Velice jednoduchý a chutný recept v podobě bramborových plátků rychle povařených v křenovo – česnekové krémové omáčce a následně zapečených v troubě.

Lze podávat samostatně nebo jako přílohu, která příjemně překvapí každého strávníka.

Omáčku a brambory si můžete povařit den dopředu, přelít do zapékací nádoby a nechat v ledničce. Než budete brambory péct, vyndejte je na hodinu z ledničky.

Tisknout

Zapečené brambory v křenové omáčce

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 1 hodina

Ingredience

  • 1 kg brambor oloupaných a nakrájených na cca 3 mm plátky
  • 300 ml mléka
  • 300 ml plnotučné smetany
  • 3-4 stroužky česneku rozdrceného
  • 3 lžíce křenu ve sklenici
  • sůl, pepř

Postup

  1. Zapněte si troubu a nastavte ji na 190 °C (170 °C s ventilátorem), ať se vám nahřeje, zatímco budeme vařit.

  2. Ve větším hrnci smíchejte mléko, smetanu, křen a česnek. Přiveďte k varu.

  3. Snižte plamen a přihoďte brambory. Dobře promíchejte, ať se od sebe oddělí a nechte je vařit na mírném plamenu asi 10 minut nebo dokud nebudou poloměkké.

  4. Přemístěte brambory i s omáčkou do zapékací nádoby a strčte do trouby. Pečte 30 minut na 190 °C (170 °C s ventilátorem). Pak zvyšte teplotu na 220 stupňů (200 s ventilátorem) a pečte dalších asi 30 minut nebo dokud nejsou brambory nahoře pěkně hnědé.

  5. Podávejte samotné nebo jako přílohu.