Ondřej Horecký

12. 8. 2019

Toto jídlo je obzvlášť delikatesní a pro milovníky masa neodolatelné. Může za to koření – uzená paprika a fenykl, které dodají masu pikantní a kořeněnou chuť. 

Tyto karbanátky jsou inspirovány španělskou specialitou ,,chorizo“ (čti čorízo; někdy také čorízu). Chorizo je španělská pikantní klobáska, zpravidla uzená, vyskytující se v mnoha variantách. My ovšem nebudeme připravovat klobásu, ale karbanátky, i když postup je podobný.

Příprava je snadná a rychlá, největší problém bude asi vydržet, než se směs uleží a vy se budete moci vrhnout na smažení a následné hody.

Tisknout

Recept – Chorizo karbanátky s paprikou a fenyklem

voňavé pikantní burgery

Čas přípravy 10 minutes

Ingredience

  • 3/4 kg mletého vepřového masa
  • 1 lžíce sladké uzené papriky
  • 2 lžičky pálivé papriky
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 zarovnaná lžíce soli
  • 1,5 lžíce fenyklových semínek
  • 1/4 lžíce kajenského pepře
  • 50 ml červeného vína
  • 1 – 2 lžičky čerstvě rozdrceného pepře

Postup

Nejdřív lehce osmahněte fenyklová semínka.

V míse si smíchejte všechny ostatními ingrediencemi, přidejte fenykl a rukama směs pečlivě promíchejte.

Na pánvičce rozehřejte olej. Vytvarujte ze směsi menší placičku a osmahněte ji pár minut z obou stran na pánvici, aby byla propečená i ve středu. Výsledek ochutnejte a v případě potřeby dochuťte směs v míse. Nepřehánějte to s kořením, protože chutě se zvýrazní časem, jak se směs uleží. (Pokud už recept máte odzkoušený, můžete tento krok vynechat)

Zakryjte směs v míse a nechte uležet v lednici minimálně 24 hodin. Poté si můžete karbanátky udělat kdykoliv a to až do jednoho týdne od přípravy.

Podáváme s bramborem nebo chlebem a zeleninou. Božské jsou s tzatziki, které zjemní výraznou a pikantní chuť burgerů.

karbanátky chorizo
Chorizo karbanátky jsou nejlepší v kombinaci s jemnou tzatziki omáčkou. (Ondřej Horecký)

Poznámky

Čím kvalitnější ingredience použijete, tím lepší chuti dosáhnete. Nejlepší uzená paprika pochází ze Španělska, kde ji udí několik týdnů nad dubovým dřevem. Naproti tomu maďarská paprika se suší jen na vzduchu, takže nemá zdaleka tak bohaté aroma.

Maso si nechte namlet čerstvé u vyhlášeného řezníka, který dbá na kvalitu (vyhněte se velkým řetězcům). Když se bude ptát, řekněte, že chcete, aby ve směsi bylo 40 -50 procent tučného.

Nezapomeňte přikusovat štědré množství zeleniny – salátu, okurku, rajčata aj., abyste vyvážili tento vynikající, leč tučný pokrm i něčím zdravým.

Kolik soli do mletého masa?

Sůl je k dochucení mletého masa nezbytná a neobejdete se bez ní. Každý má tu svou míru, ale tady je jednoduchý rozpis na průměrné množství soli v mletém masu. Lžíce jsou zarovnané.

  • 1/2 kilogramu masa – větší polovina lžíce soli (6,6 g)
  • 3/4 kilogramu masa – 1 lžíce soli (10 g)
  • 1 kilogram masa – 1,3 lžíce soli (13 g)
  • 1,5 kilogramu masa – 2 lžíce soli (20 g)
  • 2 kilogramy masa – cca 2,6 lžíce soli (25 g)
  • 3 kilogramy masa – 4 lžíce soli (40 g)

Pro další video recepty sledujte náš YouTube kanál Epochální recepty.

Související články

Přečtěte si také

Polsko zvažuje zkrácení pracovního týdne, ministryně zvažuje i volné pátky
Polsko zvažuje zkrácení pracovního týdne, ministryně zvažuje i volné pátky

První možností je zkrátit pracovní týden na 35 hodin, druhou zavést volné pátky.

Přírodní krása: Vytvoření úchvatné zahrady s divokými květinami
Přírodní krása: Vytvoření úchvatné zahrady s divokými květinami

Divoké květiny jsou úžasným doplňkem každé zahrady, protože propojí i tu nejformálnější zahradu s přírodním prostředím.

Ateistický onkolog se při léčbě pacientů s rakovinou vrací k víře: Věda dokazuje existenci vyšší moci
Ateistický onkolog se při léčbě pacientů s rakovinou vrací k víře: Věda dokazuje existenci vyšší moci

Brzy zjistil, že věda, v niž pevně věřil, je chybná a chybí jí klíčové důkazy pro její teorie, přestože tyto teorie byly vydávány za fakta.

Účast ve volbách do EP letos v EU zřejmě neklesne, říká politolog
Účast ve volbách do EP letos v EU zřejmě neklesne, říká politolog

Účast ve volbách do Evropského parlamentu je obvykle v České republice i dalších unijních státech nižší než v případě hlasování do národních parlamentů.

Tajemství a kouzlo cremonských houslí
Tajemství a kouzlo cremonských houslí

Housle, nejcennější a nejprestižnější z rukodělných nástrojů, dominovaly hudbě po staletí. Mají dlouhou historii a jejich počátky zůstávají zahaleny tajemstvím.