Rebarbora je velmi zdravé ovoce (ano, nejde o zeleninu, jak si mnozí myslí) a její pěstování vůbec není těžké. V zahrádce se vám rozroste rychle a bujně. A pokud nemáte zahrádku, k dostání je v lépe zásobených supermarketech.

Rebarbora skvěle chutná na sladko a tento recept vám prozradí, jak ji připravit rychle, snadno a přesto velice chutným způsobem. 

Tato metoda přípravy rebarbory je velice populární ve Velké Británii, nejenom u rebarbory, ale i banánů nebo jablek.

Video recept na zapékanou rebarboru

Tisknout

(Textový) Recept na zapečenou rebarboru

Chod Dezert
Kuchyně anglická
klíčová slova rebarbora
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 50 minut
Pro 5 osob

Ingredience

  • 500 g rebarborových stonků
  • 200 g cukru
  • 200 g ovesných vloček, jemných
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 3 lžíce vody

Postup

  1. Stonky rebarbory omyjeme, případně zbavíme zaschlých okrajů. Větší a starší stonky oloupeme, ať nejsou dřevnaté.

  2. Stonky nakrájíme na asi 3 cm kousky, které vložíme do zapékací nádoby. Prosypeme cukrem a podlijeme vodou.

  3. Kostky másla smícháme s vločkami. Prsty máslo pořádně prohněteme a promícháme s vločkami, aby se vytvořila drobenka.

  4. Drobenkou posypeme rebarboru, aby byla víceméně zakrytá. Strčíme do trouby a pečeme asi 40 minut na 180°C, dokud není povrch dozlatova a rebarbora neprobublává po okrajích.

  5. Hotovou baštu zalijte smetanou na šlehání nebo na ní necháme roztát vanilkovou zmrzlinu. Anebo obojí 🙂

Přejeme dobrou chuť!

Tipy

Rebarbora je hodně kyselá, takže se nebojte cukru. Na druhou stranu to ale není nutné přehánět, protože šlehačka nebo zmrzlina kyselost příjemně vyváží. Zkuste jednou a uvidíte, jaké množství vám vyhovuje.

Pro ještě lepší chuť můžete přimíchat do rebarbory mletý zázvor, popř. strouhaný čerstvý zázvor (dobře promíchejte).

Stejným způsobem můžete zapéct banány nebo jablka (vhodnější jsou zimní kyselejší odrůdy).

Zapečenou rebarboru můžete nechat vychladnout a dát do ledničky nebo spíže, vydrží několik dnů. Když na ni dostanete chuť, prostě ji v troubě ohřejte.

Místo jemných! ovesných vloček (pro zdravější dezert), můžete použít i mouku, popř. smíchat mouku s vločkami (půl na půl).

Jestli máte rádi ovesné vločky, vyzkoušejte náš další recept – domácí flapjack.

Vážení čtenáři, nenechte si ujít to nejlepší z Epoch Times! Přihlašte se k našemu Newsletteru.

Zpracování rebarbory

Nasekaná rebarbora se dá pěkně zmrazit, přijde vhod v zimních měsících. Další způsob zpracování je podusit rebarboru s cukrem a trochou vody, dokud nevznikne hustá dřeň. Tu naplňte do menších nádobek a dejte zamrazit. V průběhu roku pak přidávejte do smoothie, jogurtů apod..