Tzatziki (řecký název) nebo cacik (turecký název) je známá omáčka z Řecka a Turecka.

Podává se s výrazným grilovaným masem nebo zeleninou a naprosto vynikající je v kombinaci s grilovanými či smaženými chorizo burgery, karbanátky nebo čebavčiči anebo do kebabu.

Dá se ale také použít všude tam, kde byste sáhli po majonéze nebo tatarce. Tady je originální recept na snadné, chutné a autentické tzatziki.

Tisknout

Recept: Tzatziki omáčka

Chod předkrm
Kuchyně středomořská
Čas přípravy 10 minut

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • 175 g řeckého jogurtu popř. tučného 10%-ního
  • 5 cm okurky
  • 4 čerstvé listy máty
  • sůl

Postup

  1. Nejdřív si rozdrtíme nebo nadrobno nakrájíme česnek a v menší míse si ho vidličkou
    rozmícháme s olejem a octem.

  2. Přidáme jogurt a znovu dobře promícháme.

  3. Okurek si oloupeme a nahrubo nastrouháme do mísy.

  4. Nadrobno nakrájíme mátové lístky a přidáme je do mísy. Všechno znovu promícháme.

  5. Dosolíme podle chuti a je hotovo.

  6. Uložte do lednice a podávejte vychlazené. Protože tzatziki je jemná, nevýrazná omáčka, skvěle se hodí ke karbanátkům, čevabčiči anebo ke skvělým, pikantním chorizo burgerům.

Poznámky

Pokud milujete kopr, neváhejte ho do omáčky přidat také.