Toto jídlo je obzvlášť delikatesní a pro milovníky masa neodolatelné. Může za to koření – uzená paprika a fenykl, které dodají masu pikantní a kořeněnou chuť.
Tyto karbanátky jsou inspirovány španělskou specialitou ,,chorizo“ (čti čorízo; někdy také čorízu). Chorizo je španělská pikantní klobáska, zpravidla uzená, vyskytující se v mnoha variantách. My ovšem nebudeme připravovat klobásu, ale karbanátky, i když postup je podobný.
Příprava je snadná a rychlá, největší problém bude asi vydržet, než se směs uleží a vy se budete moci vrhnout na smažení a následné hody.
Recept – Chorizo karbanátky s paprikou a fenyklem
voňavé pikantní burgery
Ingredience
- 3/4 kg mletého vepřového masa
- 1 lžíce sladké uzené papriky
- 2 lžičky pálivé papriky
- 2 stroužky rozdrceného česneku
- 1 zarovnaná lžíce soli
- 1,5 lžíce fenyklových semínek
- 1/4 lžíce kajenského pepře
- 50 ml červeného vína
- 1 – 2 lžičky čerstvě rozdrceného pepře
Postup
Nejdřív lehce osmahněte fenyklová semínka.
V míse si smíchejte všechny ostatními ingrediencemi, přidejte fenykl a rukama směs pečlivě promíchejte.
Na pánvičce rozehřejte olej. Vytvarujte ze směsi menší placičku a osmahněte ji pár minut z obou stran na pánvici, aby byla propečená i ve středu. Výsledek ochutnejte a v případě potřeby dochuťte směs v míse. Nepřehánějte to s kořením, protože chutě se zvýrazní časem, jak se směs uleží. (Pokud už recept máte odzkoušený, můžete tento krok vynechat)
Zakryjte směs v míse a nechte uležet v lednici minimálně 24 hodin. Poté si můžete karbanátky udělat kdykoliv a to až do jednoho týdne od přípravy.
Podáváme s bramborem nebo chlebem a zeleninou. Božské jsou s tzatziki, které zjemní výraznou a pikantní chuť burgerů.
Poznámky
Čím kvalitnější ingredience použijete, tím lepší chuti dosáhnete. Nejlepší uzená paprika pochází ze Španělska, kde ji udí několik týdnů nad dubovým dřevem. Naproti tomu maďarská paprika se suší jen na vzduchu, takže nemá zdaleka tak bohaté aroma.
Maso si nechte namlet čerstvé u vyhlášeného řezníka, který dbá na kvalitu (vyhněte se velkým řetězcům). Když se bude ptát, řekněte, že chcete, aby ve směsi bylo 40 -50 procent tučného.
Nezapomeňte přikusovat štědré množství zeleniny – salátu, okurku, rajčata aj., abyste vyvážili tento vynikající, leč tučný pokrm i něčím zdravým.
Kolik soli do mletého masa?
Sůl je k dochucení mletého masa nezbytná a neobejdete se bez ní. Každý má tu svou míru, ale tady je jednoduchý rozpis na průměrné množství soli v mletém masu. Lžíce jsou zarovnané.
- 1/2 kilogramu masa – větší polovina lžíce soli (6,6 g)
- 3/4 kilogramu masa – 1 lžíce soli (10 g)
- 1 kilogram masa – 1,3 lžíce soli (13 g)
- 1,5 kilogramu masa – 2 lžíce soli (20 g)
- 2 kilogramy masa – cca 2,6 lžíce soli (25 g)
- 3 kilogramy masa – 4 lžíce soli (40 g)
Pro další video recepty sledujte náš YouTube kanál Epochální recepty.