Čapáty (někdy psáno i jako čapátí) jsou smažené nebo pečené placky pocházející z Indie, odkud je zná většina lidí.

Přistěhovalci z indického subkontinentu, kterých je ve východní Africe mnoho, si recept na čapáty před staletími přivezli s sebou, a placky (v menu je najdete jako chapati, čte se čapáty) se časem staly v Tanzánii a dalších zemích východní Afriky téměř národním pokrmem, se kterým se setkáte všude.

Na rozdíl od indických placek jsou ty tanzánijské tlustší, výživnější a osobně si myslím, že i chutnější.

Místní je jí zpravidla k snídani, samotné, jen s čajem. U nás, kde nejsou lidé na skromné pokrmy zvyklí, je můžete podávat k hlavnímu jídlu, např. indickému dhalu, zakusovat k hummusu, natřít marmeládou, arašídovým máslem, paštikou apod. nebo do nich něco zabalit (například kari), jako do tortil.

Příprava je krátká, nejvíc času vám zabere smažení.

Tisknout

Recept: Placky čapáty z východní Afriky

Kuchyně indická
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 20 minut
Uležení 30 minut

Ingredience

  • cca 250 g hladké mouky
  • 200 ml teplé vody
  • větší špetka soli
  • olej (ideálně slunečnicový)

Postup

  1. Do mísy dejte 200 g mouky a sůl, promíchejte a pomalu přidávejte vodu. Vařečkou míchejte, až se vytvoří těsto. Přidejte 1 lžíci oleje a vmíchejte jej pečlivě do těsta.

  2. Přidávejte postupně po trochách mouku a míchejte, dokud není těsto připravené k vyklopení. Nesmí se moc lepit, mělo by držet tvar.

  3. Přeneste těsto na vál a pořádně jej rukama hněťte asi 7 min., udržujíc tvar bochánku nebo koule. Podsypávejte si trochou mouky, aby se těsto nelepilo. Výsledek by mělo být těsto ani lepivé, ale ani příliš tuhé, naopak jemné a hladké.

  4. Takovéto těsto dejte zpátky do vysypané mísy nebo jiné nádoby a přikryjte utěrkou nebo fólií. Nechejte půl hodiny odležet (odležené těsto byl mělo být hlaďoučké jako mramor).

  5. Pak těsto znovu rozhněťte a rozdělte na 6-8 malých bochánků (viz foto), které si válečkem rozválejte na ne příliš tenké placky (cca 4 mm). Když se bude těsto lepit, opět podsypejte trochou mouky.

  6. Osmahněte z obou stran na trošce oleje a odkládejte do nádoby, kterou přikryjete. Placky díky tomu víc zvláční. Pokud se vám placky při smažení budou nafukovat, nebojte se, je to dobré znamení ;-).

Poznámky

Pokud placky nesníte všechny, zabalte si je do sáčku, dejte do ledničky a druhý den si je (i v sáčku) ohřejte v mikrovlnce.