V životě člověka jsou recepty, které poznal a oblíbil si v mládí a na které díky svým rodičům a prarodičům nezapomíná. Mezi ně patří tato nesmírně výživná dobrota kombinující nakyslý rybíz se sladkou pěnou z bílků, to vše na pořádném poctivém lívanci.
Je právě čas rybízu a jestli máte nějaký na své zahrádce, zkuste ho část využít právě tímto způsobem. Protože rybíz se dobře zamrazuje, můžete si lívance vlastně udělat celoročně. Samotná příprava je rychlá.
Jako děti jsme se olizovaly až za ušima a vydrželo nám to až do dnešního věku. Protože je to pokrm velice sytý, každému členovi rodiny postačí jeden velký lívanec s pořádným nášupem rybízové pěny.
Ingredience:
- 350 g polohrubé mouky
- 20 g kvasnic
- 250 ml mléka (vlažného)
- 2 lžičky cukru (moučka)
- 2 lžíce roztopeného másla
- 2 žloutky
- 2 špetky soli
- ½ kg ovoce
Na posypání:
- 200 g tvarohu na strouhání
- cukr (dle libosti)
- roztopené máslo (cca 100 g)
Suroviny:
(na 4 velké lívance)
- 200 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 1/4 litru mléka
- 10 g čerstvého droždí
- 20 g práškového cukru
- 1 vejce
- 20 g másla (pokojové teploty)
- 1 lžička citronové kůry
- sůl
Na pěnu
- 3 bílky
- 3 lžíce cukru
- 6 hrstí rybízu (popř. jiného ovoce)
Postup
1. Nejdřív připravíme kvásek. V malém hrnci nebo misce smíchejte droždí, trochu teplého mléka, lžičku cukru a lžičku mouky. Dobře promíchejte. Přikryjte a položte na teplou, ale vypnutou plotýnku nebo na sluncem vyhřátý parapet a nechte vykynout (cca 15 min.)
2. Mezitím do mísy vsypte přes sítko prosátou mouku, přidejte cukr, sůl a strouhanou citronovou kůrou. Přidejte vykynutý kvásek, vlažné mléko a rozměklé máslo. Míchejte těsto tak dlouho, až zřídne. Pak ho nechte vykynout na teplé, leč vypnuté plotýnce nebo vyhřátém parapetu (cca 15 min.).
3. Mezitím si připravíme pěnu. Rozmačkejte si rybíz a přidejte do něj trochu cukru. Pak ušlehejte bílky s cukrem (nezapomeňte, bílky nesmí obsahovat vodu ani kousek žloutku, jinak vám nevzejdou!), dokud není pěna hustá.
4. Vykynuté těsto naběračkou vlijte do rozpálené a vymaštěné pánve a rozetřete do stejnoměrné vrstvy. Pečte po obou stranách. Těsně před podáváním smíchejte rybíz s pěnou a naneste štědrou vrstvu na lívanec.
Tipy
Místo rybízu můžete použít i jiné sezónní ovoce – jahody, maliny, borůvky atd.
Když si bílky ušleháte nad parou, vydrží vám déle v pevném stavu a nespadnou. Také do nich můžete přidat šlehačku, aby byla pěna hustší.