Ondřej Horecký

17. 9. 2009

Tento recept je až neskutečně snadný a rychlý a přitom tak dobrý a zdravý. Co je to flapjack (čti flapdžek)? Je to oblíbená anglická pochoutka, u nás bychom ho mohli nazvat něčím jako ovesný řez. Jsou to vlastně ovesné vločky smíchané s máslem a cukrem – k tomu pár dalších ingrediencí – zapečené v troubě.

Flapjacky mohou být i výživným a zdravým zákuskem na cesty nebo dětem do školy. Uvidíte, že budou každému chutnat, a vám přitom zabere příprava jen pár minut.

Tisknout

Recept: Flapjack

Chod Snack
Kuchyně anglická
klíčová slova flapjack
Čas přípravy 7 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 37 minutes
Pro 6 osob

Ingredience

  • 250 g másla
  • 120 g třtinového cukru (demerara)
  • 8 lžíc medu
  • 500 g jemných ovesných vloček
  • 80 g rozinek
  • špetka soli

Postup

  1. Zapněte troubu na 180 C. Mezitím v hrnci na nízké teplotě roztopte máslo
    s cukrem, medem a solí. Občas promíchejte, dokud se máslo a cukr
    neroztopí.

    flapjack
  2. Vhoďte vločky a rozinky do hrnce. Dobře všechno promíchejte,
    až jsou vločky plně pokryty roztopeným máslem.

    flapjack
  3. Směs vyprázdněte do pečící nádoby o velikosti cca 20×20 cm. Rozetřete po celé ploše na tloušťku 2 – 3 cm, udusejte a dejte do trouby. K udusání vám poslouží i lžíce namočená do teplé vody, ale nejlepší je mačkadlo na brambory ;-).

    flapjack
  4. Pečte v předehřáté troubě asi 30 min., dokud není flapjack dozlatova.

  5. Po vytažení rozkrájejte ihned na čtverce o velikosti asi 2,5 cm x 2,5 cm (namočte si nůž do teplé vody, když se bude flapjack lepit).

    flapjack krajeni
  6. Než flapjack vyndáte z pečící nádoby, nechejte ho vychladnout. V procesu chladnutí ztvrdne.

    flapjack hotový

Poznámky

POZOR!!! Flapjack se bude zdát po vytažení z trouby měkký, ale nevracejte ho do trouby, on v procesu chladnutí o poznání ztvrdne. Konečný výtvor se vám bude trochu drolit, ale to k tomu patří. Flapjack bez drobků je jako člověk bez soucitu – patří k sobě.

Flapjack se dá krásně upravovat. Přidejte si podle chuti, co potřebujete, např. brusinky, ořechy, koření atd. Jen to nepřežeňte s množstvím, aby se vám flapjack moc nerozpadal. Také si ho můžete polít čokoládou na vaření.

Jestli seženete tmavý třtinový cukr s měkkými krystaly (nepleťte si s demerarou), zkuste použít ten. Má výraznou chuť a zajímavě flapjack obohatí. Můžete ale použít i obyčejný krystal cukr, pokud neseženete ani jeden z uvedených.

Většina ovesných vloček u nás je hodně hutných, zkuste najít v obchodě tzv. jemné (jsou menší a líp rozdrcené).

Dodržte stanovenou teplotu 180 C, aby byl flapjack rovnoměrně propečený. Takto ho budete mít křupavý nahoře, ale měkčí uvnitř. Zkuste si ho udělat poprvé na stanovených 30 min. a jestli se vám bude zdát měkký (tvrdý), pak příště prodlužte (zkraťte) dobu o pět minut. Budete zřejmě potřebovat pár pokusů, než přijdete na tu vaši nejoblíbenější rodinnou konzistenci.

Jestli seženete tmavý třtinový cukr s měkkými krystaly (nepleťte si s demerarou), zkuste použít ten. Má výraznou chuť a zajímavě flapjack obohatí. Můžete ale použít i obyčejný krystal cukr, pokud neseženete ani jeden z uvedených.

Většina ovesných vloček u nás je hodně hutných, zkuste najít v obchodě tzv. jemné (jsou menší a líp rozdrcené).

Použil jsem sníženou dávku cukru, protože nemám rád nadměrně sladká jídla. Proto po promíchání vloček v hrnci směs ochutnejte a když se vám to budou zdát málo sladké, přidejte si medu.

Dodržte stanovenou teplotu 180 C, aby byl flapjack rovnoměrně propečený. Takto ho budete mít křupavý nahoře, ale měkčí uvnitř. Zkuste si ho udělat poprvé na stanovených 30 min. a jestli se vám bude zdát měkký (tvrdý), pak příště prodlužte (zkraťte) dobu o pět minut. Budete zřejmě potřebovat pár pokusů, než přijdete na tu vaši nejoblíbenější rodinnou konzistenci.

Kromě rozinek můžete do flapjacku přidat i krájené ořechy různého druhu a vytvořit si tak svoje vlastní kvalitní musli „tyčinky“. Také si můžete flapjack na závěr polít čokoládou na vaření.

Související články

Přečtěte si také

Vybrali jste si dobře, KHNP je nejlepším dodavatelem na světě, říká švédský jaderný expert

Podle prof. Blomgrena je korejská společnost tou správnou volbou. „KHNP je nejlepším dodavatelem na světě, pokud se omezíme na seriózní země, mezi které nepočítám Rusko a Čínu,“ uvedl pro český web Epoch Times.

Jednání bylo protiprávní, ale není neplatné, říká soud ve sporu o prodej vody. „Absurdní,“ tvrdí žalobce

21 let soudních sporů o prodeji vody Veolii v Kladně a Mělníku – soudy sice uznávají nezákonné jednání, ale zároveň odmítají zrušit rozhodnutí o převodu. Případ půjde k Nejvyššímu soudu.

Odznak za protikomunistický odboj obdrželo 18 lidí, jeden in memoriam

Pamětní odznaky za činnost proti komunistickému režimu obdrželo dnes v Armádním muzeu Žižkov 18 lidí, jeden z toho byl udělen in memoriam.

Velký přehled jaderných elektráren v EU – kde jaké stojí, kde se stavějí anebo stavět budou

Po letech stagnace nastupuje v Evropě jaderná renesance.

Studie: Řeky přenášejí do oceánů mnohem více rtuti než v roce 1850

Od doby industrializace se výrazně zvýšil přísun rtuti do moří. Podle studie má tento vývoj několik příčin. V jedné světové oblasti se situace zlepšila.

Izrael tvrdí, že zabil nejvýše postaveného íránského vojenského velitele Šádmáního

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek zabila nejvýše postaveného íránského vojenského velitele Alího Šádmáního.

Trump vyzval k okamžité evakuaci Teheránu, ze summitu G7 se přesunul do Washingtonu

Americký prezident Donald Trump na své sociální síti Truth Social vyzval k okamžité evakuaci Teheránu.

Podle studie některé bakterie ve střevech mohou signalizovat rakovinu, kauzalita jistá není

Přítomnost konkrétních bakterií ve střevech může signalizovat rozvoj kolorektálního karcinomu.

Jak americký námořní důstojník otevřel uzavřený japonský stát

Jak americký komodor Perry prolomil dvousetletou izolaci Japonska a podepsal historickou smlouvu, která otevřela cestu k obchodním vztahům.