Také máte rádi salát? Jeho příprava je zpravidla jednoduchá a rychlá. A pokud si připravíte dobrý dresing, pochutnáte si. Vykašlete se na supermarketové dresingy s éčky. Doma si uděláte zálivku na salát mnohem chutnější a zdravější!

Letos se mi na zahrádce urodilo požehnaně hlávkových salátů. Jsou svěže zelené, křupavé a  šťavnaté. Aktuálně tvoří přílohu ke každému jídlu a k tomu je potřeba obměňovat i dresing. A zatím jsme se jich ještě nepřejedli. Protože se mi letos povedlo vypěstovat také špenát, jehož tmavě zelené listy jsou neméně lákavé, připravuji z nich jednoduchý salátek.

Francouzský dresing

Potřebovat budete tři lžíce olivového oleje, lžíci vinného octa, rozmačkaný stroužek česneku, půl lžičky dijonské hořčice, lžičku medu, sůl a pepř. Ingredience dobře smíchejte a zálivku můžete použít třeba na zelený jarní salát, do kterého přidáte i lístky čekanky.

Italský dresing

Tuto salátovou zálivku požívají Italové na vařené brambory smíchané s  rajčetem a posekanou šalotkou. Použít ji ale můžete třeba i  na těstovinový salát. Potřebovat budete oloupané a nadrobno nasekané rajče, na jemno nasekané černé olivy, čtyři lžíce olivového oleje, lžíci vinného octa, rozmačkaný stroužek česneku, sůl a pepř na dochucení.

Jarní zelený salát se sladkokyselou zálivkou

Listy hlávkového salátu a špenátu omyjte, nechte okapat a natrhejte na menší kousky. Vložte do misky a připravte si jednoduchou salátovou zálivku. Do hrnečku dejte asi čtyři lžíce třtinového cukru, dvě lžíce octa (nahradit můžete šťávou z citrónu) a přidejte kapku olivového oleje. Vše důkladně zamíchejte a zalijte zálivkou salát.

Tip: Pokud k salátu přidáte natvrdo uvařené vejce a osmažené chlebové krutóny, máte skvělou lehkou večeři.

Exotická zálivka

Tato zálivka se hodí na netradiční exotické saláty – například z papáji, hlávkového salátu, rajčat, arašídů a šalotky. Potřebovat budete čtyři lžíce olivového oleje, lžíci světlé sójové omáčky, dvě lžíce citrónové šťávy, lžíci třtinového cukru, lžíci nadrobno nasekané čerstvé chilli papričky.

Česnekový dresing

Hodí se na různé druhy zeleninových salátů, kterým dá ten správný šmak a  chuť. Potřebovat budete dvě lžíce citrónové šťávy, rozetřený stroužek česneku, půl kelímku bílého (neslazeného) jogurtu, dvě lžíce olivového oleje, sůl a pepř na dochucení.

Bazalková zálivka

Jestliže máte rádi těstovinové saláty, které jsou mimochodem výtečným letním studeným obědem, připravte si tento lahodný salát s bazalkovou zálivkou. Dejte vařit 250 g těstovin (např. penne), připravte si kvalitní konzervu tuňáka, zelené fazolky, cherry rajčátka, 8 kousků ančoviček, černé olivy. Na zálivku budete potřebovat lžíci olivového oleje, rozetřený stroužek česneku, lžíci citronové šťávy, půl lžičky strouhané citrónové kůry a menší hrst čerstvých bazalkových listů. Ingredience do salátu dejte do velké mísy a promíchejte. Přelijte zálivkou a nechte chvilku odpočinout v lednici.

Jazykovědcům se omlouváme, víme, že správně bychom měli psát slovo dressing.

Převzato z webu o zdravé výživě Cojíme.cz.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.