Italská verze našich šunkofleků s nezbytnými rajčaty, olivami, paprikou a salámem, to všechno s mozzarellou, která se krásně roztopí nahoře.

S tímto receptem určitě neprohloupíte, bude chutnat každému a navíc je snadný a rychlý.

Ideální je použít krátké makarony, ale pokud nesežene ty, klidně sáhněte i po kolínkách. Jen si při vaření těstovin dejte pozor, aby byly uvařené do polotvrda, tj. al dente.

Tisknout

Zapečené těstoviny po italsku se salámem a zeleninou

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně italská
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 35 minutes
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 150-200 g krátkých makaronů (kolínek)
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule oloupaná, nakrájená
  • 1 stroužek česneku rozetřený
  • 1 plechovka (400 g) krájených rajčat v plechovce
  • 1 lžíce rajčatového protlaku (pyré)
  • 1 žlutá paprika nakrájená na kostečky
  • 1 zelená paprika nakrájená na kostečky
  • 225 g tvrdého salámu nakrájeného na kousky
  • 10 černých oliv bez pecek nakrájených na půlky
  • 2 stonky jarní cibulky nakrájené na kousky
  • 120 g mozzarelly nakrájené na plátky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Ve velkém hrnci uvařte v osolené vodě makarony (kolínka), dokud nejsou "al dente". Propláchněte pod horkou vodou a nechte odkapat.

  2. Mezitím si na pánvi rozehřejte máslo, osmahněte cibuli a česnek, dokud nejsou měkké. Přidejte salám a smažte asi 3 minuty.

  3. Přidejte  rajčata z plechovky (i s tekutinou), rajčatový protlak, obě papriky a olivy a dobře promíchejte. Na mírném ohni smažte asi pět minut.

  4. Makarony dejte do nehluboké zapékací formy a vysypte na ně rajčatovou směs.

  5. Přidejte čerstvou jarní cibulku. Promíchejte a přidejte podle chuti sůl a pepř.

  6. Znovu promíchejte. Nahoru naskládejte pásky mozzarelly, posolte a strčte do trouby.

  7. Pečte v troubě na 180°C cca 20 minut, dokud se sýr neroztopí a mírně nezhnědne.

Poznámky

V tomto receptu je snadné obměňovat ingredience. Vegetariáni mohou vynechat salám a použít víc zeleniny (lilek, hrášek, tofu, kukuřici, brokolici atd.)