Tento italský recept je trošku složitější na přípravu než některé naše „desetiminutovky“, ale vaše úsilí bude odměněno lahodným a voňavým pokrmem a možná i chválou vašich blízkých. Postoupíte na další úroveň ve vašem kulinářském umění…
Co si budeme povídat, toto jídlo je nejlepší v létě, kdy nás rajská jablíčka obohacují svými plody skvělé chuti. A nemusíme dodávat, že nejbáječnější jsou ta domácí, ze své zahrádky.
Recept: Zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velký lilek
- 250 g čerstvé mozzarelly
- 4 velká rajčata
- hrst nastrouhaného parmezánu (v případě nouze i eidamu nebo nivy)
- italské bylinky směs, popř. provensálské koření
- sůl
Postup
-
Oloupejte lilek, okraje odkrojte. Pak lilek nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 1 cm.
-
Ve velkém hrnci necháme vřít vodu, do které lilky vhodíme a necháme je max. na 2 minuty povařit (tím lilek změkne a urychlí nám to pečení).
-
Zapněte troubu na 180 C. Vodu z hrnce vylijte a lilky nechte vychladnout, zatímco si nakrájíte na plátky rajčata a mozzarellu.
-
Do pečící mísy o velikosti asi 20×20 cm nalijte olej. Naskládejte vedle sebe kolečka lilku, posypejte jemně solí. Na lilky naskládejte plátky mozzarelly a také posolte. Na sýr dejte vrstvu nakrájených rajčat, jemně posypejte solí, a provensálským kořením.
-
Postup zopakujte – tj. nahoru dáte vrstvu lilků (a trochu soli), pak mozzarelly a nakonec rajčat. Zase posypejte provensálským kořením a vše posypejte nastrouhaným parmezánem. Strčte do trouby a nechte péci cca 35 min.
-
Podávejte s pečivem – bagetou, chlebem, pitou apod.
Poznámky
Nebojte se, že přesolíte. Jak lilek, tak mozzarella jsou bez chuti, a tak pokud je neosolíte, možná to budete dohánět ještě na talíři.
Z lilku vám může odtéct dost vody, kterou nasákl při vaření. Předejít tomu můžete tím, že lilek povaříte na páře (dokud nezměkne) nebo si ho osmahnete na pánvici, ovšem počítejte s tím, že lilek neboli baklažán do sebe vsaje hodně oleje.