Na vydatnou bramborovou polévku – bramboračku – existuje nespočet receptů. Naše bude tentokrát horácká, s kroupami. Lze ji použít i jako hlavní jídlo, protože je opravdu hodně sytá.
Kroupy dříve v prostých domácnostech nahrazovaly i chleba a je škoda, že jejich užití vytlačily jalové recepty z bílé mouky.
Horácko je národopisná oblast přibližně na území Vysočiny. Protože ta, jak už název napovídá, je položena ve vyšších nadmořských výškách, i zdejší klima je o něco chladnější a mimořádně se tu daří hlavně bramborám.
I když bramboračka se obvykle vaří bez krup, se všemi složkami zároveň, Horáci se často potřebovali více zahřát, a tak přidávali kroupy.
Ječné kroupy mají celkově zahřívací účinek, obsahují křemík a náleží mezi obiloviny se silnou nutriční hodnotou. Mají i detoxikační účinek, pomáhají vápnit kosti a čistit játra. Ve starém Římě údajně byly součástí potravy gladiátorů, takže jsou určitě posilující.
Sytá bramboračka s kroupami a houbami
Ingredience
- brambory
- kořenová zelenina
- cibule
- česnek
- čerstvé nebo sušené houby
- ječné kroupy celé
- hladká mouka
- máslo
- kmín
- sůl, pepř
Postup
-
Namočíme sušené houby (když máme čerstvé, není třeba).
-
Dáme vařit kroupy. Mezitím si osmahneme cibulku dozlatova a nakrájíme na kostky kořenovou zeleninu a oloupané brambory na větší kostky. Když jsou kroupy skoro měkké, přidáme brambory se zeleninou a vaříme dál.
-
Z mouky a másla (nebo sádla) si nachystáme jíšku, tak že tuk rozehřejeme a než začne pěnit, přidáme hladkou mouku. Poměr by měl být zhruba 1:1. Mícháme, dokud se neutvoří hustá pasta.
-
Vychladlou jíšku dáme do polévky povařit a na závěr přidáme utřený česnek.
Poznámky
Hustá bramborová polévka dobře voní a nasytí natolik, že již toho dále moc nesníte. Hospodyňky dříve uvařily hustou bramborovou polévku jako hlavní jídlo a k tomu strávníkům stačily vdolky, mrkvance, lívanečky.