Buchta se dá udělat i bez kypřícího prášku a jaká! Provoněná kořením, se sušenými švestkami, podmáslím a lepivou polevou s nezaměnitelnou chutí melasy, taková je tato super zdravá buchta.

Sušené švestky jsou doporučovány při zácpě a jejich konzumace zajišťuje pravidelné vyprazdňování. Melasa se používá nejenom jako sladidlo (není tak sladká jako med), ale také jako zdroj prospěšných látek, zejména železa. Doporučuje se proto podávat jako doplněk stravy v těhotenství při anémii (chudokrevnosti).

Místo kypřícího prášku použijeme jedlou sodu (soda bikarbona), která se aktivuje smícháním s kysaným podmáslím.

Buchta se sušenými švestkami se snadno vyrobí i bez kypřícího prášku. Stačí jedlá soda a podmáslí. (Ondřej Horecký)

Pokud budete používat sušené švestky s peckou, které jsou hodně seschlé a tvrdé, dejte si je předem do vody, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 10 – 15 minut, dokud krásně nezměknou a nezvláční. Potom je zbavte pecky a dál už postupujte podle návodu níže.

Tisknout

Buchta se sušenými švestkami s melasovou polevou

Chod Dezert
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 50 minut
Pro 6 osob

Ingredience

  • 100 g sušených švestek
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml kysaného podmáslí (popř. acidofilního mléka)
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 150 g celozrnné nebo špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového ořechu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • větší špetka rozdrceného hřebíčku, mletého nového koření, mletého muškátového květu, mletého koriandru (použijte co máte nebo všechny)

Poleva

  • 50 g třtinového cukru
  • 50 ml podmáslí
  • 1 lžíce třtinové melasy
  • pár kapek vanilkové esence (lze vynechat)

Postup

  1. Nejdřív si předehřejeme troubu na 180 stupňů.

  2. Švestky si nakrájíme nebo nastřiháme na menší kousky.

  3. V míse si metličkou nebo vařečkou smícháme cukr, olej a vejce, dokud se nevytvoří hustá hmota.

  4. Přidáme mouku, jedlou sodu a koření a znovu všechno dobře promícháme.

  5. Přimícháme švestky a podmáslí. Směs stěrkou vytřeme do menší vymazané a moukou vysypané formy (srnčí hřbet apod.).

  6. Strčíme do vyhřáté trouby, pečeme asi 30 minut, dokud není buchta pevná na dotyk a nelepí se na špejli.

  7. Zatímco se buchta chladí, uděláme si polevu. Všechny suroviny na polevu dáme do menšího hrnce a za stálého míchání je roztopíme – vznikne lepivá hmota o konzistenci hustšího sirupu.

  8. Buchtu propícháme po celé ploše špejlí (aby se poleva vsákla i dovnitř) a polevu nalijeme nahoru.

  9. Výtvor necháme vychladnout a pak můžeme krájet. Podáváme samotné, se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Poznámky

Místo melasy můžete použít i med.