Tikka masala je jedna z klasických indických omáček. Vlastně se neví, zda pokrm vznikl v Británii nebo Indii, jisté je, že patří k jedněm nejpopulárnějších na britských ostrovech.
Těšte se na nádherně kořeněné jídlo, původně s kuřecím, ale to lze nahradit jakýmkoliv jiným masem, tofu nebo pouze zeleninou.
Samotný recept je jednoduchý, nenechte se odradit množstvím ingrediencí, většina z toho jsou koření, tolik nezbytná pro indickou kuchyni.
Recept: Tikka masala – indická bašta s kuřecím masem
Ingredience
- 2-3 lžíce oleje
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku rozdrceného
- 1 lžíce drceného kmínu
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky kayenského pepře lze vynechat
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 1 plechovka krájených rajčat
- 200 ml tučné šlehačky popř. kokosového mléka
- 1 zarovnaná lžíce cukru
- 300 g kuřecího masa nakrájeného na kousky
- 300 g zeleniny (květák, brokolice, mrkev, lilek, hrášek…) nakrájené na kousky
- 1/2 lžičky kari koření
Postup
-
Na oleji, popř. másle osmahneme cibulku, dokud nezesklovatí.
-
Přihodíme česnek a za stálého míchání restujeme asi 1 minutu
-
Přidáme sůl a všechno koření kromě kari, promícháme a přidáme tvrdší zeleninu (mrkev, květák, lilek atp.). Restujeme asi 2 min.
-
Přihodíme nakrájená rajčata a za občasného míchání necháme 10 minut probublávat.
-
Vlijeme šlehačku, přidáme cukr, promícháme a přivedeme k varu. V této fázi můžeme přidat i další, měkčí zeleninu. Jídlo necháme probublávat, občas promíchneme. Necháme vařit 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
-
Mezitím si na druhé plotýnce na lžíci oleje orestujeme cca 3 minuty kuřecí maso s kari. Maso by mělo být uvnitř stále růžové, osmahlé pouze na povrchu. Deset minut před koncem vaření přidáme maso do omáčky, aby se dodělalo. Získá nádhernou křehkost.
-
Podáváme s rýží basmati, plackami nebo jen tak s chlebem. Můžete posypat čerstvým koriandrem. Co nesníte, můžete zamrazit.
Poznámky
Šlehačku lze nahradit přírodním jogurtem. Pro alergiky na mléko použijte kokosové mléko nebo bezlaktózovou šlehačku.
Maso si můžete místo orestování udělat na páře, určitě je to zdravější. Já jsem to zkusil s vepřovým, které bylo sice po uvaření stažené a tuhé, ale když jsem ho přemístil na cca 15 minut do tikka omáčky, nádherně změklo a zkřehlo.