Je právě sezóna a už nevíte co dál s cuketami? Pojďte s námi upéct cuketový koláč – opět v duchu rychle, snadno, chutně – recept, který zvládne každý, leč výsledek je hodný mistra kuchaře.
Tato cuketová pochoutka je vynikající samotná nebo s chlebem, teplá nebo studená. Obzvlášť dobrá je v kombinaci s kyselými nakládanými okurky.
Skvěle se hodí jako svačina na cesty nebo dětem do školy, aby se necpaly brambůrkami a colou.
Recept na slaný cuketový koláč
Ingredience
- 300 g mladých cuket (nahrubo nastrouhaných)
- 150 g eidamu (nahrubo nastrouhaného)
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3-4 stroužky česneku
- 3 vejce
- 80 ml oleje
- 2 lžičky vegety
- hrst petrželové natě (nadrobno nakrájené)
- máslo a mouka na formu
- okrouhlá dortová forma (může být i jiného tvaru)
Postup
-
Zapněte troubu a nastavte ji na 200°C (180°C s ventilátorem). Než se rozehřeje, připravíme si směs.
-
Vymastěte máslem formu a vysypte ji moukou, odložte bokem.
-
V míse rozšlehejte vejce s vegetou. Přidejte olej, pak nastrouhanou cuketu a eidam.
-
Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva (pokud je hrudkovitá, použijte raději sýtko).
-
Vymačkejte do směsi česnek a nakonec vhoďte petrželovou nať. Dobře promíchejte.
-
Směs nalijte do formy a rozetřete (asi 1-2 cm vrstva). Vložte formu do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud není vršek koláče světle hnědý.
Poznámky
Do koláče si můžete dle libosti přidat vlastní oblíbené suroviny – nakrájené žampiony, šunku, různé koření, zeleninu, bylinky atd. atp.
Vegetu použijte pokud možno bez glutamátu a podobných chemických dochucovadel. Jsou to všechno urychlovače a zbytečná šidítka. Kdo neumí uvařit bez umělých zvýrazňovačů chuti, není dobrý kuchař!
Dobrou chuť!