Variací čokoládových buchet a koláčů je opravdu mnoho. Ale vyzkoušeli jste někdy takovýto dezert z červené řepy?

Pokud jste i vy zasadili na zahrádce červenou řepu a přemýšlíte, co nového a nápaditého s ní provést, zkuste tento recept.

Žádný strach. Každý, kdo čokoládovou buchtu z červené řepy zkusil, vám potvrdí, že je OPRAVDU dobrá.

Tisknout

Chod Dezert
klíčová slova čokoládová buchta
Čas přípravy 1 hodina
Čas vaření 50 minut
Pro 6 osob

Ingredience

  • 200 g červené řepy
  • 125 g polohrubé mouky
  • lžičky prášku do pečiva
  • 100-130 g cukru krupice (popř. třtinového)
  • 200 g másla pokojové teploty
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2-3 vejce
  • 80-100 g čokolády na vaření
  • špetka soli

Postup

  1. Nejdříve si uvařte řepu. Zbavte se listů a dlouhého kořene a i se slupkou ji uvařte ve vodě nebo v páře (tím by si měla údajně zachovat víc zdravých látek). Tento proces zabere 30 až 60 minut podle toho, jak je řepa stará a velká. Jestli půjde propíchnout vidličku, je hotová. (Pro intenzivnější chuť můžete použít i řepu syrovou). Slupku setřete rukou pod tekoucí vodou, půjde to velice snadno.

  2. Řepu nahrubo nastrouhejte. Abyste se nezašpinili, použijte rukavice nebo sáček.

  3. Zapněte troubu na 180 stupňů (160 s ventilátorem). Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva a sůl.

  4. Oddělte žloutky vajec od bílků. Žloutek rozšlehejte s máslem a cukrem na krém.

    Vedle si rozšlehejte bílky, dokud nejsou tuhé (nesmí se vám do nich dostat voda nebo žloutek, jinak vám sníh nevzejde!).

  5. Krém ze žloutků vmíchejte do mouky a pak přidejte nastrouhanou řepu, čokoládu a zázvor. Pak do hmoty opatrně vmíchejte po trochách ušlehaný sníh z bílků. Sníh těsto pěkně provzdušní, aby bylo nadýchanější.

  6. Směs přelijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy nebo obdobně velkého plechu (popř. použijte papír na pečení.

  7. Pečte 30 minut, pak přikryjte alobalem a pečte dalších cca 15 minut. Každá trouba je jiná, takže i časy se budou různit podle té vaší. Jestli je buchta hotová, prověřte tak, že do ní vsunete špejli (musí vyjít čistá). Buchta by měla být ve středu poměrně mokrá.

  8. Nechte vychladnout a můžete servírovat. Pokud máte rádi polevy, můžete dozdobit čokoládovou nebo jinou polevou.

Přejeme dobrou chuť!

Tipy

Mouku můžete použít hladkou, polohrubou, špaldovou, rýžovou, kukuřičnou…. anebo směs. Záleží jen na vás.

Místo čokolády můžete použít i kakao, asi 20-30 gramů. Některé čokolády na vaření obsahují málo kakaa (25 procent), o to víc cukru, takže pak s cukrem krupicí opatrně. Nejkvalitnější jsou samozřejmě hořké čokolády se 70 procenty kakaa a  více, pak můžete cukru přidat o trošku víc. Pro jistotu těsto před vylitím ochutnejte.

Vážení čtenáři, nenechte si ujít to nejlepší z Epoch Times! Přihlašte se k našemu Newsletteru.

Pokud máte řepu rádi, vyzkoušejte také naši polévku z červené řepy.