Ondřej Horecký

9. 4. 2020

Indický způsob přípravy špenátu a brambor je velmi chutný, rychlý a hodně odlišný od toho našeho.

Sag Aloo (čti sag alú) prostě znamená špenát s bramborem, i když místo špenátu se v Indii a Pákistánu někdy používá i jiná listová zelenina.  

Toto jídlo je velmi zdravé a výživné a když vynecháte čili papričku, možná si ho oblíbí i vaše děti.

Tisknout

Špenát s bramborem po indicku (sag aloo)

Chod hlavní jídlo
Kuchyně indická
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 55 minutes
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 500 g zmraženého listového špenátu popř. špenátu čerstvého
  • 250 g brambor oloupaných a nakrájených na asi 2 cm kostky
  • 250 g sladkých brambor oloupaných a nakrájených na asi 2 cm kostky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule nakrájená na pásky
  • 1 stroužek česneku rozdrcený nebo nakrájený nadrobno
  • 2-3 cm zázvoru oloupaného a nakrájeného na kousky
  • 1 čerstvou čili papričku nakrájenou nadrobno
  • 1,5 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nechte vařit vodu. Dejte do ní zmrazený špenát, snižte na střední plamen a vařte asi 3 min. Slijte, propláchněte studenou vodou a vymačkejte všechnu vodu. Špenát nahrubo (nebo najemno) nakrájejte (podle preferencí) a odložte stranou.

  2. Pokud používáte čerstvý špenát, přelijte ho vroucí vodou, nechejte pár minut odstát a pak vodu vylijte a listy vymačkejte, aby v nich zůstalo co nejméně tekutiny.

  3. Na velké hluboké pánvi rozehřejte nad středně silným plamenem olej. Přidejte cibuli, smažte asi 2 minuty. Přidejte česnek a zázvor a smažte další minutu.

  4. Přihoďte brambory, špenát a všechny ostatní ingredience, promíchejte a nechte vařit na mírném ohni. Občas promíchejte a dolijte vodu, když je třeba (aby se ingredience nepřipálily). Pokrm je hotový, až jsou měkké brambory (20 – 30 min.).

  5. Podávejte s plackami nán, pitou nebo jen tak samotné.

Poznámky

Samozřejmě lze použít i čerstvý špenát, jen si ho napřed rychle povařte.
 
Pokud neseženete batáty (sladké brambory), nahraďte je mrkví anebo použijte jen obyčejné brambory.

Související články

Přečtěte si také

Staří odcházejí, mladí nechtějí. Jak české zemědělství zápasí s palčivým nedostatkem pracovních sil
Staří odcházejí, mladí nechtějí. Jak české zemědělství zápasí s palčivým nedostatkem pracovních sil

Malé platy, vysoký zápřah, špinavá práce, enormní byrokracie, to vše snižuje u mladých lidí atraktivitu zemědělství. Je farmařina opravdu na vymření? Jak se bude agrární sektor vyvíjet do budoucna? To vše se dozvíte v naší reportáži.

Z Německa odchází další špičkové firmy
Z Německa odchází další špičkové firmy

Počet podniků, které opouštějí Německo, je vyšší než za posledních 15 let. Známá jména jako Meyer Burger, Landliebe a Miele jsou jen špičkou ledovce. BDI předpokládá, že více než 40 % malých a středních podniků zvažuje odchod.

I když úřady tvrdí, že vakcíny proti covidu jsou bezpečné, očkovaní dárci krve mají určitá omezení
I když úřady tvrdí, že vakcíny proti covidu jsou bezpečné, očkovaní dárci krve mají určitá omezení

V ČR by dárce krve neměl jít na odběr v určité lhůtě po očkování proti covidu. V USA se dárcův očkovací stav zjišťuje, i když důvody tohoto požadavku nejsou přehledné.

Maďarský parlament schválil vstup Švédska do NATO
Maďarský parlament schválil vstup Švédska do NATO

Maďarský parlament dnes schválil vstup Švédska do NATO.

Kde vzniká imunita? Možná budete překvapeni
Kde vzniká imunita? Možná budete překvapeni

Možná budete překvapeni tím, kolik různých typů imunitních buněk vaše tělo má a jak účinně navzájem spolupracují. Ještě zajímavější je, že většina těchto imunitních buněk vzniká v kostní dřeni…