Brambory – neodmyslitelná součást stravy našeho národa. Podobně jako Irové i my bychom se bez nich asi neobešli. Tady je jeden z mnoha způsobů přípravy erteplí, zemáků, kobzol anebo jak se jim u vás říká…
Recept: Zapečené brambory „na ježka” s česnekem a sýrem
Ingredience
- 6 středně velkých brambor
- 4 stroužky česneku
- 150 g tvrdého sýra (eidam, cheddar, gouda atd.) nakrájeného na tenké plátky
- máslo
- sůl
Postup
-
Brambory oloupejte a nařežte „na ježka", tzn. nakrájejte na tlustší plátky, ale nedokrojte až do konce.
-
Dejte brambory do zapékací formy, posolte, nahoru dejte plátky másla (na každý brambor jeden), přikryjte pokličkou nebo alobalem a nechte v troubě péct při 180°C, dokud nejsou brambory poloměkké (zkuste vidličkou nebo nožem asi po 25 min.).
-
Alobal sundejte, na brambory rozetřete rozdrcený česnek a položte plátky sýra. Dejte zpět do trouby a pečte, dokud není sýr roztavený a mírně hnědý.
-
Podávejte s mlékem.
Poznámky
Tento pokrm už není moc vhodný k ohřívání, proto pokrm snězte pokud možno hned po uvaření.