Ondřej Horecký

19. 11. 2023

Recepty od našich maminek a babiček jsou ty nejlepší, viďte? U nás v rodině milujeme tuto domácí pizzu z kynutého těsta.

Největší úroda paprik a rajčat připadá tradičně na srpen a to je také měsíc, kdy tuto pizzu připravujeme často. Frčí hlavně v sezoně, kdy je zelenina ze zahrádky v plné chuti, ale udělat si ji můžete kdykoliv.

Stejně tak si můžete obměnit toping na pizzu a vyzkoušet jiné osvědčené kombinace, např. salám s feferonkami, čtyři druhy sýra apod., vegetariáni vynechají šunku.

My, abychom se doma nehádali (Tati, já žampiony nechci!, Fuj, ten sýr mně tam nedávej!), si připravíme oblíbené ingredience všech a každý si nazdobí svůj úsek pizzy sám dle svých vlastních preferencí.

Základem každé dobré pizzy je těsto. Tohle je tlustší než to, na které jste zvyklý ve fast-foodech, ale rozhodně chutná báječně. Po upečení je krásně nadýchané, ale zároveň sexy křupavé na okrajích a zespodu.

Tento recept vyjde na 1,5 plechu standardní velikosti.

Domácí kynutá pizza. (foto Ondřej Horecký / Epoch Times)

Doba přípravy: cca 30 min. + kynutí (40 min.)

Pečení: cca 20 min.

Co budete potřebovat:

(pro 4–5 osob)

Těsto:

  • 400 g hladké mouky (osít)
  • půlka čerstvých kvasnic (20 g)
  • 2 žloutky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 250 ml mléka

Obložení:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1–2 stroužky česneku (rozdrceného)
  • kečup
  • 100 g krájené šunky
  • 6 velkých rajčat (nakrájené na plátky)
  • 4 bílé papriky (nakrájené na kolečka)
  • 2 lžíce oliv (lze vynechat)
  • 1 lžíce oregana
  • sýr (nastrouhaný)
  • 1 vajíčko na potření

Postup

Do teplého mléka rozmělněte kvasnice, přidejte cukr a špetku mouky. Promíchejte, přikryjte (můžete i fólií) a nechejte vykynout (asi 10 min).

Do mísy si přes sítko nasypte mouku, přidejte sůl. Kvásek vlijte do mouky, přidejte žloutky a všechno důkladně promíchejte vařečkou nebo ručním mixérem.

Mísu přikryjte fólií nebo utěrkou a nechejte na teplém místě vykynout (asi 40 min).

Po vykynutí těsta si zapněte troubu na 200 °C.

Těsto vylijte na vymazaný nebo pečicím papírem vypodložený plech a stěrkou ho vytřete po celé ploše na tloušťku asi 1 cm.

Rozšlehaným vajíčkem potřete okraje těsta.

Olej si smíchejte s rozdrceným česnekem a směsí potřete celý zbytek těsta. Na stejnou plochu rozetřete kečup a posypejte oreganem.

Přidejte plátky šunky, na ně rajčata, papriky, olivy nebo cokoliv dalšího, co si usmyslíte. Posypejte nastrouhaným sýrem.

Pečte v rozehřáté troubě na 200 °C (180 °C s ventilátorem), dokud nejsou okraje pizzy nahnědlé (cca 20 min).

Domácí kynutá pizza – před vložením do trouby. (Ondřej Horecký / Epoch Times)

Související články