Ondřej Horecký

8. 9. 2011

Kynuté knedlíky se dělají v mnoha domácnostech a rozhodně nejde o recept pro úplné začátečníky. Společně s mamkou, která dělá jedny z nejlepších knedlíků pod sluncem, jsme proto sestavili tento srozumitelný recept.

U nás na Slovácku se kynutým sladkým knedlíkům říká „kule“ (neplněné knedlíky k masu a omáčce jsou „šišky“) a plní se nejrůznějším ovocem, nejčastěji jahodami, meruňkami a švestkami. Těm se tu říká trnky, takže švestkové knedlíky jsou pak „kule s trnkama“.

V hornatějších oblastech pak určitě vyzkoušejte knedlíky s borůvkami.

Video vzniklo ve spolupráci s televizí NTD ČR.
Tisknout

Recept na domácí kynuté ovocné knedlíky

Čas vaření 1 hour
Kynutí těsta 1 hour
Celkový čas 2 hours
Pro 6 osob

Ingredience:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 20 g kvasnic
  • 250 ml mléka (vlažného)
  • 2 lžičky cukru (moučka)
  • 2 lžíce roztopeného másla
  • 2 žloutky
  • 2 špetky soli
  • ½ kg ovoce

Na posypání:

  • 200 g tvarohu na strouhání
  • cukr (dle libosti)
  • roztopené máslo (cca 100 g)

Postup

  1. Smíchejte kvasnice s cukrem. Přidejte polovinu mléka a hrst nebo dvě mouky. Lehce promíchněte a dejte kynout na teplé místo – plotýnka na minimum, vyhřátý parapet, pod peřinu apod. Mělo by to trvat asi 20 min.
  2. Do mísy si nasypejte mouku smíchanou s dvěma špetkami soli, udělejte uprostřed dolíček, do kterého vylijete nakynuté kvasnice a žloutky rozmíchané s trochou mléka. Míchejte a postupně dolévejte mléko a nakonec máslo. Dejte pozor, ať těsto nemáte moc řídké! Když je husté, zřeďte mlékem. Pečlivě promíchejte, až se těsto nelepí na vařečku a je vláčné.
  3. Přikryjte a nechte kynout na teplém místě, až je plná mísa, cca dvojnásobné množství (asi 40 min.). Pak znovu prohněťte a nechte kynout, tentokrát jen 10 minut (není nutné, ale těsto je pak nadýchanější).
  4. Výsledné těsto by mělo být hladké, na povrchu nelepivé. Udělejte z něj kuličky (asi 3 cm), které rukou rozplácnete/roztáhnete na placičku. Do té zabalíme ovoce (pokud je větší, rozkrojte na menší části, ať se snadněji zabaluje, nebo udělejte placičky větší). Zabalené ovoce nechte ještě asi 15 minut odpočívat, knedlíky ještě nabudou.
  5. V hodně velkém hrnci nechte vařit vodu s lžící soli a lžící oleje. Až voda začne vařit, vhoďte knedlíky na 4 – 5 minut, v polovině promíchejte. Protože jich bude moc, postupujte po dávkách.
  6. Než „kule“ vytáhnete, zkuste jednu otevřít vidličkami, abyste zjistili, zda se těsto nelepí. Vytahujeme nejlépe sítkem a okamžitě po vytažení všechny knedlíky propíchněte vidličkou, ať vyjde pára, jinak se vám knedlíky srazí (ale nepropichovat až na spodek).
  7. Podávejte posypané tvarohem (popř. s mákem, strouhankou, kakaem) smíchaným s cukrem a polité máslem.

Přejeme dobrou chuť!

Tipy

Místo tvarohu můžete samozřejmě použít i mletý mák, ořechy, kakao, strouhanou tatranku atd.

Pokud nemáte čerstvé ovoce, použijte zmražené, i když výsledek nebude tak chutný. V zimě lze použít jako náplň i povidla.

Vynechejte při vaření pokličku, snížíte tím riziko, že se vám knedlíky srazí. 

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).