Pokud chcete známé a přátele překvapit něčím neotřelým a zároveň chutným, zkuste tuto domácí pomazánku nepřehlédnutelné barvy a skvělé chuti.
Hummus je zdravý sám o sobě a s přídavkem červené řepy bude ještě zdravější. Pro variantu s vařenou cizrnou viz tip.
Vyrobit hummus doma zabere jen chvilku. Pokud se vám nechce vařit nebo péct řepu, uvařenou a vákuově balenou koupíte v každém supermarketu.
Recept: Hummus s červenou řepou
(na cca 1/2 kila hummusu)
Ingredience
- 1 plechovku (400 g) cizrny tekutinu si odložte
- 1 menší cibuli nakrájenou na čtvrtky
- 200 g červené řepy (oloupané)
- 2-3 stroužky česneku
- 3 lžíce tahini
- 3 lžíce citronové šťávy (čerstvě vytlačené)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 čaj. lžička drceného kmínu (lze vynechat)
- 1 čaj. lžička drceného koriandru (lze vynechat)
- sůl na dochucení
Postup
Oloupanou řepu rozkrojte na čtvrtky nebo půlky (podle velikosti) a dejte společně s cibulí vařit, dokud není řepa měkká (asi 20 min.). Řepa by měla být celá ponořená ve vodě, když se vaří. Až je hotová, nechte vychladnout.
Řepu a cibuli dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte cizrnu, cibuli, tahini, česnek, citronovou šťávu a koření a rozmixujte.
Přidejte olej a je-li třeba také trochu tekutiny z cizrny. Promixujte, ochutnejte, dochuťte solí, je-li třeba, znovu promíchejte a dejte do lednice vychladit.
Podávejte s chlebem, pitou, nachos, s pásky mrkve, kedlubny, zabalené v tortilách se salátem atp.