Ondřej Horecký

12. 3. 2020

Závin na řecký způsob s osvědčenou kombinací špenát a feta (jako alternativu lze použít i balkánský sýr), to vše zabaleno do listového těsta. Kopr dodává pokrmu další chuťový rozměr. Velice chutné a zdravé jídlo, které poslouží jako vydatná svačina při výletech nebo jako nápadité pohoštění pro návštěvy. Samotný recept je snadný a rychlý a hlavně…je to mňamka, kterou se zavděčíte každému, i vegetariánům.

Pokud máte na zahrádce čerstvý špenát, využijte ten. Pokud ne, použijte i  mražený, ale nezapomeňte – musí jít o LISTOVÝ špenát.

Osobně doporučuji jít na jistotu a sáhnout po značce Bonduelle, která kvalitou daleko předčí ostatní značky a neobsahuje tolik vody.

Špenát je velmi zdravá rostlina. Jak již víme, špenát sice nemá tolik železa, jak se dříve předpokládalo, ale nabízí možná daleko více. Obsahuje vitamín A, který chrání sliznice a podporuje imunitu, vitamín B8, který má vliv na lepší pevnost vlasů, nehtů, kůže a pohybového aparátu.

závin špenát feta sýr
Špenátový závin s feta sýrem. (Ondřej Horecký)

Vitamín B3 se zase podílí na lepším spánku, posiluje srdce a cévní systém a zlepšuje metabolismus. Kyselina listová působí pozitivně na krvetvorbu a je potřebná pro zdraví lidského plodu. Zároveň prospívá dobrému duševnímu zdraví a je prevencí chorob srdce a cév, stejně tak je výborná pro náš sluch.

Dále špenát obsahuje řadu minerálů jako hořčík, draslík, sodík, vápník, mangan, měd‘.

Tisknout

Špenátový závin se sýrem feta

Chod předkrm
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 25 minutes
Celkový čas 40 minutes

Ingredience

  • 800 g čerstvého špenátu nebo 500-800 g mraženého špenátu
  • 250 g feta sýru popř. balkánského
  • 1 balení listového těsta
  • 1 lžíce čerstvého kopru (možno i mražený)
  • 1-2 vejce (lze vynechat)
  • menší hrst petrželové natě (lze vynechat)
  • 4 jarní cibulky (lze vynechat)
  • pepř, sůl
  • olej nebo máslo na vymazání formy

Postup

  1. Pečlivě špenát omyjte, ať později nekřoupete hlínu. Nakrájejte listy na malé kousky. Vymačkejte špenát, ať se všechna tekutina dostane pryč. Pokud používáte mražené špenátové listy, rozmražte je nejdřív na nižší nastavení v mikrovlnce a pak z nich pečlivě vymačkejte všechnu vodu. Následně listy nahrubo nakrájejte nebo nastříhejte.
  2. Vložte špenát do velké mísy. Do mísy přidejte nahrubo nastrouhaný nebo nadrolený feta sýr. Přidejte omytý a nadrobno nakrájený kopr, jarní cibulku a petrželovou nať. Rozbijte vajíčka a přidejte je do mísy. Opepřete a osolte. Nezapomeňte, že feta sýr je hodně slaný, tak to nepřežeňte. Vše dobře promíchejte.
  3. Olejem nebo máslem si vymažte menší pekáč (do kterého se vejde 1-2 centimetrová vrstva špenátové směsi). Na spodek pekáče umístěte větší polovinu rozváleného listového těsta tak, aby přečnívalo přes okraj pekáče.
  4. Na těsto vysypte a vyrovnejte špenátovou směs. Přehněte okraje těsta dovnitř pekáče a zbylou polovinu těsta překlopte nahoru. Přebývající těsto můžete odkrojit a dát ještě nahoru. Nožem vytlačte do horního těsta jemnou rýhu ve tvaru mřížky, podle které výtvor po upečení nakrájíte. Potřete trochou oleje (popř. vajíčka nebo vody) a dejte zapéct do trouby na 180 C.
  5. Pečte cca 25 minut nebo dokud není těsto nazlatovělé. Po vytažení nakrájejte podle mřížky na kostky.

Poznámky

Špenátovou směs můžete samozřejmě dát i do klasického závinu, tj. zabalit směs do listového těsta do rolky jako štrůdl. 

Pokud nechcete použít žádný olej, těsto potřete rozšlehaným vajíčkem nebo vodou a pečte na pečícím papíře. 

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.