Tento recept mě naučila moje známá a já sám jsem ho předal mnoha dalším lidem. Každý, kdo tento pokrm ochutnal poprvé, byl překvapen, jak je vynikající. Můžu zaručit, že bude chutnat naprosté většině strávníků.

Zapékaná rajčata s fetou jsou recept, který má několik významných výhod: je ultra rychlý na přípravu, je nesmírně chutný, zdravý a výživný a v neposlední řadě i levný.

Video recept: zapečená rajčata s balkánem
Tisknout

Recept na zapečená rajčata s balkánským sýrem (fetou)

Čas přípravy 12 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 52 minut

Ingredience

  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 200 g sýru feta (nebo balkánského sýru)
  • ½ kg rajčat (cherry nebo normálních rozkrájených na větší kousky)
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce provensálského koření

Postup

  1. Zapněte troubu, nastavte ji na 180º C a pak začněte s přípravami.

  2. Do zapékací nádoby o velikosti asi 20×20 cm nalijte olivový olej.

  3. Omyjte rajčátka a dejte je do nádoby (větší rajčata rozkrájejte na kousky). Cherry rajčátka raději propíchněte vidličkou, mohly by v troubě explodovat a zaneřádit ji.

  4. Sýr rozdrobte na kusy rukama a nasypejte do nádoby.

  5. Oloupejte česnek, rozdrťte a posypejte s  ním rajčata a fetu.

  6. Přidejte provensálské koření a všechno rovnoměrně promíchejte. 

  7. Podle chuti můžete přidat sůl, ale opatrně! Feta sýr je sám o sobě dost slaný, takže netřeba přehánět. Vždycky můžete dosolit později. 

  8. Dejte do trouby zapéct na cca 40 min. nebo až jsou kousky sýra mírně hnědé. 

Poznámky

Podávejte s pečivem – chlebem, teplou bagetou, pittou apod.

Tipy

Rajčata se používají malá keříková (cherry), ale stejně dobře poslouží běžná rajčata. Nejlépe chutnají samozřejmě ta sezónní, neskleníková a domácí. Úplně malá rajčátka nekrájím, jen je propíchnu vidličkou, aby se lépe propekla a při pečení nestříkala po celé troubě.

Kdo je „česnekový“, přidá si víc česneku. Doporučuji český česnek, ne ten z Číny. Je silnější, kvalitnější, bez kontaminace a hlavně…je náš.

Balkánský sýr je narozdíl od feta sýru slanější, některé u nás vyráběné sýry jsou až nepoživatelně slané a dokáží zkazit celý pokrm.

Oblíbenou kratochvílí na závěr hostiny je vytírání zbytků z pekáče chlebem (nebo jiným pečivem). Ani kousek té dobroty nesmí přijít nazmar.

A jestli jste milovníkem zapékaných jídel, vyzkoušjte také naše další recepty jako zapečený lilek s fetou nebo zapečenou růžičkovou kapustu se šunkou.

Přejeme dobrou chuť!