Pokud chcete známé a přátele překvapit něčím neotřelým a zároveň chutným, zkuste tuto domácí pomazánku nepřehlédnutelné barvy a skvělé chuti. 

Hummus je zdravý sám o sobě a s přídavkem červené řepy bude ještě zdravější. Pro variantu s vařenou cizrnou viz tip.

Vyrobit hummus doma zabere jen chvilku. Pokud se vám nechce vařit nebo péct řepu, uvařenou a vákuově balenou koupíte v každém supermarketu.

Tisknout

Recept: Hummus s červenou řepou

(na cca 1/2 kila hummusu)

Chod předkrm
Čas přípravy 30 minutes
Celkový čas 30 minutes

Ingredience

  • 1 plechovku (400 g) cizrny tekutinu si odložte
  • 1 menší cibuli nakrájenou na čtvrtky
  • 200 g červené řepy (oloupané)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3 lžíce tahini
  • 3 lžíce citronové šťávy (čerstvě vytlačené)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 čaj. lžička drceného kmínu (lze vynechat)
  • 1 čaj. lžička drceného koriandru (lze vynechat)
  • sůl na dochucení

Postup

  1. Oloupanou řepu rozkrojte na čtvrtky nebo půlky (podle velikosti) a dejte společně s cibulí vařit, dokud není řepa měkká (asi 20 min.). Řepa by měla být celá ponořená ve vodě, když se vaří. Až je hotová, nechte vychladnout.

  2. Řepu a cibuli dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte cizrnu, cibuli, tahini, česnek, citronovou šťávu a koření a rozmixujte.

  3. Přidejte olej a je-li třeba také trochu tekutiny z cizrny. Promixujte, ochutnejte, dochuťte solí, je-li třeba, znovu promíchejte a dejte do lednice vychladit.

  4. Podávejte s chlebem, pitou, nachos, s pásky mrkve, kedlubny, zabalené v tortilách se salátem atp.

Poznámky

Při práci s červenou řepou použijte igelitové rukavice, jinak budete mít ruce “krvavé” ještě půl dne.
 
Cizrna v plechovce je varianta pro chvíle, když zrovna spěcháte. Čerstvě uvařené luštěnině se ale nevyrovná, tady je proto verze s ní:
 
120 g sušené cizrny dáme přes noc namočit do studené vody. Druhý den scedíme a dáme do velké nádoby s vodou. Vaříme na mírném ohni asi jednu hodinu, nebo až je cizrna hodně měkká. Vodu slijte, ale nechejte si jí malý hrnek na zředění hummusu. Než luštěninu rozmixujete, nechte ji vychladnout.