Na začátku byl vývar. Jak vznikly restaurace a zrození francouzské gastronomie

Na začátku byl vývar. Jak vznikly restaurace a zrození francouzské gastronomie

Historie restaurace je spjata s historií Francie, která je jejím rodištěm. Slovo „restaurace“ v dnešním slova smyslu bylo přijato v roce 1835 Francouzskou akademií. Do té doby se slovo „restauran“, nebo také „bouillon restaurateur“ (posilující vývar), používalo pro pokrm složený z masa, cibule, bylinek a zeleniny. Vývar s léčivými a trávicími účinky měl za cíl obnovit sílu a vzpružit strávníka.

Recept: Gazpacho – španělská studená polévka

Recept: Gazpacho – španělská studená polévka

Rychlá letní polévka připravovaná a servírovaná za studena potěší hlavně za horkých letních dnů. Nejlepší je z čerstvých ingrediencí z vlastní zahrádky.

Recept: Kmínová polévka

Recept: Kmínová polévka

Tato chudá polévka, jak říkala, je svědkem toho, jak i z mála se dá uvařit chutný pokrm, vždyť trocha kmínu a pár brambor se doma vždy najde.

Recept: Famózní francouzská cibulačka

Recept: Famózní francouzská cibulačka

Cibulová polévka je asi jednou z nejznámějších francouzských polévek a není divu, že je tak oblíbená. Je chutná a snadná, poradí si s ní i začátečník.


Recept: Cuketovo-špenátová polévka se smetanou

Recept: Cuketovo-špenátová polévka se smetanou

Chutná, rychlá, ze sezónní zeleniny, taková je tato cuketová polévka se špenátem, petrželovou natí a trochou máty pro dobrou míru. Šlehačka polévce dodá krémovější a vytříbenější chuť.

Recept: Zelňačka

Recept: Zelňačka

Zelňačka v chladném období příjemně vzpruží i zasytí.

Recept: Brokolicová polévka

Recept: Brokolicová polévka

Špičková a jednoduchá polévka se snadno dostupnými ingrediencemi. Pořekadlo „Za málo peněz hodně muziky” na tento recept sedí na 100 procent.

Recept: Bramboračka po horácku

Recept: Bramboračka po horácku

Sytá bramborová polévka s kroupami a houbami podle horáckého receptu.