Ondřej Horecký

1. 9. 2011

Pokud chcete známé a přátele překvapit něčím neotřelým a zároveň chutným, zkuste tuto domácí pomazánku nepřehlédnutelné barvy a skvělé chuti. 

Hummus je zdravý sám o sobě a s přídavkem červené řepy bude ještě zdravější. Pro variantu s vařenou cizrnou viz tip.

Vyrobit hummus doma zabere jen chvilku. Pokud se vám nechce vařit nebo péct řepu, uvařenou a vákuově balenou koupíte v každém supermarketu.

Tisknout

Recept: Hummus s červenou řepou

(na cca 1/2 kila hummusu)

Chod předkrm
Čas přípravy 30 minutes
Celkový čas 30 minutes

Ingredience

  • 1 plechovku (400 g) cizrny tekutinu si odložte
  • 1 menší cibuli nakrájenou na čtvrtky
  • 200 g červené řepy (oloupané)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3 lžíce tahini
  • 3 lžíce citronové šťávy (čerstvě vytlačené)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 čaj. lžička drceného kmínu (lze vynechat)
  • 1 čaj. lžička drceného koriandru (lze vynechat)
  • sůl na dochucení

Postup

  1. Oloupanou řepu rozkrojte na čtvrtky nebo půlky (podle velikosti) a dejte společně s cibulí vařit, dokud není řepa měkká (asi 20 min.). Řepa by měla být celá ponořená ve vodě, když se vaří. Až je hotová, nechte vychladnout.

  2. Řepu a cibuli dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte cizrnu, cibuli, tahini, česnek, citronovou šťávu a koření a rozmixujte.

  3. Přidejte olej a je-li třeba také trochu tekutiny z cizrny. Promixujte, ochutnejte, dochuťte solí, je-li třeba, znovu promíchejte a dejte do lednice vychladit.

  4. Podávejte s chlebem, pitou, nachos, s pásky mrkve, kedlubny, zabalené v tortilách se salátem atp.

Poznámky

Při práci s červenou řepou použijte igelitové rukavice, jinak budete mít ruce „krvavé“ ještě půl dne.
 
Cizrna v plechovce je varianta pro chvíle, když zrovna spěcháte. Čerstvě uvařené luštěnině se ale nevyrovná, tady je proto verze s ní:
 
120 g sušené cizrny dáme přes noc namočit do studené vody. Druhý den scedíme a dáme do velké nádoby s vodou. Vaříme na mírném ohni asi jednu hodinu, nebo až je cizrna hodně měkká. Vodu slijte, ale nechejte si jí malý hrnek na zředění hummusu. Než luštěninu rozmixujete, nechte ji vychladnout.

Související články

Přečtěte si také

Tichý úpadek průmyslu v Německu pokračuje
Tichý úpadek průmyslu v Německu pokračuje

V loňském roce zažilo Německo skutečný průmyslový kolaps. Aritmeticky řečeno, každé tři minuty byl uzavřen jeden podnik. Jen malá část podniků podala návrh na insolvenci. Odumírání podniků již dlouho nahlodává jádro ekonomiky.

Javier Milei v Praze: Svoboda je klíč
Javier Milei v Praze: Svoboda je klíč

V Žofínském paláci v Praze dnes vystoupila celebrita světové politiky, ekonom a prezident Argentiny Javier Milei, který se s přítomnými podělil v několika desítkách minut o své myšlenky.

Bouřkový pilot-fotograf zachytil dechberoucí snímky nejintenzivnějších bouří z výšky 12 000 metrů
Bouřkový pilot-fotograf zachytil dechberoucí snímky nejintenzivnějších bouří z výšky 12 000 metrů

Bouřkový pilot-fotograf Santiago Borja, zachytil z výšky 12 000 metrů sérii dechberoucích snímků nejintenzivnějších bouří.

Assange se dohodl s úřady USA na přiznání a bude volný, píší agentury
Assange se dohodl s úřady USA na přiznání a bude volný, píší agentury

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a hodlá se přiznat k porušení zákona o ochraně tajných informací.

Skoro polovina majitelů elektromobilů v USA zvažuje návrat ke „spalovákům“
Skoro polovina majitelů elektromobilů v USA zvažuje návrat ke „spalovákům“

Téměř polovina amerických řidičů elektromobilů zvažuje přechod zpět ke spalovacím motorům, zjistil spotřebitelský průzkum. Celosvětově je toto číslo nižší, přesto o návratu k benzínu a naftě uvažuje skoro třetina dotázaných.