Je právě sezóna a už nevíte co dál s cuketami? Pojďte s námi upéct cuketový koláč – opět v duchu rychle, snadno, chutně – recept, který zvládne každý, leč výsledek je hodný mistra kuchaře.

Tato cuketová pochoutka je vynikající samotná nebo s chlebem, teplá nebo studená. Obzvlášť dobrá je v kombinaci s kyselými nakládanými okurky.

Skvěle se hodí jako svačina na cesty nebo dětem do školy, aby se necpaly brambůrkami a colou.

Tisknout

Recept na slaný cuketový koláč

Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 35 minut

Ingredience

  • 300 g mladých cuket (nahrubo nastrouhaných)
  • 150 g eidamu (nahrubo nastrouhaného)
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3-4 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 80 ml oleje
  • 2 lžičky vegety
  • hrst petrželové natě (nadrobno nakrájené)
  • máslo a mouka na formu
  • okrouhlá dortová forma (může být i jiného tvaru)

Postup

  1. Zapněte troubu a nastavte ji na 200°C (180°C s ventilátorem). Než se rozehřeje, připravíme si směs.

  2. Vymastěte máslem formu a vysypte ji moukou, odložte bokem.

  3. V míse rozšlehejte vejce s vegetou. Přidejte olej, pak nastrouhanou cuketu a eidam.

  4. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  5. Vymačkejte do směsi česnek a nakonec vhoďte petrželovou nať.

  6. Směs nalijte do formy a rozetřete (asi 1-2 cm vrstva). Vložte formu do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud není vršek koláče světle hnědý.

Poznámky

Do koláče si můžete dle libosti přidat vlastní oblíbené suroviny – nakrájené žampiony, šunku, různé koření, zeleninu, bylinky atd. atp. 

Vegetu použijte pokud možno bez glutamátu a podobných chemických dochucovadel.  Jsou to všechno urychlovače a zbytečná šidítka. Kdo neumí uvařit bez umělých zvýrazňovačů chuti, není dobrý kuchař!

Dobrou chuť!