Indický způsob přípravy špenátu a brambor je velmi chutný, rychlý a hodně odlišný od toho našeho.

Sag Aloo (čti sag alú) prostě znamená špenát s bramborem, i když místo špenátu se v Indii a Pákistánu někdy používá i jiná listová zelenina.  

Toto jídlo je velmi zdravé a výživné a když vynecháte čili papričku, možná si ho oblíbí i vaše děti.

Tisknout

Špenát s bramborem po indicku (sag aloo)

Chod hlavní jídlo
Kuchyně indická
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 55 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 500 g zmraženého listového špenátu popř. špenátu čerstvého
  • 250 g brambor oloupaných a nakrájených na asi 2 cm kostky
  • 250 g sladkých brambor oloupaných a nakrájených na asi 2 cm kostky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule nakrájená na pásky
  • 1 stroužek česneku rozdrcený nebo nakrájený nadrobno
  • 2-3 cm zázvoru oloupaného a nakrájeného na kousky
  • 1 čerstvou čili papričku nakrájenou nadrobno
  • 1,5 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nechte vařit vodu. Dejte do ní zmrazený špenát, snižte na střední plamen a vařte asi 3 min. Slijte, propláchněte studenou vodou a vymačkejte všechnu vodu. Špenát nahrubo (nebo najemno) nakrájejte (podle preferencí) a odložte stranou.

  2. Pokud používáte čerstvý špenát, přelijte ho vroucí vodou, nechejte pár minut odstát a pak vodu vylijte a listy vymačkejte, aby v nich zůstalo co nejméně tekutiny.

  3. Na velké hluboké pánvi rozehřejte nad středně silným plamenem olej. Přidejte cibuli, smažte asi 2 minuty. Přidejte česnek a zázvor a smažte další minutu.

  4. Přihoďte brambory, špenát a všechny ostatní ingredience, promíchejte a nechte vařit na mírném ohni. Občas promíchejte a dolijte vodu, když je třeba (aby se ingredience nepřipálily). Pokrm je hotový, až jsou měkké brambory (20 – 30 min.).

  5. Podávejte s plackami nán, pitou nebo jen tak samotné.

Poznámky

Samozřejmě lze použít i čerstvý špenát, jen si ho napřed rychle povařte.
 
Pokud neseženete batáty (sladké brambory), nahraďte je mrkví anebo použijte jen obyčejné brambory.