Dnes si ukážeme, jak vyrobit thajský salát z nezralého manga, ledového salátu a opražených buráků s pro nás neobvyklým dresinkem. Hodí se jako příloha k asijským jídlům, ale vynikající je i sám o sobě.
Příprava: 30 min.
Na salát s mangem budeme potřebovat
(porce pro 4 – 5 osob)
Dresink
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce teplé vody
- 2 lžíce šťávy z limetky
- 2 lžíce třtinového cukru
V menší misce nebo hrnku si smícháme všechny ingredience na dresink Lžící nebo jinak rozdrtíme cukr. Promícháme a ochutnáme.
Podle chuti můžeme jednotlivým ingrediencím trochu přidat nebo ubrat. Dresink odložíme bokem.
Salát
- 1 tvrdé mango
- 2 – 3 jarní cibulky
- 5 – 7 listů ledového salátu
- 1 – 2 chilli papričky
- hrst nesolených arašídů
Do velké mísy si nastřiháme, natrháme nebo nakrájíme přibližně 7 listů ledového salátu. Použít můžeme samozřejmě i salát hlávkový anebo jiné druhy.
Oloupeme mango a nahrubo ho nastrouháme na struhadle. V obchodě vybíráme mango hodně tvrdě, klidně může být vevnitř ještě nazelenalé.
Jarní cibulku si nakrájíme na asi 2-centrimetrové kusy a ty pak ještě podélně rozřízneme. Pokud cibulce zas tolik nehodlujete, snižte její množství anebo ji vynechejte úplně.
Chilli papričku, čerstvou nebo zavařenou, si rozřízneme, zbavíme ji semínek a nakrájíme na malé kousky.
Na pánvi si na sucho osmahneme nesolené arašídy, dokud nejsou dohněda a pak je vsypeme k ostatním ingrediencím.
Všechno dobře promícháme, přelijeme dresinkem a znovu pečlivě promícháme.
Tak, a je hotovo!
Přejeme dobrou chuť!