Velice jednoduchý a chutný recept v podobě bramborových plátků rychle povařených v křenovo – česnekové krémové omáčce a následně zapečených v troubě.
Lze podávat samostatně nebo jako přílohu, která příjemně překvapí každého strávníka.
Omáčku a brambory si můžete povařit den dopředu, přelít do zapékací nádoby a nechat v ledničce. Než budete brambory péct, vyndejte je na hodinu z ledničky.
Zapečené brambory v křenové omáčce
Ingredience
- 1 kg brambor oloupaných a nakrájených na cca 3 mm plátky
- 300 ml mléka
- 300 ml plnotučné smetany
- 3-4 stroužky česneku rozdrceného
- 3 lžíce křenu ve sklenici
- sůl, pepř
Postup
Zapněte si troubu a nastavte ji na 190 °C (170 °C s ventilátorem), ať se vám nahřeje, zatímco budeme vařit.
Ve větším hrnci smíchejte mléko, smetanu, křen a česnek. Přiveďte k varu.
Snižte plamen a přihoďte brambory. Dobře promíchejte, ať se od sebe oddělí a nechte je vařit na mírném plamenu asi 10 minut nebo dokud nebudou poloměkké.
Přemístěte brambory i s omáčkou do zapékací nádoby a strčte do trouby. Pečte 30 minut na 190 °C (170 °C s ventilátorem). Pak zvyšte teplotu na 220 stupňů (200 s ventilátorem) a pečte dalších asi 30 minut nebo dokud nejsou brambory nahoře pěkně hnědé.
Podávejte samotné nebo jako přílohu.