Ondřej Horecký

19. 7. 2020

Klasický kynutý koláč (nebo chcete-li buchta) s letním ovocem je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, které nám mamka dělávala. Dodnes s láskou vzpomínám, jak nám tyto buchty přišly vhod o prázdninách, kdy jsme blbli v jezeře a vyhladovělí jsme se přišli ohřát na břeh.

Teď už si ho děláme i sami, a to hlavně v létě, kdy je ovocná sezóna v plném proudu. Skvělý je s rybízem, který mu dodá příjemnou kyselinku, ale také s meruňkami, angreštem nebo rebarborou. Stejně tak se dá použít i ovoce zmrazené nebo zavařené.

Na koláč používáme sezónní ovoce – meruňky, švestky, rybíz, angrešt, borůvky atd.

Tento moučník není o zdlouhavých složitých postupech a exotických surovinách, kdepak. Je to skromné, tradiční jídlo, které podávali už naši předci dávno, dávno před námi. Za mě je to jasná, neporazitelná jednička, které těžko bude něco konkurovat.

Příprava není složitá, zatajený dech je vždy jen při pečení, aby všechno klaplo. Tloušťku moučníku si určíte sami, já bych radil ani ne moc, ani ne málo, zkrátka něco mezi. Podle toho použijete i plech. Buď 2 menší nebo jeden velký, to už si musíte ozkoušet sami. V mém případě roztírám těsto na tlouštku 1,5 až 2 cm.

Protože nemám rád posypku (drobenku), v receptu ji neuvádím, ale kdo z vás jí fandíte, směle ji přihoďte nahoru také :-).


Čas přípravy: 40 minutes

Co budete potřebovat:

(na 2 menší plechy)

  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru
  • 450 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 100 g másla
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry pokud možno BIO
  • sůl
  • 300-500 g ovoce

Postup

1. V míse rozetřeme kvasnice se lžící cukru, dokud se neutvoří kašička.

2. Přidáme 3 lžíce vlažného mléka a 2-3 špetky mouky.

3. Řídký kvásek přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. To bude trvat 10-20 minut. Nakynutý kvásek poznáte podle bublinek.

4. Přidáme zbylý cukr, 2 žloutky a sůl.

5. Postupně přidáváme část mouky a část vlažného mléka a vždy dobře promícháme.

litá buchta - mléko do těsta

6. Přidáme změklé máslo a pečlivě ho vmícháme do směsi. Máslo musí být dobře rozmělněné. Vznikne řídké těsto.

7. Přidáme citronovou kůru a dobře promícháme.

8. Těsto vylijeme na plech, který jsme vymastili tukem a posypali moukou anebo vypodložili pečícím papírem, a rozetřeme do stejnoměrné vrstvy (1-2 centimetry).

9. Necháme půl hodiny nakynout. Mezitím si připravíme ovoce (promýt, očistit, nakrájet) a zapneme troubu na 180 C (s ventilátorem na 160).

10. Vyšleháme zbylý žloutek a potřeme jím okraje koláče. Budou tak po upečení hnědší.

11. Ovoce vyskládáme na koláč a strčíme do trouby. Po deseti minutách snížíme teplotu na cca 160C (140 s ventilátorem) a pečeme asi 30 minut, dokud nejsou okraje buchty hnědé. Špejlí vyzkoušíme střed buchty, zda je propečená (na špejli se nebude po vytažení lepit těsto). Chytá-li se těsto, ještě chvíli pečeme.

12. Koláč vytáhneme, necháme prochladnout a kdo chce, si ho pocukruje vanilkovým cukrem nebo cukrem moučkou (použijte malý cedník). Krájíme opravdu až po vychladnutí.

Poznámky

Buchtu si pocukrujte moučkovým cukrem podle chuti. 

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).