Řecký recept pro vegetariány s typickými krajovými surovinami jako lilek, rajčata a feta , který je vhodný jako předkrm, příloha anebo i hlavní jídlo.
Zapečený lilek – recept s balkánským sýrem
Ingredience
- 1 lilek (větší)
- 200 g rajčat (nakrájených nadrobno)
- 2 hrsti čerstvé bazalky (nakrájené nadrobno)
- 4 stroužky česneku – evropského rozdrceného
- 150 g sýru feta (popř. balkánského)
- olej
- sůl
- pepř
Postup
Omyjte lilek a odkrojte oba konce. Lilek rozřežte podélně na asi 1 cm tlusté plátky. Ty lehce osmahněte na oleji, dokud nejsou měkké a mírně hnědé.
Předehřejte si troubu na 180°C.
Do zapékací formy s troškou oleje naspodu naskládejte vedle sebe plátky lilku. V míse smíchejte rajčata, polovinu dávky sýra (rozdroleného), bazalku, česnek, sůl a pepř (dle chuti). Směs naneste na lilek, posypte zbylou polovinou rozdrolené fety a pečte na 180°C asi 35 minut nebo dokud není sýr mírně hnědý.
Poznámky
Vynikající doplněk k tomuto pokrmu je pečená cuketa. Rozkrojte cuketu podélně na půlku, potřete vnitřní část olejem, posypte solí a pepřem a dejte zapéct společně s lilkem.
Lilek saje olej jako divý. Pomůže proto, když ho před smažením 20 minut nasolíte. Také ho můžete udělat v páře nebo rychle povařit ve vodě, dokud nezesklovatí.
Přejeme dobrou chuť!