Tento italský recept s nepřekonatelnou chutí se hodí hlavně v létě, kdy je sezóna lilků (baklažánů). Přestože jde o vegetariánský recept, zasytí vás s přehledem i bez přítomnosti masa. Doporučuji proto servírovat jako hlavní chod.
Recept: Zapečený lilek s rajčaty a sýrem
pochoutka nejenom pro vegetariány
Ingredience
- 1 velký nebo 2 menší lilky (asi 500 g)
- olivový olej
- 2 střední cibule nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku rozdrceného
- 1 plechovku krájených rajčat
- 1 lžíce oregána
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1-2 mozzarelly nakrájené na pásky
- 3 lžíce parmezánu čerstvě nastrouhaného
- sůl dle chuti
Postup
-
Lilku odkrojte oba konce (stačí 1-2 cm) a nakrájejte ho na 1 cm plátky nebo kolečka (plátky budou větší a proto s nimi bude menší práce při smažení) a odložte stranou.
-
Ve dvou lžících oleje osmahněte česnek a cibulku, dokud nezesklovatí. Pak vmíchejte rajčata, oregano a protlak. Osolte. Pár minut prohřejte a odstavte.
-
Na velké pánvi si rozehřejte olej a osmahněte plátky lilků z obou stran, dokud nejsou dozlatova a úplně měkké. Jestli je třeba, přidejte olej. Hotové lilky odložte na talíř a lehce prosolte.
-
Zapněte si troubu na 180 stupňů.
-
Vyskládejte dno středně velké zapékací formy vrstvou lilkových plátků. Na ně dejte polovinu rajčatové směsi. Na ni položte zbylé plátky lilků, aby pokryly celou plochu. Naneste zbytek rajčatové směsi. Na ni vyskládejte plátky mozzarelly, posolte a posypejte parmezánem.
-
Pečte v předehřáté troubě asi 25 – 35 minut nebo dokud není sýr upečený dozlatova.
Poznámky
Pokud si nakrájený lilek (platí i pro ostatní recepty s baklažánem) nasolíte a necháte asi 20 minut odležet, zbavíte ho jemné hořkosti, kterou tato zelenina má, a navíc lilek nenasaje tolik oleje při smažení.
Pro zdravější verzi si plátky lilků udělejte v páře. Nemusíte pak už smažit.