Hummus (také psaný jako humus, hoummous apod.) pochází zřejmě z Arábie, ale dnes je velmi oblíbeným nejen tam, ale i ve Středomoří (Turecko, Řecko, Maroko).

Hummus bychom my Češi asi přirovnali k pomazánce, a i když je konzistencí stejný, jí se trochu jinak.

Nenatírá se na chleba, ale nabírá se na kousky pity (arabského chleba) nebo jiného pečiva anebo pásky mrkve. To samozřejmě neznamená, že si ho nemůžete dát s pečivem, já ho nejraději ráno na snídani s krajícem chleba opečeným v topinkovači.

Recept je snadný, rychlý a výživný. Jen si musíte sehnat tahini, což je nezbytná ingredience a v podstatě se jedná o pastu vyrobenou ze sezamových semínek.

Hummus si můžete udělat pokaždé jinak tím, že si přidáte vaše oblíbené koření nebo ingredience. Kdo má rád ostré, přidá si chilli, jiný může přihodit drcený koriandr nebo kmín, další použije sušená rajčátka nebo karamelizovanou cibulku. Nebojte se trošku experimentovat.

Tisknout

Recept: Hummus snadno a rychle

(na výrobu cca 250 g hummusu)

Chod předkrm
Čas přípravy 10 minut
Celkový čas 10 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 1 plechovka (400 g) cizrny pevný podíl 240 g
  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžíce olivového oleje
  • půl limetky (nebo menšího citronu)
  • 1 stroužek rozdrceného česneku
  • sůl

Postup

  1. Otevřete plechovku s cizrnou a tekutinu vylijte. Trochu si ale odložte do hrníčku – na zředění.

  2. Do větší misky nebo mixéru vysypejte cizrnu, přidejte olivový olej, tahini, trochu odložené tekutiny z cizrny, česnek a řádnou špetku soli.

  3. Všechno rozmixujte (nebo rozdrťte vidličkou), dokud se nevytvoří pomazánka.

  4. Podle hustoty přidejte víc vody z cizrny (popř. oleje) a podle chuti přidejte šťávu z citronu, popř. sůl.

  5. Před konzumací někdo radí polít humus olivovým olejem, ale záleží na vás. Já to nedělám. Nabírat si hummus můžete pitou, chlebem nebo jiným pečivem nebo proužky mrkve a okurky, přikusovat můžete salát, olivy, rajčata apod.

Poznámky

Cizrnu (angl. chickpeas) v plechovce dnes najdete už běžně ve spoustě obchodů. Pokud ji neseženete, můžete si koupit nevařenou, 120 g odsypat do hrnce, přes noc nechat namočit a pak vařit 2 hodiny, sesbírávajíc pěnu, která se občas vytvoří. Potom se voda slije (trošku si odložte na zředění) a dál už postupuje podle receptu.

Tahini se dá u nás koupit ve zdravých výživách. Údajně si ji můžete natírat i na chleba, ale protože sama o sobě chutná nevábně, nedávám této alternativě moc šancí na úspěch.

Hummus si můžete udělat pokaždé jinak tím, že si přidáte to vaše oblíbené koření nebo ingredience. Kdo má rád ostré, přidá si chilli, jiný může přihodit drcený koriandr nebo kmín atd. Nebojte se trošku experimentovat.

Chcete zkusit něco speciálního? Náš hummus s červenou řepou oslní každou návštěvu!