Řecký recept pro vegetariány s typickými krajovými surovinami jako lilek, rajčata a feta , který je vhodný jako předkrm, příloha anebo i hlavní jídlo.

Tisknout

Zapečený lilek – recept s balkánským sýrem

Chod předkrm
klíčová slova zapečený lilek, feta
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 50 minut
Pro 2 osoby

Ingredience

  • 1 lilek (větší)
  • 200 g rajčat (nakrájených nadrobno)
  • 2 hrsti čerstvé bazalky (nakrájené nadrobno)
  • 4 stroužky česneku – evropského rozdrceného
  • 150 g sýru feta (popř. balkánského)
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Omyjte lilek a odkrojte oba konce. Lilek rozřežte podélně na asi 1 cm tlusté plátky. Ty lehce osmahněte na oleji, dokud nejsou měkké a mírně hnědé.

  2. Předehřejte si troubu na 180°C.

  3. Do zapékací formy s troškou oleje naspodu naskládejte vedle sebe plátky lilku. V míse smíchejte rajčata, polovinu dávky sýra (rozdroleného), bazalku, česnek, sůl a pepř (dle chuti). Směs naneste na lilek, posypte zbylou polovinou rozdrolené fety a pečte na  180°C asi 35 minut nebo dokud není sýr mírně hnědý.

Poznámky

Vynikající doplněk k tomuto pokrmu je pečená cuketa. Rozkrojte cuketu podélně na půlku, potřete vnitřní část olejem, posypte solí a pepřem a dejte zapéct společně s lilkem.

 

Lilek saje olej jako divý. Pomůže proto, když ho před smažením 20 minut nasolíte. Také ho můžete udělat v páře nebo rychle povařit ve vodě, dokud nezesklovatí.

 

Přejeme dobrou chuť!