Na vydatnou bramborovou polévku – bramboračku – existuje nespočet receptů. Naše bude tentokrát horácká, s kroupami. Lze ji použít i jako hlavní jídlo, protože je opravdu hodně sytá.

Kroupy dříve v prostých domácnostech nahrazovaly i chleba a je škoda, že jejich užití  vytlačily jalové recepty z bílé mouky.

Horácko je národopisná oblast přibližně na území Vysočiny. Protože ta, jak už název napovídá, je položena ve vyšších nadmořských výškách, i zdejší klima je o něco chladnější a mimořádně se tu daří hlavně bramborám.

I když bramboračka se obvykle vaří bez krup, se všemi složkami zároveň, Horáci se často  potřebovali více zahřát, a tak přidávali kroupy.

Ječné kroupy mají celkově zahřívací účinek, obsahují křemík a náleží mezi obiloviny se silnou nutriční hodnotou. Mají i detoxikační účinek, pomáhají vápnit kosti a čistit játra. Ve starém Římě údajně byly součástí potravy gladiátorů, takže jsou určitě posilující.

Tisknout

Sytá bramboračka s kroupami a houbami

Chod polévka
Kuchyně česká
klíčová slova bramboračka

Ingredience

  • brambory
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • česnek
  • čerstvé nebo sušené houby
  • ječné kroupy celé
  • hladká mouka
  • máslo
  • kmín
  • sůl, pepř

Postup

  1. Namočíme sušené houby (když máme čerstvé, není třeba).

  2. Dáme vařit kroupy. Mezitím si osmahneme cibulku dozlatova a nakrájíme na kostky kořenovou zeleninu a oloupané brambory na větší kostky. Když jsou kroupy skoro měkké, přidáme brambory se zeleninou a vaříme dál.

  3. Z mouky a  másla (nebo sádla) si nachystáme jíšku, tak že tuk rozehřejeme a než začne pěnit, přidáme hladkou mouku. Poměr by měl být zhruba 1:1. Mícháme, dokud se neutvoří hustá pasta.

  4. Vychladlou jíšku dáme do polévky povařit a na závěr přidáme utřený česnek.

Poznámky

Hustá polévka dobře voní a nasytí natolik, že již toho dále moc nesníte. Hospodyňky dříve uvařily hustou polévku jako hlavní jídlo a k tomu strávníkům stačily vdolky, mrkvance, lívanečky.