Tento recept je až neskutečně snadný a rychlý a přitom tak dobrý a zdravý. Co je to flapjack (čti flapdžek)? Je to oblíbená anglická pochoutka, u nás bychom ho mohli nazvat něčím jako ovesný řez. Jsou to vlastně ovesné vločky smíchané s máslem a cukrem – k tomu pár dalších ingrediencí – zapečené v troubě.

Flapjacky mohou být i výživným a zdravým zákuskem na cesty nebo dětem do školy. Uvidíte, že budou každému chutnat, a vám přitom zabere příprava jen pár minut.

Tisknout

Recept na Flapjack

Chod Snack
Kuchyně anglická
klíčová slova flapjack
Čas přípravy 7 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 37 minut
Pro 6 osob

Ingredience

  • 250 g másla
  • 120 g třtinového cukru (demerara)
  • 8 lžíc medu
  • 500 g jemných ovesných vloček
  • 80 g rozinek
  • špetka soli

Postup

  1. Zapněte troubu na 180 C. Mezitím v hrnci na nízké teplotě roztopte máslo
    s cukrem, medem a solí. Občas promíchejte, dokud se máslo a cukr
    neroztopí.

  2. Vhoďte vločky a rozinky do hrnce. Dobře všechno promíchejte,
    až jsou vločky plně pokryty roztopeným máslem.

  3. Směs vyprázdněte do pečící nádoby o velikosti 20×20 cm. Rozetřete po 
    celé ploše na tloušťku 2 – 3 cm, udusejte a dejte do trouby.

  4. Pečte v předehřáté troubě asi 30 min., dokud není flapjack dozlatova.

  5. Po vytažení rozkrájejte hned na čtverce o velikosti asi 2,5 cm x 2,5 cm
    (namočte si nůž do teplé vody, když se bude flapjack lepit).

  6. Než flapjack vyndáte z pečící nádoby, nechejte ho vychladnout.

Poznámky

POZOR!!! Flapjack se bude zdát po vytažení z trouby měkký, ale nevracejte ho do trouby, on v procesu chladnutí o poznání ztvrdne. Konečný výtvor se vám bude trochu drolit, ale to k tomu patří. Flapjack bez drobků je jako člověk bez soucitu – patří k sobě.

Flapjack - ovesná pochoutka
Flapjack – ovesná pochoutka. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Tipy

Pokud jste sám/sama, můžete si udělat poloviční porci tak, že použijete u všeho poloviční dávky.

Jestli seženete tmavý třtinový cukr s měkkými krystaly (nepleťte si s demerarou), zkuste použít ten. Má výraznou chuť a zajímavě flapjack obohatí. Můžete ale použít i obyčejný krystal cukr, pokud neseženete ani jeden z uvedených.

Většina ovesných vloček u nás je hodně hutných, zkuste najít v obchodě tzv. jemné (jsou menší a líp rozdrcené).

Použil jsem sníženou dávku cukru, protože nemám rád nadměrně sladká jídla. Proto po promíchání vloček v hrnci směs ochutnejte a když se vám to budou zdát málo sladké, přidejte si medu.

Dodržte stanovenou teplotu 180 C, aby byl flapjack rovnoměrně propečený. Takto ho budete mít křupavý nahoře, ale měkčí uvnitř. Zkuste si ho udělat poprvé na stanovených 30 min. a jestli se vám bude zdát měkký (tvrdý), pak příště prodlužte (zkraťte) dobu o pět minut. Budete zřejmě potřebovat pár pokusů, než přijdete na tu vaši nejoblíbenější rodinnou konzistenci.

Kromě rozinek můžete přidat i krájené ořechy různého druhu a vytvořit si tak svoje vlastní kvalitní musli „tyčinky“. Také si můžete flapjack na závěr polít čokoládou na vaření.

Přejeme dobrou chuť a nezapomeňte nám napsat, jak se vám recept povedl.

Podobné recepty

Zázvorové koláčky ze špaldy (cookies)

Lívance s rybízovou pěnou

Jednoduchá bábovka ze šlehačky

Bramborové placky s mákem – patenty

Čokoládová buchta z červené řepy