Ondřej Horecký

9. 4. 2020

Indický způsob přípravy špenátu a brambor je velmi chutný, rychlý a hodně odlišný od toho našeho.

Sag Aloo (čti sag alú) prostě znamená špenát s bramborem, i když místo špenátu se v Indii a Pákistánu někdy používá i jiná listová zelenina.  

Toto jídlo je velmi zdravé a výživné a když vynecháte čili papričku, možná si ho oblíbí i vaše děti.

Tisknout

Špenát s bramborem po indicku (sag aloo)

Chod hlavní jídlo
Kuchyně indická
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 55 minutes
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 500 g zmraženého listového špenátu popř. špenátu čerstvého
  • 250 g brambor oloupaných a nakrájených na asi 2 cm kostky
  • 250 g sladkých brambor oloupaných a nakrájených na asi 2 cm kostky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule nakrájená na pásky
  • 1 stroužek česneku rozdrcený nebo nakrájený nadrobno
  • 2-3 cm zázvoru oloupaného a nakrájeného na kousky
  • 1 čerstvou čili papričku nakrájenou nadrobno
  • 1,5 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nechte vařit vodu. Dejte do ní zmrazený špenát, snižte na střední plamen a vařte asi 3 min. Slijte, propláchněte studenou vodou a vymačkejte všechnu vodu. Špenát nahrubo (nebo najemno) nakrájejte (podle preferencí) a odložte stranou.

  2. Pokud používáte čerstvý špenát, přelijte ho vroucí vodou, nechejte pár minut odstát a pak vodu vylijte a listy vymačkejte, aby v nich zůstalo co nejméně tekutiny.

  3. Na velké hluboké pánvi rozehřejte nad středně silným plamenem olej. Přidejte cibuli, smažte asi 2 minuty. Přidejte česnek a zázvor a smažte další minutu.

  4. Přihoďte brambory, špenát a všechny ostatní ingredience, promíchejte a nechte vařit na mírném ohni. Občas promíchejte a dolijte vodu, když je třeba (aby se ingredience nepřipálily). Pokrm je hotový, až jsou měkké brambory (20 – 30 min.).

  5. Podávejte s plackami nán, pitou nebo jen tak samotné.

Poznámky

Samozřejmě lze použít i čerstvý špenát, jen si ho napřed rychle povařte.
 
Pokud neseženete batáty (sladké brambory), nahraďte je mrkví anebo použijte jen obyčejné brambory.

Související články

Přečtěte si také

Termín říjnových voleb do Sněmovny je ve Sbírce zákonů, začala oficiální kampaň

Rozhodnutí prezidenta Petra Pavla o tom, že se letos volby do Poslanecké sněmovny uskuteční 3. a 4. října, bylo vydáno ve Sbírce zákonů.

Film, který zatlouká poslední „hřebíky do rakve“ pachové identifikace, se promítal ve Sněmovně pod záštitou ex-ministryně spravedlnosti

Dokument Pachová stopa, který získal hlavní cenu na Academia Film Olomouc, šokoval senátorku Kordovou Marvanovou, která požádala bývalou ex-ministryni spravedlnosti, aby uspořádala jeho promítání v Poslanecké sněmovně.

Maso z geneticky upravených vepřů bude moci na americké pulty

Společnost Genus plc genetickou metodou CRISPR upravila u prasat jejich DNA. Americký vládní úřad FDA toto geneticky upravené vepřové maso schválil k prodeji. Výhledově tak zamíří do amerických obchodů.

Vydírat USA omezením toku vzácných zemin se může Číně vymstít, říká expert

Čínský režim se snaží získat výhodu v obchodních vyjednáváních zpřísněním pravidel pro vývoz vzácných zemin, ale riskuje tím urychlení budování západních dodavatelských řetězců, což by mohlo narušit dlouhodobý monopol Pekingu.

Německo: Blackout – příprava na událost s neznámou délkou trvání

Od výpadku proudu ve Španělsku, Portugalsku a Francii se téma blackout opět stalo v Německu aktuálnějším.

Španělsko vyloučilo kyberútok jako příčinu blackoutu

Španělská vláda dnes definitivně vyloučila kybernetický útok jako možnou příčinu masivního výpadku elektřiny, který na konci dubna ochromil provoz na celém Pyrenejském poloostrově.

Zdravotní sestra zůstala „traumatizovaná“ poté, co jí bylo sděleno, že se na její hysterektomii bude podílet trans kolega

Zdravotní sestra Karen Dansonová uvedla, že ji traumatizovalo zjištění, že na její hysterektomii má asistovat trans-identifikovaný kolega, jehož přítomnost jí připomněla sexuální zneužívání z dětství.

Den v obrazech: Požár chemikálií ve Španělsku, sběr jahod v Indii a zlaté opice

Světové události dne 14. května zaznamenané objektivem fotoaparátu.

Jak omega-3 mastné kyseliny z ryb ovlivňují mozek a chování dětí

Omega-3 z ryb podporují vývoj mozku, zlepšují chování a mohou chránit děti před alergiemi, Crohnovou chorobou i záněty.