Zdenka Danková

2. 12. 2019

Na vydatnou bramborovou polévku – bramboračku – existuje nespočet receptů. Naše bude tentokrát horácká, s kroupami. Lze ji použít i jako hlavní jídlo, protože je opravdu hodně sytá.

Kroupy dříve v prostých domácnostech nahrazovaly i chleba a je škoda, že jejich užití  vytlačily jalové recepty z bílé mouky.

Horácko je národopisná oblast přibližně na území Vysočiny. Protože ta, jak už název napovídá, je položena ve vyšších nadmořských výškách, i zdejší klima je o něco chladnější a mimořádně se tu daří hlavně bramborám.

I když bramboračka se obvykle vaří bez krup, se všemi složkami zároveň, Horáci se často  potřebovali více zahřát, a tak přidávali kroupy.

Ječné kroupy mají celkově zahřívací účinek, obsahují křemík a náleží mezi obiloviny se silnou nutriční hodnotou. Mají i detoxikační účinek, pomáhají vápnit kosti a čistit játra. Ve starém Římě údajně byly součástí potravy gladiátorů, takže jsou určitě posilující.

Tisknout

Sytá bramboračka s kroupami a houbami

Chod polévka
Kuchyně česká
klíčová slova bramboračka

Ingredience

  • brambory
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • česnek
  • čerstvé nebo sušené houby
  • ječné kroupy celé
  • hladká mouka
  • máslo
  • kmín
  • sůl, pepř

Postup

  1. Namočíme sušené houby (když máme čerstvé, není třeba).

  2. Dáme vařit kroupy. Mezitím si osmahneme cibulku dozlatova a nakrájíme na kostky kořenovou zeleninu a oloupané brambory na větší kostky. Když jsou kroupy skoro měkké, přidáme brambory se zeleninou a vaříme dál.

  3. Z mouky a  másla (nebo sádla) si nachystáme jíšku, tak že tuk rozehřejeme a než začne pěnit, přidáme hladkou mouku. Poměr by měl být zhruba 1:1. Mícháme, dokud se neutvoří hustá pasta.

  4. Vychladlou jíšku dáme do polévky povařit a na závěr přidáme utřený česnek.

Poznámky

Hustá bramborová polévka dobře voní a nasytí natolik, že již toho dále moc nesníte. Hospodyňky dříve uvařily hustou bramborovou polévku jako hlavní jídlo a k tomu strávníkům stačily vdolky, mrkvance, lívanečky.

 

Související témata

Související články

Přečtěte si také

(Nejen) o byznysu s probiotiky a vlivu české kuchyně na střevní mikroflóru s vyznamenanou profesorkou
(Nejen) o byznysu s probiotiky a vlivu české kuchyně na střevní mikroflóru s vyznamenanou profesorkou

Velký rozhovor o mikrobiomu s prof. MUDr. Helenou Tlaskalovou-Hogenovou, DrSc. z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.

S Vadimem Petrovem o „kauze“ s evidencí tvůrců obsahu, možném zrušení RRTV a cenzuře
S Vadimem Petrovem o „kauze“ s evidencí tvůrců obsahu, možném zrušení RRTV a cenzuře

S Vadimem Petrovem jsme si povídali o nedávno zažehnuté diskuzi, kterou vyvolala tisková zpráva RRTV, vyzývající influencery na sociálních sítích k registraci. Dostalo se i na možnost zrušení rady, cenzuru či ceny za svobodu projevu SOSP.

Dosluhující americký prezident Biden omilostnil svého syna Huntera
Dosluhující americký prezident Biden omilostnil svého syna Huntera

Dosluhující americký prezident Joe Biden v neděli omilostnil svého syna Huntera v případech nelegálního získání zbraně a daňových deliktů.

Nevítané spojenectví Ruska a Severní Koreje
Nevítané spojenectví Ruska a Severní Koreje

Severokorejský test zakázaných raket a vyslání vojsk na Ukrajinu přitahují nežádoucí pozornost směrem k Pekingu a hrozí, že na něj budou uvaleny druhotné sankce. Právě tomu se však Komunistická strana Číny a Xi Jinping chtějí vzhledem k problémům čínské ekonomiky vyhnout.

Fotograf zachytil úchvatné bouřkové vlny, z nichž jedna připomíná Poseidona s korunou na hlavě
Fotograf zachytil úchvatné bouřkové vlny, z nichž jedna připomíná Poseidona s korunou na hlavě

Francouzský fotograf Mathieu Rivrin zachycuje úchvatné snímky oceánu u břehů Bretaně. Jeho vášeň pro bouřkové vlny a tyrkysové vody vedla k epickým fotografiím, včetně vlny připomínající Poseidona.