Ondřej Horecký

23. 10. 2019

Jídlo plné bílkovin a tak chutné a vděčné, že vám za něj ruku zulíbá každý chlap, jedině že by ten váš byl vegetarián. Ne, že by ženám nechutnalo také, ale my chlapi přeci jen máme pro maso větší slabost.

Kuřecí maso je doplněno osmahlou slaninkou a pikantní klobásou, to vše zaobaleno v rajčatové omáčce. Cizrna s cibulkou a paprikou celý pokrm krásně dokončí a dodá mu závan exotiky.

Výhoda tohoto receptu je jeho snadnost a rychlost přípravy. Do hodiny máte s přehledem uvařeno s tím, že jakmile začne pokrm probublávat, jenom občas promícháte. Takže čistého času strávíte u plotny maximálně 20 minut.

Pokud použijete nepálivou klobásu, doporučuji přisypat si trochu chilli (když už to má být pro chlapy :-)), ale samozřejmě, že když vaříte pro děti, ostré vynecháme.

Tisknout

Masový trojboj s cizrnou – jídlo, co potěší každého chlapa

Kuřecí se slaninou, klobásou a cizrnou, to vše v rajčatové omáčce

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Čas přípravy 12 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 57 minutes
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 200 g kuřecích prs nakrájených na menší kusy
  • 100 g paprikové klobásy (čorízo nebo maďarské) nakrájené na kolečka
  • 5 plátků slaniny
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 červená paprika (popř. mrkev) nakrájená na kousky
  • 1 plechovka cizrny (400 g)
  • 1 plechovka krájených rajčat (400 g)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce

    třtinového cukru

  • 1 kuřecí bujón
  • hrst čerstvé petrželové nati (popř. 1/2 lžíce sušen. bylinek)
  • sůl, pepř z mlýnku

Postup

  1. Ve větším hrnci s tlustým dnem si nasucho (bez oleje) osmahněte slaninu z obou stran. Vyndejte a odložte si ji stranou.

  2. Přilijte olej, nechejte ho rozehřát a přihoďte kuřecí a klobásu. Za občasného míchání smažte, dokud kuřecí maso není ze všech stran bílé.

  3. Přidejte cibulku a papriku, přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte na mírném ohni asi 5 minut.

  4. Mezitím si dejte vařit 300 ml vody a z bujónu si udělejte vývar.

  5. Pootevřete plechovku s cizrnou, tekutinu slijte a propláchněte cizrnu studenou vodou, dokud nevytéká čistá voda. Všechnu vodu vylijte a odložte cizrnu stranou.

  6. Do hrnce vylijte rajčata z plechovky, vývar, cukr, cizrnu a polovinu bylinek. Kromě petrželové nati se hodí i majoránka, fenykl nebo tymián. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte mírně probublávat asi 10 minut.

  7. Pokličku sundejte, přihoďte slaninu, promíchejte a nechejte dál vařit na mírném ohni dalších 15 až 20 minut, aby omáčka trochu zhoustla.

  8. Podle chuti dosolte a dopepřete, popřípadě přisypejte čili.

  9. Těsně před podáváním posypejte jídlo zbylou petrželkou.

Poznámky

Podáváme s čerstvým pečivem – rohlíkem, bagetou, chlebem apod. anebo s přílohou dle vlastní volby.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“