Cuketová polévka je prostě delikatesa. Jestli jste ji zatím nevařili, tak to napravte. Do půl hodiny máte hotovo. Když k tomu zakousnete kváskový chleba nebo zeleninový koláč, pochutnáte si na zdravém obědě.

Cukety jsou dar léta. Rostou samy bez velké péče. Každý rok je píchnu společně s dýněmi na kompost a nechám je, aby si žily svým životem. Jen je zalévám. Zbytek práce odvede zem, slunce a možná i špetka lásky, se kterou k nim vzhlížím. Uvařit z nich můžete cokoli. Cukeťáky lepší než bramboráky. Na grilu se přičmoudnou, ale sluší jim to. A taková buchta z cukety je vláčná a báječná.

Jenže od té doby, co jsem poprvé ochutnala cuketovou polévku, se stala mým favoritem z těch všech cuketových jídel právě ona.

Tisknout

Recept: Cuketová polévka

Chod polévka
klíčová slova cuketová polévka
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut

Ingredience

  • 1 středně velkou cuketu
  • ½ červené cibule
  • 2 brambory větší
  • 2 stroužky česneku (nemusí být)
  • 2 mrkve menší
  • 2 petržele menší
  • tymián
  • kadeřavá petržel
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • máslo

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte olej a máslo. Přidejte nasekanou cibulku, oškrábanou a na kolečka nakrájenou mrkev a petržel. Orestujte. Klidně trochu přismahněte.

  2. Přidejte na kostky nakrájenou cuketu a brambory, zalijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte prolisovaný česnek (můžete vynechat). Přihoďte bylinky, sůl, pepř a ještě trochu povařte.

  3. Až bude cuketa a všechna zelenina měkká, rozmixujte. Nádherná hustá polévka vás překvapí svou báječnou chutí. S česnekem má větší říz.

Převzato z webu o zdravé výživě Cojíme.cz

Pokud máte rádi zeleninové polévky, vyzkoušejte i naši květákovou polévku. A jestli nevíte co dál s úrodou cuket, nechte se inspirovat naším video-receptem na cuketový koláč.