Korma je jedna z proslulých indických omáček. Ne nadarmo patří indická kuchyně k jedněm z nejlepších a nejoblíbenějších na světě. Pokud už jste někdy zkusili jídlo v poctivé indické restauraci nebo přímo v Indii, víte, o čem mluvím.

Proč mají jídlo tak dobré? Je to díky tolika druhům koření a jejich umné kombinaci.

Tento recept je hodně blízko právě tomu, co byste v takové restauraci dostali. Nezalekněte se tolika ingrediencí, vlastní postup je jednoduchý.

Tisknout

Recept na vegetariánskou kormu

Chod omáčka
Kuchyně indická
klíčová slova korma
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 45 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru rozdrceného nebo nadrobno nakrájeného
  • 1 chilli paprička bez semínek a nadrobno nakrájenou
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička garam masaly (popř. kari)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 hrst nesolených kešu oříšků rozdrcených
  • 1 větší brambora nakrájenou na cca 2 cm kostky
  • 1 oranžová paprika nakrájenou na kousky
  • 2 mrkve nakrájené na kousky
  • 2 rajčata oloupané a nakrájené na kousky
  • 200 g květáku nakrájeného na malé růžičky
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 hrst natě koriandru

Postup

  1. Na velké hluboké pánvi rozehřejte olej. Přihoďte cibuli, smažte 2 minuty a přihoďte zázvor s česnekem. Smažte další minutu a pak přidejte brambor, mrkev, květák, rajčata, kešu a všechno koření.

  2. Dobře promíchejte a je-li třeba, přidejte trochu kokosového mléka. Přikryjte a za občasného promíchání vařte asi 12 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké (ale ne úplně).

  3. Přidejte zbývající zeleninu a zbytek mléka a nechte vařit na mírném ohni, než je všechno měkké (do 10 min). Občas směs promíchejte. Jestli je mléko ještě pořád příliš řídké, přidejte na plameni a nechte ho trochu vypařit, aby zhoustlo.

  4. Před podáváním nazdobíme lístky koriandru. Podáváme s rýží a plackami nán (pokud máme).

Poznámky

Zeleninu lze samozřejmě obměňovat. Některou vynechat nebo jinou přidat (brokolici, lilek, žampióny aj.) Brambor byl měl ale být zastoupený vždy.

 

Rajčata nejsnáze oloupáme tak, že jim nahoře nařízneme slupku do tvaru kříže, dáme do misky a přelijeme vroucí vodou. Po 1 minutě je vytáhněte a oloupejte. Půjde to snadno. Používejte pokud možno zralá rajčata. V zimě jsou dost nevýrazná, tak můžete přidat trochu rajského protlaku.

 

Jestli nemáte všechno uvedené koření, použijte místo něj kvalitní nepálivé kari vyrobené v Indii.

Přejeme dobrou chuť!