolici, mrkev, balkánský sýr atd. 

Místo smetany můžete použít i plnotučné mléko. 

Jestli jste milovníkem „zapékaných receptů“, vyzkoušejte příště i náš zapečený lilek s fetou.