Tento recept je až neskutečně snadný a rychlý a přitom tak dobrý a zdravý. Co je to flapjack (čti flapdžek)? Je to oblíbená anglická pochoutka, u nás bychom ho mohli nazvat něčím jako ovesný řez. Jsou to vlastně ovesné vločky smíchané s máslem a cukrem – k tomu pár dalších ingrediencí – zapečené v troubě.
Flapjacky mohou být i výživným a zdravým zákuskem na cesty nebo dětem do školy. Uvidíte, že budou každému chutnat, a vám přitom zabere příprava jen pár minut.
Recept: Flapjack
Ingredience
- 250 g másla
- 120 g třtinového cukru (demerara)
- 8 lžíc medu
- 500 g jemných ovesných vloček
- 80 g rozinek
- špetka soli
Postup
-
Zapněte troubu na 180 C. Mezitím v hrnci na nízké teplotě roztopte máslo
s cukrem, medem a solí. Občas promíchejte, dokud se máslo a cukr
neroztopí. -
Vhoďte vločky a rozinky do hrnce. Dobře všechno promíchejte,
až jsou vločky plně pokryty roztopeným máslem. -
Směs vyprázdněte do pečící nádoby o velikosti cca 20×20 cm. Rozetřete po celé ploše na tloušťku 2 – 3 cm, udusejte a dejte do trouby. K udusání vám poslouží i lžíce namočená do teplé vody, ale nejlepší je mačkadlo na brambory ;-).
-
Pečte v předehřáté troubě asi 30 min., dokud není flapjack dozlatova.
-
Po vytažení rozkrájejte ihned na čtverce o velikosti asi 2,5 cm x 2,5 cm (namočte si nůž do teplé vody, když se bude flapjack lepit).
-
Než flapjack vyndáte z pečící nádoby, nechejte ho vychladnout. V procesu chladnutí ztvrdne.
Poznámky
POZOR!!! Flapjack se bude zdát po vytažení z trouby měkký, ale nevracejte ho do trouby, on v procesu chladnutí o poznání ztvrdne. Konečný výtvor se vám bude trochu drolit, ale to k tomu patří. Flapjack bez drobků je jako člověk bez soucitu – patří k sobě.
Flapjack se dá krásně upravovat. Přidejte si podle chuti, co potřebujete, např. brusinky, ořechy, koření atd. Jen to nepřežeňte s množstvím, aby se vám flapjack moc nerozpadal. Také si ho můžete polít čokoládou na vaření.
Jestli seženete tmavý třtinový cukr s měkkými krystaly (nepleťte si s demerarou), zkuste použít ten. Má výraznou chuť a zajímavě flapjack obohatí. Můžete ale použít i obyčejný krystal cukr, pokud neseženete ani jeden z uvedených.
Většina ovesných vloček u nás je hodně hutných, zkuste najít v obchodě tzv. jemné (jsou menší a líp rozdrcené).
Dodržte stanovenou teplotu 180 C, aby byl flapjack rovnoměrně propečený. Takto ho budete mít křupavý nahoře, ale měkčí uvnitř. Zkuste si ho udělat poprvé na stanovených 30 min. a jestli se vám bude zdát měkký (tvrdý), pak příště prodlužte (zkraťte) dobu o pět minut. Budete zřejmě potřebovat pár pokusů, než přijdete na tu vaši nejoblíbenější rodinnou konzistenci.
Jestli seženete tmavý třtinový cukr s měkkými krystaly (nepleťte si s demerarou), zkuste použít ten. Má výraznou chuť a zajímavě flapjack obohatí. Můžete ale použít i obyčejný krystal cukr, pokud neseženete ani jeden z uvedených.
Většina ovesných vloček u nás je hodně hutných, zkuste najít v obchodě tzv. jemné (jsou menší a líp rozdrcené).
Použil jsem sníženou dávku cukru, protože nemám rád nadměrně sladká jídla. Proto po promíchání vloček v hrnci směs ochutnejte a když se vám to budou zdát málo sladké, přidejte si medu.
Dodržte stanovenou teplotu 180 C, aby byl flapjack rovnoměrně propečený. Takto ho budete mít křupavý nahoře, ale měkčí uvnitř. Zkuste si ho udělat poprvé na stanovených 30 min. a jestli se vám bude zdát měkký (tvrdý), pak příště prodlužte (zkraťte) dobu o pět minut. Budete zřejmě potřebovat pár pokusů, než přijdete na tu vaši nejoblíbenější rodinnou konzistenci.
Kromě rozinek můžete do flapjacku přidat i krájené ořechy různého druhu a vytvořit si tak svoje vlastní kvalitní musli „tyčinky“. Také si můžete flapjack na závěr polít čokoládou na vaření.