Snadný, zdravý a chutný recept, který mi prozradil můj drahý bratr. Díky za něj, stojí za to ho určitě vyzkoušet a věřím, že jako já, se k němu budete rádi vracet.
Růžičková kapusta, která je bohatá na vitamíny C a K, vypadá jako miniaturní kapusta a roste v shlucích na velkých stoncích.
V našich podmínkách dozrává koncem léta až do pozdních zimních měsíců. Nevadí jí ani mrazíky, ba právě naopak – dají prý kapustičkám nasládlejší chuť, která je normálně jemně nahořklá.
Růžičková kapusta je oblíbená v Holandsku, Velké Británii a také v Belgii. Její anglický název brussels sprouts ostatně v sobě nese odkaz na belgické hlavní město.
Zapečená růžičková kapusta se šunkou a rajčaty
Ingredience
- 300 g růžičkové kapusty
- 100 g malých rajčátek
- 200 g šunky
- 100 g eidamu
- 100 g nivy
- 150 ml smetany na vaření
- 1 lžíce bazalky čerstvé nebo sušené
- sůl, pepř
- olej
Postup
- Růžičky kapusty opláchneme a poté odřízneme zaschlý stonek každé růžičky a oloupeme starší vrchní vrstvu listů.
- Čisté kapustičky vložíme do zapékací mísy s trochou oleje na dně a proložíme je omytými rajčátky
- Šunku nakrájíme na podlouhlé plátky a přidáme ji do zapékací nádoby také.
- Naplněnou mísu zalijeme smetanou, poté vše osolíme a opepříme a posypeme jemně natrhanou bazalkou.
- Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut na 180C.
- Pak mísu vytáhneme, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme znovu zapéct, dokud nejsou kapustičky měkké (cca dalších 10-20 minut).
- Před podáváním dozdobíme hotové jídlo čerstvou bazalkou.
Poznámky
Tento recept se velice snadno modifikuje.
Pokud chcete mít jídlo vydatnější, zapečte se zeleninou i nakrájené brambory a natvrdo uvařené vejce.
Chuťově si ho zpestřete přidáním koření dle chuti (karí, italské bylinky) a také rozdrceným česnekem.
Místo šunky můžete použít libové uzené maso.
Vegetariáni mohou maso vynechat úplně a přidat si místo něj např. brokolici, mrkev, balkánský sýr atd.
Místo smetany můžete použít i plnotučné mléko.
Vyzkoušejte také: