Kynuté knedlíky se dělají v mnoha domácnostech a rozhodně nejde o recept pro úplné začátečníky. Společně s mamkou, která dělá jedny z nejlepších knedlíků pod sluncem, jsme proto sestavili tento srozumitelný recept.

U nás na Slovácku se kynutým sladkým knedlíkům říká „kule“ (neplněné knedlíky k masu a omáčce jsou „šišky“) a plní se nejrůznějším ovocem, nejčastěji jahodami, meruňkami a švestkami. Těm se tu říká trnky, takže švestkové knedlíky jsou pak „kule s trnkama“.

V hornatějších oblastech pak určitě vyzkoušejte knedlíky s borůvkami.

„Tož“ a pokud jde o tradiční jídla, pokud budete hledat inspiraci na příště, zkuste patenty – bramborové placky s mákem.

Video vzniklo ve spolupráci s televizí NTD ČR.
Tisknout

Recept na domácí kynuté ovocné knedlíky

Chod hlavní jídlo
Kuchyně česká
klíčová slova kynulté knedlíky
Pro 6 osob

Ingredience

  • 350 g polohrubé mouky
  • 20 g kvasnic
  • 250 ml mléka (vlažného)
  • 2 lžičky cukru (moučka)
  • 2 lžíce roztopeného másla
  • 2 žloutky
  • 2 špetky soli
  • ½ kg ovoce

Postup

  1. Smíchejte kvasnice s cukrem. Přidejte polovinu mléka a hrst nebo dvě mouky. Lehce promíchněte a dejte kynout na teplé místo – plotýnka na minimum, vyhřátý parapet, pod peřinu apod. Mělo by to trvat asi 20 min.

  2. Do mísy si nasypejte mouku smíchanou s dvěma špetkami soli, udělejte uprostřed dolíček, do kterého vylijete nakynuté kvasnice a žloutky rozmíchané s trochou mléka. Míchejte a postupně dolévejte mléko a nakonec máslo. Dejte pozor, ať těsto nemáte moc řídké! Když je husté, zřeďte mlékem. Pečlivě promiste, až se těsto nelepí na vařečku a je vláčné. Přikryjte a nechte kynout na teplém místě, až je plná mísa, cca dvojnásobné množství (asi 40 min.). Pak znovu prohněťte a nechte kynout, tentokrát jen 10 minut (není nutné, ale těsto je pak nadýchanější).

  3. Výsledné těsto by mělo být hladké, na povrchu nelepivé. Udělejte z něj kuličky (asi 3 cm), které rukou rozplácnete/roztáhnete na placičku. Do té zabalíme ovoce (pokud je větší, rozkrojte na menší části, ať se snadněji zabaluje, nebo udělejte placičky větší). Zabalené ovoce nechte ještě asi 15 minut odpočívat, ještě nabudou.

  4. V hodně velkém hrnci nechte vařit vodu s lžící soli a lžící oleje. Až voda začne vařit, vhoďte knedlíky na 4 – 5 minut, v polovině promíchejte. Protože jich bude moc, postupujte po dávkách.

  5. Než „kule“ vytáhnete, zkuste jednu otevřít vidličkami, abyste zjistili, zda se těsto nelepí. Vytahujeme nejlépe sítkem a okamžitě po vytažení všechny knedlíky propíchněte vidličkou, ať vyjde pára (ale nepropichovat až na spodek), Jinak se vám knedlíky srazí.

  6. Podávejte posypané tvarohem (popř. s mákem, strouhankou, kakaem) smíchaným s cukrem a polité máslem.

Poznámky

Na posypání:

  • cca 200 g tvarohu na strouhání
  • cukr dle libosti
  • necelou polovinu kostky roztopeného másla (na polití)

Přejeme dobrou chuť!

Tip

Místo tvarohu můžete samozřejmě použít i mletý mák, ořechy, kakao, strouhanou tatranku atd.

Pokud nemáte čerstvé ovoce, použijte zmražené, i když výsledek nebude tak chutný. V zimě lze použít jako náplň i povidla.

Vynechejte při vaření pokličku, snížíte tím riziko, že se vám knedlíky srazí.