Pokud přemýšlíte, co s vaší úrodou paprik a rajčat, tady je chutný a jednoduchý recept z Kréty, který váš problém vyřeší. Nejde o hlavní jídlo, spíš o přílohu anebo zajímavý předkrm na vaši párty.
Recept: Bílé papriky v rajčatové omáčce
báječný letní předkrm nebo příloha
Ingredience
- 1/2 kg bílých (popř. zelených) špičatých paprik
- 100 ml olivového oleje
- 200-300 g rajčat
- 3 stroužky česneku rozdrceného
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl
Postup
-
Nejprve připravíme rajčata. Tento krok můžete vynechat, pokud použijete pasírované rajčata z obchodu, popř. krájené v plechovce. Rajčatům nařízněte nahoře slupku do kříže, dejte do misky a zalijte vroucí vodou. Počkejte pár minut a pak oloupejte. Nakrájejte na hrubší kusy a rozmixujte v mixéru.
-
Omyjte si a očistěte papriky (pokud je máte z vlastní zahrady) a osušte v utěrce. Na plotně rozehřejte ve větší pánvi nebo hrnci olej. Naskládejte do nádoby papriky (aby byla jen jedna vrstva). Nechte smažit, až jsou mírně dohněda a pak otočte. Nechte opět několik minut smažit a přidejte rozdrcený česnek.
-
Promíchejte, a je-li třeba, ještě smažte. Papriky by měly být mírně hnědé a splasklé. Přidejte rozmixovaná rajčata a nechte asi 10 minut vařit.
-
Přidejte ocet a sůl podle chuti a dobře promíchejte. Odstavte a můžete podávat.
-
Servírujte jako přílohu k masu a rýži (bramborám) nebo jako předkrm s balkánským sýrem, pitou, chlebem apod. Papriky jsou dobré za tepla, i za studena (pokojová teplota).