Cuketová polévka je prostě delikatesa. Jestli jste ji zatím nevařili, tak to napravte. Do půl hodiny máte hotovo. Když k tomu zakousnete kváskový chleba nebo zeleninový koláč, pochutnáte si na zdravém obědě.
Cukety jsou dar léta. Rostou samy bez velké péče. Každý rok je píchnu společně s dýněmi na kompost a nechám je, aby si žily svým životem. Jen je zalévám. Zbytek práce odvede zem, slunce a možná i špetka lásky, se kterou k nim vzhlížím. Uvařit z nich můžete cokoli. Cukeťáky lepší než bramboráky. Na grilu se přičmoudnou, ale sluší jim to. A taková buchta z cukety je vláčná a báječná.
Jenže od té doby, co jsem poprvé ochutnala cuketovou polévku, se stala mým favoritem z těch všech cuketových jídel právě ona.
Recept: Cuketová polévka
Ingredience
- 1 středně velkou cuketu
- ½ červené cibule
- 2 brambory větší
- 2 stroužky česneku (nemusí být)
- 2 mrkve menší
- 2 petržele menší
- tymián
- kadeřavá petržel
- sůl
- pepř
- olej
- máslo
Postup
Na pánvi rozehřejte olej a máslo. Přidejte nasekanou cibulku, oškrábanou a na kolečka nakrájenou mrkev a petržel. Orestujte. Klidně trochu přismahněte.
Přidejte na kostky nakrájenou cuketu a brambory, zalijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte prolisovaný česnek (můžete vynechat). Přihoďte bylinky, sůl, pepř a ještě trochu povařte.
Až bude cuketa a všechna zelenina měkká, rozmixujte. Nádherná hustá polévka vás překvapí svou báječnou chutí. S česnekem má větší říz.
Převzato z webu o zdravé výživě Cojíme.cz
Pokud máte rádi zeleninové polévky, vyzkoušejte i naši květákovou polévku. A jestli nevíte co dál s úrodou cuket, nechte se inspirovat naším video-receptem na cuketový koláč.