Dhal (vyslovuj ,,dhál“) je indický vegetariánský pokrm z luštěnin, většinou z čočky. Tato verze receptu na čočkový dhal s květákem je trochu upravená našim poměrům, ale o nic méně chutnější.

Pro přípravu dhalu nezapomeňte koupit kardamom a korma pastu, kterou seženete v každém větším Tescu (více viz dole).

Skvělá zpráva pro vás je, že červená čočka je už loupaná, proto se nemusí namáčet a navíc tolik nenadýmá. 


Video-recept na náš dhal

Tisknout

(Textový) recept na čočkový dhal s květákem

Chod hlavní jídlo
Kuchyně indická
klíčová slova dhal, čočka, květák, vegetariánské
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 50 minut
Celkový čas 1 hodina
Pro 6 osob

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 lžíce korma pasty Patak
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 9 kardamonových tobolek rozdrcené v hmoždíři
  • 250 g červené čočky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 800 ml zeleninového bujónu
  • 1 větší květák, nakrájený na růžičky
  • 1 lžička mletého chilli nebo půl čerstvé

Postup

  1. Dvakrát propláchněte v hrnci čočku.

  2. Do velkého hrnce nalijte olej, přihoďte cibulku a korma pastu. Dobře promíchejte a arestujte asi 4 min.

  3. Přihoďte mrkev a kardamon a smažte další 3 minuty.

  4. Přidejte čočku, kokosové mléko a 400 ml bujónu. Přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut.

  5. Přidejte květák, zbytek bujónu a chilli a vařte na mírném ohni, už bez
    pokličky, asi 35 minut nebo dokud nejsou květák, mrkev i čočka měkké.

    čočkový dhal - finále

Poznámky

Podávejte samotné, s rýží nebo chlebem či indickými plackami naan.

 

Tipy

Kokosové mléko můžete vynechat a dát místo něj bujón, chuť ale nebude tak smetanová.

Místo mrkve zkuste příště pro obměnu sladký brambor. Chuťově i vzhledem jsou si velmi podobné.

Korma pastu použijte tu od firmy Patak (viz foto), jiné korma pasty jsou chuťově i konzistenčně zcela odlišné. Koupíte ji v každém větším Tescu anebo v indických krámcích. Zbytek pasty můžete odložit do ledničky a použít v budoucnu jako ochucovadlo do různých omáček, polévek, jako nátěrku do bagety nebo ji smíchat s jogurtem a v této směsi naložit maso.

Nesehnali jste korma pastu? Nevadí! Náhradu si můžete vyrobit sami smícháním indického koření (garam masala apod.) s olejem.

Dál je skvělý na zamražení! Rozdělte si ho na menší porce, ať je vždy po ruce.


Knižní tip Epoch Times
Doporučujeme Vám knihu, která odhaluje jak se vliv komunismu rozšířil po celém světě a skrytě či pod různými maskami  působí proti celému lidstvu. Knižní vydání či e-book můžete zakoupit v našem E-shopu.


Vyzkoušejte naše další recepty: