Toto jídlo je obzvlášť delikatesní a pro milovníky masa neodolatelné. Může za to koření – uzená paprika a fenykl, které dodají masu pikantní a kořeněnou chuť. 

Tyto karbanátky jsou inspirovány španělskou specialitou ,,chorizo” (čti čorízo; někdy také čorízu). Chorizo je španělská pikantní klobáska, zpravidla uzená, vyskytující se v mnoha variantách. My ovšem nebudeme připravovat klobásu, ale karbanátky, i když postup je podobný.

Příprava je snadná a rychlá, největší problém bude asi vydržet, než se směs uleží a vy se budete moci vrhnout na smažení a následné hody.

Tisknout

Recept – Chorizo karbanátky s paprikou a fenyklem

voňavé pikantní burgery

Chod hlavní chod
klíčová slova karbanátek, masové
Čas přípravy 10 minutes

Ingredience

  • 3/4 kg mletého vepřového masa
  • 1 lžíce sladké uzené papriky
  • 2 lžičky pálivé papriky
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 zarovnaná lžíce soli
  • 1,5 lžíce fenyklových semínek
  • 1/4 lžíce kajenského pepře
  • 50 ml červeného vína
  • 1 – 2 lžičky čerstvě rozdrceného pepře

Postup

  1. Nejdřív lehce osmahněte fenyklová semínka.

  2. Pak je spolu se všemi ostatními ingrediencemi přidejte do mísy a rukama masitou směs pečlivě promíchejte.

  3. Na pánvičce rozehřejte olej. Vytvarujte ze směsi menší placičku a osmahněte ji pár minut z obou stran na pánvici, aby byla propečená i ve středu. Výsledek ochutnejte a v případě potřeby dochuťte směs v míse. Nepřehánějte to s kořením, protože chutě se zvýrazní časem, jak se směs uleží. (Pokud už recept máte odzkoušený, můžete tento krok vynechat)

  4. Zakryjte směs a nechte uležet v lednici minimálně 24 hodin. Poté si můžete karbanátky udělat kdykoliv a to až do jednoho týdne od přípravy. 

  5. Podáváme s bramborem nebo chlebem a zeleninou. Božské jsou s tzatziki, které zjemní výraznou a pikantní chuť burgerů. 

Poznámky

Čím kvalitnější ingredience použijete, tím lepší chuti dosáhnete. Nejlepší uzená paprika pochází ze Španělska, kde ji udí několik týdnů nad dubovým dřevem. Naproti tomu maďarská paprika se suší jen na vzduchu, takže nemá zdaleka tak bohaté aroma. 

Maso si nechte namlet čerstvé u vyhlášeného řezníka, který dbá na kvalitu (vyhněte se velkým řetězcům). Když se bude ptát, řekněte, že chcete, aby ve směsi bylo 40 -50 procent tučného.

karbanátky chorizo
Chorizo karbanátky jsou nejlepší v kombinaci s jemnou tzatziki omáčkou. (Ondřej Horecký)

Nezapomeňte přikusovat štědré množství zeleniny – salátu, okurku, rajčata aj., abyste vyvážili tento vynikající, leč tučný pokrm i něčím zdravým.

Kolik soli do mletého masa?

Sůl je k dochucení mletého masa nezbytná a neobejdete se bez ní. Každý má tu svou míru, ale tady je jednoduchý rozpis na průměrné množství soli v mletém masu. Lžíce jsou zarovnané.

  • 1/2 kilogramu masa – větší polovina lžíce soli (6,6 g)
  • 3/4 kilogramu masa – 1 lžíce soli (10 g)
  • 1 kilogram masa – 1,3 lžíce soli (13 g)
  • 1,5 kilogramu masa – 2 lžíce soli (20 g)
  • 2 kilogramy masa – cca 2,6 lžíce soli (25 g)
  • 3 kilogramy masa – 4 lžíce soli (40 g)

Pro další video recepty sledujte náš YouTube kanál Epochální recepty.