Recept: Italská zeleninová polévka s masovými kuličkami
Recept: Italská zeleninová polévka s masovými kuličkami

Představujeme vám rychlou, hřejivou a lákavou polévku z křehkých masových kuliček, zeleniny a kousků těstovin uvařenou v jednom hrnci. Je to také šikovný způsob, jak využít zbytky těstovin, které máte ve spíži.

Polévka jako „prevence proti rakovině“ od vědce nominovaného na Nobelovu cenu (recept + video)
Polévka jako „prevence proti rakovině“ od vědce nominovaného na Nobelovu cenu (recept + video)

Japonský profesor Hiroši Maeda byl zaníceným chemikem a farmakologem. Za svůj výzkum nejenom na poli rakoviny byl mnohokrát oceněn. Podle něj může tato jednoduchá zeleninová polévka působit protirakovinově.

Recept: Marocká cizrnová polévka 
Recept: Marocká cizrnová polévka 

Jednoduchá a přitom velmi dobrá polévka. Díky citrónu, tak typickému v marocké kuchyni, získá tato exotická polévka nádherně nakyslou chuť.

Recept: Rychlá hrášková polévka
Recept: Rychlá hrášková polévka

Tato polévka je nejenom rychlá a jednoduchá na přípravu (5 surovin), ale hlavně velmi chutná. Vařím ji kromě sebe i své 20měsíční dceři, která ji také miluje.

Recept: Mrkvová polévka se zázvorem
Recept: Mrkvová polévka se zázvorem

Hustá polévka z mrkve s trochou vymačkaného zázvoru, který jí dodá ještě nasládlejší chuť. Snadná příprava a báječná a zdravá pochoutka.

Recept: Polévka z pastináku
Recept: Polévka z pastináku

Chutná, jemně nasládlá polévka z pečeného pastináku a další zeleniny.

Recept: Drožďová polévka
Recept: Drožďová polévka

Starší hospodyně ji budou znát. Někomu drožďová polévka nevoní, jinému zase velmi. Polévka se vaří zpravidla z čerstvého pekařského droždí (béžová, drolící se kostka), ne ze sušeného droždí (instantních kvasnic).

Na začátku byl vývar. Jak vznikly restaurace a zrození francouzské gastronomie
Na začátku byl vývar. Jak vznikly restaurace a zrození francouzské gastronomie

Historie restaurace je spjata s historií Francie, která je jejím rodištěm. Slovo „restaurace“ v dnešním slova smyslu bylo přijato v roce 1835 Francouzskou akademií. Do té doby se slovo „restauran“, nebo také „bouillon restaurateur“ (posilující vývar), používalo pro pokrm složený z masa, cibule, bylinek a zeleniny. Vývar s léčivými a trávicími účinky měl za cíl obnovit sílu a vzpružit strávníka.

1 2 3 4