Pokud přemýšlíte, co s vaší úrodou paprik a rajčat, tady je chutný a jednoduchý recept z Kréty, který váš problém vyřeší. Nejde o hlavní jídlo, spíš o přílohu anebo zajímavý předkrm na vaši párty.

Tisknout

Recept: Bílé papriky v rajčatové omáčce

báječný letní předkrm nebo příloha

Chod předkrm
Kuchyně středomořská
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 35 minut

Ingredience

  • 1/2 kg bílých (popř. zelených) špičatých paprik
  • 100 ml olivového oleje
  • 200-300 g rajčat
  • 3 stroužky česneku rozdrceného
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl

Postup

  1. Nejprve připravíme rajčata. Tento krok můžete vynechat, pokud použijete pasírované rajčata z obchodu, popř. krájené v plechovce. Rajčatům nařízněte nahoře slupku do kříže, dejte do misky a zalijte vroucí vodou. Počkejte pár minut a pak oloupejte. Nakrájejte na hrubší kusy a rozmixujte v mixéru.

  2. Omyjte si a očistěte papriky (pokud je máte z vlastní zahrady) a osušte v utěrce. Na plotně rozehřejte ve větší pánvi nebo hrnci olej. Naskládejte do nádoby papriky (aby byla jen jedna vrstva). Nechte smažit, až jsou mírně dohněda a pak otočte. Nechte opět několik minut smažit a přidejte rozdrcený česnek.

    smazene papriky
  3. Promíchejte, a je-li třeba, ještě smažte. Papriky by měly být mírně hnědé a splasklé. Přidejte rozmixovaná rajčata a nechte asi 10 minut vařit. 

  4. Přidejte ocet a sůl podle chuti a dobře promíchejte. Odstavte a můžete podávat.

  5. Servírujte jako přílohu k masu a rýži (bramborám) nebo jako předkrm s balkánským sýrem, pitou, chlebem apod. Papriky jsou dobré za tepla, i za studena (pokojová teplota).