Proč pohanková polévka? Co Vy a pohanka? Máte ji rádi? Vaříte ji pravidelně, nebo jen tak na zkoušku, jak se říká jednou do roka? A přece je pohanka výborná tradiční surovina, která rozhodně nepatří, jak se říkávalo, jen na venkov, ale měli bychom ji v kuchyni používat pravidelně, a tím i rozšířit náš jídelníček – např. pohankovou polévkou.
Pohanková polévka je zdravé tradiční jídlo. Pohanka obsahuje škrob a kvalitní bílkoviny, je plnohodnotnou stravou a vhodná pro vegetariány a pro bezlepkovou dietu. Obsahuje též vitaminy skupiny B, cholin, rutin na pevnost cév; z minerálů je to pak především vápník, fosfor, zinek, draslík a železo. Pohanka je tedy hodnotná tradiční surovina.
Moje babička asi toto vše nevěděla, ale dělávala výbornou pohankovou polévku, kterou si pravidelně i nyní ráda uvařím, a zároveň si zavzpomínám i na její malou kuchyňku, rozpálenou plotnu a starý hrnec, ze kterého se linula úžasná vůně.
Recept na pohankovou polévku
Ingredience
- 3 lžíce lámané pohanky
- 1 cibuli (menší)
- 1 mrkev
- 1 petržel (menší)
- 1 brambor (střední)
- majoránka
- sůl
- pepř
- 2 stružky česneku
- olej (nebo máslo)
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 1 lžíce nasekané petrželky
Postup
-
Na rozehřátý olej či máslo dáme zpěnit cibuli, přidáme pohanku a na malé kousky nakrájenou zeleninu, necháme krátce opražit.
-
Přidáme červenou papriku, dobře promícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme a necháme vařit do měkka, cca 30 min.
-
Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme a necháme ještě chvíli přejít varem. Přidáme nakrájenou petrželku.
Jak vidíte pohanková polévka je velmi jednoduchá na přípravu a výborné chuti. Tak až budete přemýšlet o polévce, vyzkoušejte pohankovou, a zavzpomínejte, jestli ji někdo u Vás doma vařil.
Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na http://unavenavarecka.blogspot.com/
Jestli jste polévkový typ, máme pro vás další skvělý recept na sváteční polévku z červené řepy. A jestli jste milovníkem zeleninky, inspirujte se receptem na dušenou mrkev s bramborami.