Brambory – neodmyslitelná součást stravy našeho národa. Podobně jako Irové i my bychom se bez nich asi neobešli. Tady je jeden z mnoha způsobů přípravy erteplí, zemáků, kobzol anebo jak se jim u vás říká…
Recept: Zapečené brambory „na ježka” s česnekem a sýrem
Ingredience
- 6 středně velkých brambor
- 4 stroužky česneku
- 150 g tvrdého sýra (eidam, cheddar, gouda atd.) nakrájeného na tenké plátky
- máslo
- sůl
Postup
Brambory oloupejte a nařežte „na ježka", tzn. nakrájejte na tlustší plátky, ale nedokrojte až do konce.
Dejte brambory do zapékací formy, posolte, nahoru dejte plátky másla (na každý brambor jeden), přikryjte pokličkou nebo alobalem a nechte v troubě péct při 180°C, dokud nejsou brambory poloměkké (zkuste vidličkou nebo nožem asi po 25 min.).
Alobal sundejte, na brambory rozetřete rozdrcený česnek a položte plátky sýra. Dejte zpět do trouby a pečte, dokud není sýr roztavený a mírně hnědý.
Podávejte s mlékem.
Poznámky
Tento pokrm už není moc vhodný k ohřívání, proto pokrm snězte pokud možno hned po uvaření.