Tento recept mě naučila moje známá a já sám jsem ho předal mnoha dalším lidem. Každý, kdo tento pokrm ochutnal poprvé, byl překvapen, jak je vynikající. Můžu zaručit, že bude chutnat naprosté většině strávníků.
Zapékaná rajčata s fetou jsou recept, který má několik významných výhod: je ultra rychlý na přípravu, je nesmírně chutný, zdravý a výživný a v neposlední řadě i levný.
Recept na zapečená rajčata s balkánským sýrem (fetou)
Ingredience
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 200 g sýru feta (nebo balkánského sýru)
- ½ kg rajčat (cherry nebo normálních rozkrájených na větší kousky)
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce provensálského koření
Postup
-
Zapněte troubu, nastavte ji na 180º C a pak začněte s přípravami.
-
Do zapékací nádoby o velikosti asi 20×20 cm nalijte olivový olej.
-
Omyjte rajčátka a dejte je do nádoby (větší rajčata rozkrájejte na kousky). Cherry rajčátka raději propíchněte vidličkou, mohly by v troubě explodovat a zaneřádit ji.
-
Sýr rozdrobte na kusy rukama a nasypejte do nádoby.
-
Oloupejte česnek, rozdrťte a posypejte s ním rajčata a fetu.
-
Přidejte provensálské koření a všechno rovnoměrně promíchejte.
-
Podle chuti můžete přidat sůl, ale opatrně! Feta sýr je sám o sobě dost slaný, takže netřeba přehánět. Vždycky můžete dosolit později.
-
Dejte do trouby zapéct na cca 40 min. nebo až jsou kousky sýra mírně hnědé.
Poznámky
Podávejte s pečivem – chlebem, teplou bagetou, pittou apod.
Tipy
Rajčata se používají malá keříková (cherry), ale stejně dobře poslouží běžná rajčata. Nejlépe chutnají samozřejmě ta sezónní, neskleníková a domácí. Úplně malá rajčátka nekrájím, jen je propíchnu vidličkou, aby se lépe propekla a při pečení nestříkala po celé troubě.
Kdo je „česnekový“, přidá si víc česneku. Doporučuji český česnek, ne ten z Číny. Je silnější, kvalitnější, bez kontaminace a hlavně…je náš.
Balkánský sýr je narozdíl od feta sýru slanější, některé u nás vyráběné sýry jsou až nepoživatelně slané a dokáží zkazit celý pokrm.
Oblíbenou kratochvílí na závěr hostiny je vytírání zbytků z pekáče chlebem (nebo jiným pečivem). Ani kousek té dobroty nesmí přijít nazmar.
A jestli jste milovníkem zapékaných jídel, vyzkoušjte také naše další recepty jako zapečený lilek s fetou nebo zapečenou růžičkovou kapustu se šunkou.
Přejeme dobrou chuť!