Zeleninová náplň je inspirovaná samosou (sambusou), tradiční indickou pochutinou, ale těsto je lístkové. Co si z těsta vymodelujete, záleží jen na vás, nemusí jít o závin. Mohou to být i kapsičky nebo něco jiného.
Příprava je snadná, obzvlášť, když si koupíte už vyválené lístkové těsto. To vám přípravu zkrátí o dobrých 10 minut.
Recept: Zeleninový závin po indicku
Ingredience
- 1 velká mrkev nahrubo nastrouhaná
- 1/2 hrnku mraženého hrášku
- 1 středně velký brambor oloupaný, nakrájený na kostky
- 1/3 čínského zelí nakrájeného najemnou
- indické kari koření
- 1 balení lístkového těsto popř. štrůdlového
- 2 lžíce oleje
- sůl (na dochucení)
- 1 rozšlehané vajíčko (na potření)
Postup
-
Do woku nebo větší pánve nalijte olej. Do rozpáleného oleje přihoďte všechnu zeleninu a kari koření.
-
Za občasného míchání smažte, dokud se zelenina nezačne připalovat, pak přilijte trochu vody, snižte teplotu a za občasného míchání poduste (dejte pozor, ať směs nepřipálíte, v případě potřeby přidejte trochu vody), dokud není zelenina skoro úplně měkká.
-
Vypněte plotýnku a odstavte pánev.
-
Lístkové těsto si rozdělte na tři části, každou vyválejte, až je těsto dostatečně tenké (použijte mouku, kdyby se začalo lepit). V případě už vyváleného těsta jej rozviňte, rozdělte na části a do nich zabalte směs (ušetříte si válení).
-
Záviny potřete rozšlehaným vajíčkem a strčte do předehřáté trouby. Pečte na 180 C, dokud nejsou záviny hnědé (asi 20 minut).
Poznámky
Jako koření použijte jakoukoliv směs kari vyrobenou v Indii nebo Pákistánu, které jsou většinou příjemně pikantní. Mně se osvědčily např. směsi od firmy Shan nebo Rajah. České „kari” směsi jsou naproti tomu nevýrazné a mohou zkazit celkový dojem z chuti.