Tento italský recept je trošku složitější na přípravu než některé naše „desetiminutovky“, ale vaše úsilí bude odměněno lahodným a voňavým pokrmem a možná i chválou vašich blízkých. Postoupíte na další úroveň ve vašem kulinářském umění…

Co si budeme povídat, toto jídlo je nejlepší v létě, kdy nás rajská jablíčka obohacují svými plody skvělé chuti. A nemusíme dodávat, že nejbáječnější jsou ta domácí, ze své zahrádky.

Tisknout

Recept: Zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně italská
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 55 minut

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velký lilek
  • 250 g čerstvé mozzarelly
  • 4 velká rajčata
  • hrst nastrouhaného parmezánu (v případě nouze i eidamu nebo nivy)
  • italské bylinky směs, popř. provensálské koření
  • sůl

Postup

  1. Oloupejte lilek, okraje odkrojte. Pak lilek nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 1 cm.

  2. Ve velkém hrnci necháme vřít vodu, do které lilky vhodíme a necháme je max. na 2 minuty povařit (tím lilek změkne a urychlí nám to pečení). 

  3. Zapněte troubu na 180 C. Vodu z hrnce vylijte a lilky nechte vychladnout, zatímco si nakrájíte na plátky rajčata a mozzarellu.

  4. Do pečící mísy o velikosti asi 20×20 cm nalijte olej. Naskládejte vedle sebe kolečka lilku, posypejte jemně solí. Na lilky naskládejte plátky mozzarelly a také posolte. Na sýr dejte vrstvu nakrájených rajčat, jemně posypejte solí, a provensálským kořením.

  5. Postup zopakujte – tj. nahoru dáte vrstvu lilků (a trochu soli), pak mozzarelly a nakonec rajčat. Zase posypejte provensálským kořením a vše posypejte nastrouhaným parmezánem. Strčte do trouby a nechte péci cca 35 min.

  6. Podávejte s pečivem – bagetou, chlebem, pitou apod.

Poznámky

Nebojte se, že přesolíte. Jak lilek, tak mozzarella jsou bez chuti, a tak pokud je neosolíte, možná to budete dohánět ještě na talíři.

Z lilku vám může odtéct dost vody, kterou nasákl při vaření. Předejít tomu můžete tím, že lilek povaříte na páře (dokud nezměkne) nebo si ho osmahnete na pánvici, ovšem počítejte s tím, že lilek neboli baklažán do sebe vsaje hodně oleje.