Skvělý recept, který zvládne i začátečník, není při něm totiž moc co zkazit a navíc je nesmírně dobrý…
Příprava zabere 15 minut, pak už jen čekáte, až se buchta upeče. Chutově jde o velice chutný moučník, původem z Anglie. Buchtu si můžete obohatit podle vlastní invence – oříšky, sušeným ovocem, kořením, ale i bez toho bude bezvadná.
Tento recept obsahuje poloviční dávku cukru, neholduji totiž přehnaně sladkým dezertům. Pro super zdravou verzi použijte mouku špaldovou nebo celozrnou.
Podávat můžete buchtu jak studenou, tak teplou, buď samotnou nebo s trochou bílého jogurtu, který sladkost ještě víc zjemní.
Jednoduchá banánová buchta s ořechy
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 400-500 g zralých banánů
- 100 g změklého másla
- 60 g cukru krystal (snížená dávka o polovinu)
- 2 vejce
- 2 hrsti ořechů nakrájených nadrobno
- špetka soli
Postup
-
Zapněte troubu na 170º C, aby se nahřála, než připravíte těsto.
-
Pečící formu (tzv. srnčí hřbet nebo podobnou velikost) si vymastěte trochou másla a vysypejte moukou.
-
Rozmačkejte banány v míse (rukou, vidličkou nebo mixérem) a postupně přidávejte všechny ostatní ingredience. Mouku pokud možno nasypejte do mísy přes sítko, ať je nadýchaná a bez hrudek.
-
Všechno dobře promíchejte, vylijte do pečící formy a vyhlaďte do roviny.
-
Strčte formu do středu trouby a pečte asi 50 minut. Po hodině zkuste špejlí, jestli je buchta hotová (nic se na špejli nelepí) Jestli není, snižte na 150º C a pečte ještě 10 minut.
Poznámky
Buchta nahoře praskne, jak se bude péct. Nelekejte se, puklina tam má být.
Ořechy použijte, jaké máte nebo jaké vám chutnají, záleží jen na vás. Zrovna tak lze přidat i rozinky, brusinky aj. sušené ovoce.
Když přidáte do těsta lžíci tučného bílého jogurtu, buchta bude nadýchanější ;-).