Ondřej Horecký

7. 1. 2010

Bramborové placky s mákem znají naše babičky a stále se připravují v mnoha rodinách. Plackám se kromě patentů říká i jinými jmény – laty, podešve, přesňáky aj. Na tuto dobrůtku se už dnes zapomíná a myslím, že je to škoda. Patří totiž k odkazu našich předků.

Není to recept ani rychlý, ani snadný a pokud ho budete dělat sami, budete toho mít jak se říká „plné kecky“. Dříve se do přípravy zapojovala celá rodina a protože bylo dětí hodně, šlo to rychle.

Zatímco dříve se smažilo přímo na plotně, s dnešními ultra super moderními spotřebiči musíme používat pánev. Zkuste i vy zapojit svoje děti, pokud už jsou trochu odrostlé, aby také přičichly k vaření. Můžou třeba smažit, potírat máslem nebo sypat mákem.

Také po vás zbude spousta nepořádku, takže alespoň jeden pár rukou navíc se bude určitě hodit. Buď jak buď, i když vám to dá něco práce, určitě se to vyplatí.

Tento recept je na přibližně 15 placek, ale když už je budete dělat, doporučuji udělat minimálně dvojitou porci. Manželčina babička vždy dělává kolem padesáti placek a zvládá to sama, ale oni starší lidé jsou přeci jen šikovnější.

Tisknout

Recept na patenty – bramborové placky s mákem

Chod hlavní jídlo
Kuchyně česká
klíčová slova bramborové placky, patenty
Čas přípravy 1 hour 30 minutes
Čas vaření 1 hour
Celkový čas 2 hours 30 minutes
Pro 6 osob

Ingredience

  • 750 g brambor
  • 50 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g mletého máku
  • 1 vejce
  • cukr moučka
  • povidla (lze vynechat)
  • olej
  • sůl

Postup

  1. Nejdříve si uvařte brambory ve slupce, dokud nejsou měkké (max. 1 hodina podle velikosti a druhu). Než se uvaří, můžete si umlet mák a smíchat s  cukrem (množství cukru je individuální, ale minimálně polovinu dávky máku). Až jsou brambory uvařené, dejte je vychladnout na vzduch (v chladnějších měsících), popř. si je můžete uvařit už den předem.

  2. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Dejte pozor, ať se vám tam nedostanou větší kousky, dělaly by při válení problémy.

  3. V míse nebo na vále si smíchejte nastrouhané brambory s 200 g mouky (přisypávejte mouku postupně). Přidejte vejce a špetku soli ( nedávat moc, jinak zřídne těsto) a pečlivě hněťte. Když bude těsto pořád lepivé, přidávejte další mouku (max. dalších 100 g). Lepivost těsta závisí na
    druhu brambor.

  4. Na jedné plotýnce si roztopte máslo a na další si rozžhavte teflonovou pánev (s nepřilnavým povrchem). Budeme totiž smažit bez oleje.

  5. Ukrojte si z těsta bochníček o průměru cca 6 cm a na vysypaném válu jej z obou stran rozválejte. Při obracení těsto podsypávejte moukou, aby se vám placka nelepila. Patenty udělejte co nejtenčí.

  6. Placky smažte asi minutu z každé strany. Když se budou nafukovat, nechte je, má to tak být. Hotovou placku odložte na talíř a potřete seshora roztopeným máslem. Další placky skládejte na sebe a vždy potřete seshora.

  7. Hotové placky potřete povidly (možno vynechat), posypte štědrou vrstvou máku (ten můžete ještě pokapat máslem) a smotejte do ruliček, potřete máslem a skládejte do nádoby. Přikryjte pokličkou, aby placky ještě více zvláčněly.

Poznámky

Placky se mohou jíst teplé i studené, dají se i zamrazit.

Smažení vám urychlí, když použijete dvě pánve/plotýnky.

Placky můžete plnit i nesladkou náplní, zeleninou apod.

A z babiččiny kuchyně vám přinášíme další inspiraci – recept na kynuté knedlíky s ovocem.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.