Zeleninová náplň je inspirovaná samosou (sambusou), tradiční indickou pochutinou, ale těsto je lístkové. Co si z těsta vymodelujete, záleží jen na vás, nemusí jít o závin. Mohou to být i kapsičky nebo něco jiného.

Příprava je snadná, obzvlášť, když si koupíte už vyválené lístkové těsto. To vám přípravu zkrátí o dobrých 10 minut.

Tisknout

Recept: Zeleninový závin po indicku

Chod předkrm
Kuchyně indická
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 40 minut

Ingredience

  • 1 velká mrkev nahrubo nastrouhaná
  • 1/2 hrnku mraženého hrášku
  • 1 středně velký brambor oloupaný, nakrájený na kostky
  • 1/3 čínského zelí nakrájeného najemnou
  • indické kari koření
  • 1 balení lístkového těsto popř. štrůdlového
  • 2 lžíce oleje
  • sůl (na dochucení)
  • 1 rozšlehané vajíčko (na potření)

Postup

  1. Do woku nebo větší pánve nalijte olej. Do rozpáleného oleje přihoďte všechnu zeleninu a kari koření.

  2. Za občasného míchání smažte, dokud se zelenina nezačne připalovat, pak přilijte trochu vody, snižte teplotu a za občasného míchání poduste (dejte pozor, ať směs nepřipálíte, v případě potřeby přidejte trochu vody), dokud není zelenina skoro úplně měkká.

  3. Vypněte plotýnku a odstavte pánev.

  4. Lístkové těsto si rozdělte na tři části, každou vyválejte, až je těsto dostatečně tenké (použijte mouku, kdyby se začalo lepit). V případě už vyváleného těsta jej rozviňte, rozdělte na části a do nich zabalte směs (ušetříte si válení).

    závin
  5. Záviny potřete rozšlehaným vajíčkem a strčte do předehřáté trouby. Pečte na 180 C, dokud nejsou záviny hnědé (asi 20 minut).

Poznámky

Jako koření použijte jakoukoliv směs kari vyrobenou v Indii nebo Pákistánu, které jsou většinou příjemně pikantní. Mně se osvědčily např. směsi od firmy Shan nebo Rajah. České „kari” směsi jsou naproti tomu nevýrazné a mohou zkazit celkový dojem z chuti.