Klasický kynutý koláč (nebo chcete-li buchta) s letním ovocem je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, které nám mamka dělávala. Dodnes s láskou vzpomínám, jak nám tyto buchty přišly vhod o prázdninách, kdy jsme blbli v jezeře a vyhladovělí jsme se přišli ohřát na břeh.

Teď už si ho děláme i sami, a to hlavně v létě, kdy je ovocná sezóna v plném proudu. Skvělý je s rybízem, který mu dodá příjemnou kyselinku, ale také s meruňkami, angreštem nebo rebarborou. Stejně tak se dá použít i ovoce zmrazené nebo zavařené.

Na koláč používáme sezónní ovoce – meruňky, švestky, rybíz, angrešt, borůvky atd.

Tento moučník není o zdlouhavých složitých postupech a exotických surovinách, kdepak. Je to skromné, tradiční jídlo, které podávali už naši předci dávno, dávno před námi. Za mě je to jasná, neporazitelná jednička, které těžko bude něco konkurovat.

Příprava není složitá, zatajený dech je vždy jen při pečení, aby všechno klaplo. Tloušťku moučníku si určíte sami, já bych radil ani ne moc, ani ne málo, zkrátka něco mezi. V mém případě roztírám těsto na tlouštku 1,5 cm.

Protože nemám rád posypku (drobenku), v receptu ji neuvádím, ale kdo z vás jí fandíte, směle ji přihoďte nahoru také :-).

Tisknout

Recept: Litý kynutý koláč s ovocem

(na 2 menší plechy)

Chod Dezert
Kuchyně česká
Čas přípravy 40 minut

Ingredience

  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru
  • 450 ml mléka
  • 500 g mouky
  • 3 žloutky
  • 100 g másla
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry pokud možno BIO
  • sůl
  • 300-500 g ovoce

Postup

  1. V míse rozetřeme kvasnice se lžící cukru, dokud se neutvoří kašička.

  2. Přidáme 3 lžíce vlažného mléka a 2-3 špetky mouky.

  3. Řídký kvásek přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. To bude trvat 10-20 minut. Nakynutý kvásek poznáte podle bublinek.

  4. Přidáme zbylý cukr, 2 žloutky a sůl.

  5. Postupně přidáváme část mouky a část vlažného mléka a vždy dobře promícháme.

    litá buchta - mléko do těsta
  6. Přidáme změklé máslo a pečlivě ho vmícháme do směsi. Máslo musí být dobře rozmělněné. Vznikne řídké těsto.

  7. Přidáme citronovou kůru a dobře promícháme.

  8. Těsto vylijeme na plech, který jsme vymastili tukem a posypali moukou anebo vypodložili pečícím papírem, a rozetřeme do stejnoměrné vrstvy (1 – 2 centimetry).

  9. Necháme půl hodiny nakynout. Mezitím si připravíme ovoce (promýt, očistit, nakrájet) a zapneme troubu na 180 C (s ventilátorem na 160).

  10. Vyšleháme zbylý žloutek a potřeme jím okraje koláče. Budou tak po upečení hnědší.

  11. Ovoce vyskládáme na koláč a strčíme do trouby. Po deseti minutách snížíme teplotu na cca 160C (140 s ventilátorem) a pečeme asi 30 minut, dokud nejsou okraje buchty hnědé. Špejlí vyzkoušíme střed buchty, zda je propečená (na špejli se nebude po vytažení lepit těsto). Chytá-li se těsto, ještě chvíli pečeme.

  12. Koláč vytáhneme, necháme prochladnout a kdo chce, si ho pocukruje vanilkovým cukrem nebo cukrem moučkou (použijte malý cedník). Krájíme opravdu až po vychladnutí.

Poznámky

Buchtu si pocukrujte moučkovým cukrem podle chuti. 

Rebarboru nejdřív podusit na troše vody a s cukrem.