I s málo ingrediencemi se dá udělat velké jídlo. Tento tradiční italský recept se připravuje v oblastech Lazio a Campania a jeho název by se dal přeložit jako špagety na způsob lehké ženy, abychom to vyjádřili mírně. Stačí vám pár ingrediencí a půl hodiny času...

Koluje několik verzí o vzniku tohoto jídla, ale zda je některá z nich pravdivá, se už asi nikdo nedozví. Podle jedné pověsti, kterou mi vyprávěl známý z Itálie, na tento rychlý, leč povedený pokrm lákaly nevěstky své zákazníky. To je však minulost, neboť dnes se tento recept vaří s většími či menšími regionálními obměnami v rodinách snad po celé Itálii.

Ingredience jsou snadno dostupné a pokud nemáte zrovna po ruce kapary, můžete je nahradit i nakládanými okurky, to kvůli kyselé příchuti, kterou budeme v jídle potřebovat.

Nečekejte žádné dlouhé prostoje a čekání, všechno musí odsýpat. Dole uvedený popis je dostatečně podrobný a polopatistický na to, aby ho zvládli i začátečníci a zahrnuje i přípravu. Omluvte proto delší text, všichni jsme se kdysi učili, tak to dopřejme i druhým…

Tisknout

Recept: Spaghetti alla puttanesca (špagety s ančovičkami a rajčaty)

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně italská
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 4 ančovičky
  • 1-2 stroužky česneku rozdrceného nebo nakrájeného nadrobno
  • 1 lžíce kapar (popř. krájených nakládaných okurek)
  • 100 g černých oliv (viz Poznámky)
  • 400 g špaget
  • 500-600 g čerstvých vyzrálých rajčat (popř. plechovka krájených rajčat)
  • 2 lžíce petrželové nati
  • 1 čerstvá, červená chilli paprička
  • 4-5 lžic panenského olivového oleje
  • sůl

Postup

  1. Nadrobno si nakrájejte ančovičky, kapary, olivy a petrželovou nať, ale mějte všechny ingredience oddělené, aby se nepomíchaly. Z chilli papričky odkrojte stopku, vyhoďte ji a zbylou část rozkrojte podélně napůl. Vydlabejte všechny semínka a zbavte se jich. Papričku nakrájejte nadrobno, pak si omyjte nůž.

  2. Teď uděláme rajčata. Nejdřív si je nařízněte seshora do kříže, do hloubky asi 1 cm. V dostatečně velkém hrnci si nechte vařit vodu (nebo do ní nalijte už vařící vodu z konvice) a dejte do ní rajčata. Nechte vřít 1 minutu, pak odstavte a slijte vodu. Nožem oloupejte slupku, teď to půjde snadno. Plody nakrájejte na menší kousky a nechte odstát v cedníku, aby vytekla šťáva.

    Pokud použijete už nakrájená rajčata v plechovce, jenom je vylijte do cedníku a nechte odstát anebo použijte i se šťávou, to už záleží na vás, jakou omáčku máte rádi.

  3. Připravte si velký hrnec s vodou, ve kterém budete dělat špagety a nechte ji vařit (použijeme ji až později, ale musí být připravena).

  4. Rozpalte si větší pánev (musí se do ní později vlézt všechny špagety), nalijte olej a počkejte, až bude horký. Snižte plamen přibližně na polovic a přihoďte česnek, ančovičky a chilli papričku. Za neustálého míchání restujte 2 minuty.

  5. Přihoďte olivy a kapary a za občasného míchání restujte další cca 2 minuty. Pak přidejte rajčata a za občasného míchání nechte vařit na mírném ohni 10 – 15 minut.

  6. V této fázi už by se vám měla pomalu vařit voda v hrnci (můžete si ji předvařit v konvici). Až divoce bublá, vhoďte špagety a vařte podle návodu (většinou kolem deseti minut).

  7. Připravte si cedník do dřezu. Pokud bude omáčka hotová dříve než špagety, vhoďte petrželovou nať, promíchejte a odstavte nádobu bokem, ale nechte plotnu na nižším stupni. Pokud vám vše vychází na čas, nať přidejte minutu před koncem přípravy omáčky.

  8. Je-li třeba, dosolte. Po stanoveném čase otestujte jednu špagetu, zda je „al dente“ – mírně tvrdá (viz Jak správně uvařit těstoviny) a pokud ano, šup s nimi do cedníku. Neprolévat vodou, jen protřepejte ze strany na stranu, nahoru a dolů, aby vytekla voda a šup s nimi do pánve s omáčkou.

  9. Pánev vraťte na teplou plotnu a všechno dobře promíchejte, aby každá jednotlivá špageta byla pokryta omáčkou nebo alespoň olejem z ní. Servírujeme OKAMŽITĚ do hlubokých (polévkových) talířů, které si ohřejeme v mikrovlnce. Jako přílohu doporučuji salát.

Poznámky

Pokud můžete, sežeňte si kvalitní černé olivy. Hodně to ovlivní výsledný pokrm. Výborná je např. odrůda Kalamata. Vždy používejte olivy plané, bez přídavku koření nebo česneku. To by změnilo výslednou chuť pokrmu, a to nechceme.

Mimo sezónu můžete použít krájená rajčata v plechovce, jen z nich slijte tekutinu a použijte pouze pevné části. U vodnatějších rajčat použijte větší množství, u těch masitějších stačí půl kila.

Čerstvé chilli možno nahradit drceným chilli. U dětí vynechejte úplně.