Čapáty (někdy psáno i jako čapátí) jsou smažené nebo pečené placky pocházející z Indie, odkud je zná většina lidí.
Přistěhovalci z indického subkontinentu, kterých je ve východní Africe mnoho, si recept na čapáty před staletími přivezli s sebou, a placky (v menu je najdete jako chapati, čte se čapáty) se časem staly v Tanzánii a dalších zemích východní Afriky téměř národním pokrmem, se kterým se setkáte všude.
Na rozdíl od indických placek jsou ty tanzánijské tlustší, výživnější a osobně si myslím, že i chutnější.
Místní je jí zpravidla k snídani, samotné, jen s čajem. U nás, kde nejsou lidé na skromné pokrmy zvyklí, je můžete podávat k hlavnímu jídlu, např. indickému dhalu, zakusovat k hummusu, natřít marmeládou, arašídovým máslem, paštikou apod. nebo do nich něco zabalit (například kari), jako do tortil.
Příprava je krátká, nejvíc času vám zabere smažení.
Recept: Placky čapáty z východní Afriky
Ingredience
- cca 250 g hladké mouky
- 200 ml teplé vody
- větší špetka soli
- olej (ideálně slunečnicový)
Postup
- Do mísy dejte 200 g mouky a sůl, promíchejte a pomalu přidávejte vodu. Vařečkou míchejte, až se vytvoří těsto. Přidejte 1 lžíci oleje a vmíchejte jej pečlivě do těsta.
- Přidávejte postupně po trochách mouku a míchejte, dokud není těsto připravené k vyklopení. Nesmí se moc lepit, mělo by držet tvar.
- Přeneste těsto na vál a pořádně jej rukama hněťte asi 7 min., udržujíc tvar bochánku nebo koule. Podsypávejte si trochou mouky, aby se těsto nelepilo. Výsledek by mělo být těsto ani lepivé, ale ani příliš tuhé, naopak jemné a hladké.
- Takovéto těsto dejte zpátky do vysypané mísy nebo jiné nádoby a přikryjte utěrkou nebo fólií. Nechejte půl hodiny odležet (odležené těsto byl mělo být hlaďoučké jako mramor).
- Pak těsto znovu rozhněťte a rozdělte na 6-8 malých bochánků (viz foto), které si válečkem rozválejte na ne příliš tenké placky (cca 4 mm). Když se bude těsto lepit, opět podsypejte trochou mouky.
6. Osmahněte z obou stran na trošce oleje a odkládejte do nádoby (např. hrnec), kterou přikryjete. Placky díky tomu víc zvláční. Pokud se vám placky při smažení budou nafukovat, nebojte se, je to dobré znamení ;-).
Poznámky
Pokud placky nesníte všechny, zabalte si je do sáčku, dejte do ledničky a druhý den si je (i v sáčku) ohřejte v mikrovlnce.