Málo času a velká chuť na zdravou večeři (oběd)? Tento recept je pak ten pravý pro vás.
Fazole. Co bychom si bez nich počali. V mnoha chudších oblastech světa je stále používají jako každodenní součást stravy namísto masa. Není divu, fazole jsou bohaté na protein, sacharidy a železo a jsou důležitým zdrojem vláknin.
Recept zvládne hravě i dítě. V podstatě jen vyprazdňujete obsah plechovek. Rychlá příprava a vaření ale neznamená, že jídlo není dobré, právě naopak! Navíc lze pokrm různě upravovat (viz tipy) podle toho, co zrovna máte v zásobě.
Recept: Fazolový trojboj
Ingredience
- 2 lžíce oleje
- 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku rozdrceného
- 1 plechovka (400 g) krájených, loupaných rajčat
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1,5 lžičky provensálského koření
- 1 plechovka (200 g) fazolových lusků
- 1 plechovka (400 g) bílých fazolí
- 1 plechovka (400 g) červených fazolí Kidney
- 2 hrsti nakrájené čerstvé bazalky (lze vynechat)
- 100 g balkánského sýra (popř. feta)
- cukr, sůl, pepř na dochucení
Postup
-
Ve velké hluboké pánvi nebo woku rozehřejte olej. Přihoďte cibuli a česnek a smažte na středním ohni asi 2 min., dokud cibulka nezesklovatí (nesmí zhnědnout).
-
Přidejte plechovku rajčat a dobře je promíchejte s cibulí a česnekem.
-
Přidejte protlak a provensálské koření a přiveďte k varu.
-
Vysypejte obsah zbylých plechovek. Promíchejte, snižte plamen a nechte chvíli vařit, až začne šťáva bublat a všechny suroviny jsou horké.
-
Odstavte, přimíchejte bazalku, zkontrolujte chuť a je-li třeba dosolte, dopepřete nebo doslaďte. Před podáváním posypte rozdroleným sýrem.