Rychlý, snadný a chutný recept na omáčku na těstoviny. V hlavní roli tuňák, rajčata, cibule a olivy.

Tento italský recept připravíte opravdu rychle a vystačí vám na několik dnů, navíc se hodí i k zamrazení. Tím jeho přednosti ovšem nekončí.

Omáčka je poměrně hustá, hodí se i jako směs na topinky, k zabalení do placky nebo k naplnění do pita chleba. Kdo má rád pikantnější pokrmy, může si do omáčky přidat chilli.

U tuňáka v oleji použijte ke smažení přímo olej z plechovky. Doporučuji použít tuňák steak nebo tuňák kousky, zkrátka kvalitní kus masa, protože drcený tuňák vám shodí recept o několik bodů.

Videorecept: Tuňáková omáčka na těstoviny
Tisknout

Omáčka na těstoviny s tuňákem, rajčaty a olivami

Chod hlavní jídlo, hlavní chod, omáčka
Kuchyně italská
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 35 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu (popř. menší lžíce sušeného)
  • 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
  • 1 plechovka (120 g) tuňáka
  • 5-10 zelených oliv nakrájených nadrobno
  • sůl

Postup

  1. Do středně velkého hrnce vylijeme olej z tuňáka. Pokud je ryba ve vlastní šťávě, šťávy se zbavíme a do hrnce nalijeme 2 lžíce olivového oleje.

  2. Přihodíme nakrájenou cibulku a smažíme, dokud nezesklovatí.

  3. Nasypeme nadrobno nasekaný čerstvý rozmarýn nebo v ruce nadrobno podrcený sušený rozmarýn, chviličku smažíme a pak vmícháme celou plechovku tuňáka (bez šťávy).

  4. Vaříme 5 minut a přidáme rajčata v plechovce. Promícháme a necháme vařit na mírném ohni 10 minut.

  5. Pak vhodíme dovnitř olivy, promícháme a necháme vařit dalších asi 10 minut nebo dokud není cibulka úplně měkká.

  6. Ihned po uvaření smícháme s čerstvě uvařenými těstovinami penne, fusilli apod. připravenými „al dente“. Každý kousek těstovin by měly být pokrytý omáčkou, aby se těstoviny na sebe nelepily.

  7. Kdo chce, přidá si nahoru čerstvě nastrouhaný tvrdý sýr typu parmezán a dozdobí čerstvě nasekanou petrželkou nebo lístky bazalky.