Recepty od našich maminek a babiček jsou ty nejlepší, viďte? U nás v rodině milujeme tuto domácí pizzu z kynutého těsta.
Největší úroda paprik a rajčat připadá tradičně na srpen a to je také měsíc, kdy tuto pizzu připravujeme často. Frčí hlavně v sezoně, kdy je zelenina ze zahrádky v plné chuti, ale udělat si ji můžete kdykoliv.
Stejně tak si můžete obměnit toping na pizzu a vyzkoušet jiné osvědčené kombinace, např. salám s feferonkami, čtyři druhy sýra apod., vegetariáni vynechají šunku.
My, abychom se doma nehádali (Tati, já žampiony nechci!, Fuj, ten sýr mně tam nedávej!), si připravíme oblíbené ingredience všech a každý si nazdobí svůj úsek pizzy sám dle svých vlastních preferencí.
Základem každé dobré pizzy je těsto. Tohle je tlustší než to, na které jste zvyklý ve fast-foodech, ale rozhodně chutná báječně. Po upečení je krásně nadýchané, ale zároveň sexy křupavé na okrajích a zespodu.
Tento recept vyjde na 1,5 plechu standardní velikosti.
Doba přípravy: cca 30 min. + kynutí (40 min.)
Pečení: cca 20 min.
Co budete potřebovat:
(pro 4–5 osob)
Těsto:
- 400 g hladké mouky (osít)
- půlka čerstvých kvasnic (20 g)
- 2 žloutky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 250 ml mléka
Obložení:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1–2 stroužky česneku (rozdrceného)
- kečup
- 100 g krájené šunky
- 6 velkých rajčat (nakrájené na plátky)
- 4 bílé papriky (nakrájené na kolečka)
- 2 lžíce oliv (lze vynechat)
- 1 lžíce oregana
- sýr (nastrouhaný)
- 1 vajíčko na potření
Postup
Do teplého mléka rozmělněte kvasnice, přidejte cukr a špetku mouky. Promíchejte, přikryjte (můžete i fólií) a nechejte vykynout (asi 10 min).
Do mísy si přes sítko nasypte mouku, přidejte sůl. Kvásek vlijte do mouky, přidejte žloutky a všechno důkladně promíchejte vařečkou nebo ručním mixérem.
Mísu přikryjte fólií nebo utěrkou a nechejte na teplém místě vykynout (asi 40 min).
Po vykynutí těsta si zapněte troubu na 200 °C.
Těsto vylijte na vymazaný nebo pečicím papírem vypodložený plech a stěrkou ho vytřete po celé ploše na tloušťku asi 1 cm.
Rozšlehaným vajíčkem potřete okraje těsta.
Olej si smíchejte s rozdrceným česnekem a směsí potřete celý zbytek těsta. Na stejnou plochu rozetřete kečup a posypejte oreganem.
Přidejte plátky šunky, na ně rajčata, papriky, olivy nebo cokoliv dalšího, co si usmyslíte. Posypejte nastrouhaným sýrem.
Pečte v rozehřáté troubě na 200 °C (180 °C s ventilátorem), dokud nejsou okraje pizzy nahnědlé (cca 20 min).