Proč pohanková polévka? Co Vy a pohanka? Máte ji rádi? Vaříte ji pravidelně, nebo jen tak na zkoušku, jak se říká jednou do roka? A přece je pohanka výborná tradiční surovina, která rozhodně nepatří, jak se říkávalo, jen na venkov, ale měli bychom ji  v kuchyni používat pravidelně, a tím i rozšířit náš jídelníček – např. pohankovou polévkou.

Pohanková polévka je zdravé tradiční jídlo. Pohanka obsahuje škrob a kvalitní bílkoviny, je plnohodnotnou stravou a vhodná pro vegetariány a pro bezlepkovou dietu. Obsahuje též vitaminy skupiny B, cholin, rutin na pevnost cév; z minerálů je to pak především vápník, fosfor, zinek, draslík a železo. Pohanka je tedy hodnotná tradiční surovina.

Moje babička asi toto vše nevěděla, ale dělávala výbornou pohankovou polévku, kterou si pravidelně i nyní ráda uvařím, a zároveň si zavzpomínám i na její malou kuchyňku, rozpálenou plotnu a starý hrnec, ze kterého se linula úžasná vůně.


Tisknout

Recept na pohankovou polévku

Chod polévka
Kuchyně česká
Pro 2 osoby

Ingredience

  • 3 lžíce lámané pohanky
  • 1 cibuli (menší)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel (menší)
  • 1 brambor (střední)
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • 2 stružky česneku
  • olej (nebo máslo)
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Postup

  1. Na rozehřátý olej či máslo dáme zpěnit cibuli, přidáme pohanku a na malé kousky nakrájenou zeleninu, necháme krátce opražit.

  2. Přidáme červenou papriku, dobře promícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme a necháme vařit do měkka, cca 30 min.

  3. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme a necháme ještě chvíli přejít varem. Přidáme nakrájenou petrželku.

Jak vidíte pohanková polévka je velmi jednoduchá na přípravu a výborné chuti. Tak až budete přemýšlet o  polévce, vyzkoušejte pohankovou, a zavzpomínejte, jestli ji někdo u Vás doma vařil.

Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a  gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na http://unavenavarecka.blogspot.com/

Jestli jste polévkový typ, máme pro vás další skvělý recept na sváteční polévku z červené řepy. A jestli jste milovníkem zeleninky, inspirujte se receptem na dušenou mrkev s bramborami.