Vždy, když si v Londýně zajdu do turecké restaurace, dávám si právě toto jedinečné jídlo. Tradičně servírované s rýží, jogurtem, salátem a tureckým chlebem (obrovská placka rozstřihaná na kousky), tento pokrm vás zasytí na dlouhé a dlouhé hodiny. 

Koření dodá ingrediencím skvělou chuť a vůni a pomalé dušení na nízkou teplotu zajistí, že se vám bude maso rozpadávat na jazyku. 

U nás se skopové nebo jehněčí maso tak nepoužívá, jako ve Středozemí či jiných částech světa a spousta lidí má vůči němu averzi. Tvrdí, že divně smrdí a chutná, ale je to spíš otázka zvyku, názoru a v neposlední řadě také úpravy. Věřím, že tento recpet vás přesvědčí o opaku.

Pokud skopové nebo jehněčí maso neseženete anebo ho opravdu nemusíte, nahraďte ho hovězím.

Tento recept je velice jednoduchý a nevyžaduje od vás hodně práce, jen se dlouho vaří. U toho ovšem stát nemusíte.

Tisknout

Recept: Dušené skopové maso se zeleninou

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně středomořská, turecká
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 2 hodiny
Celkový čas 2 hodiny 15 minut

Ingredience

  • 3/4 kg skopového masa
  • 1 středně velký lilek se slupkou nakrájený na kousky
  • 1 velká zelená paprika nakrájený na kousky
  • 2 cibule nakrájené nadrobno
  • 3 stroužky česneku rozdrceného
  • 1 plechovka (400 ml) krájených rajčat
  • 300 ml zeleninového (hovězího) vývaru
  • 4 hřebíčky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/4 lžičky kayenského pepře (popř. chilli)
  • 2 bobkové listy
  • šťáva z poloviny citronu (lze vynechat)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Ve větším hrnci rozpalte olej. Vhoďte maso a osmahněte ze všech stran. Přidejte cibuli a česnek a smažte na středním ohni, dokud není cibulka měkká.

  2. Přidejte všechny další ingredience kromě papriky a lilku. Promíchejte a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu na minimum, aby voda probublávala a nechte vše dusit jednu hodinu.

  3. Přidejte lilek, promíchejte, dosolte a dopepřete a vařte dalších 20 minut.

  4. Přidejte papriku, promíchejte. Duste, dokud není maso měkkoučké (přibližně dalších 40 minut).

  5. Tradičně se tento pokrm podává s rýží, jogurtem (smíchaným s čerstvou nakrájenou mátou), salátem a tureckým chlebem (lze nahradit pitou).

Poznámky

Jehněčí maso je samozřejmě jemnější a nebudete ho proto muset tak dlouho vařit. 

V létě můžete použít rajčata čerstvá a zralá v počtu 3 – 4. Jen si nejdřív oloupejte slupku (rajčata nakrojte nahoře do kříže a přelijte vroucí vodou. Nechejte chvíli odstát, pak slupku lehce sloupnete.)
 
Zeleninu můžete použít i jinou, podle toho, co máte zrovna po ruce, i když lilek je většinou vždy přítomen.
 
Pokud používáte obyčejný čili prášek, můžete bez obav použít i větší dávku. S kayenským pepřem opatrně, je daleko silnější, než obyčejné čili!
 
Pokrm je vhodný k zamrazení.