Ondřej Horecký

3. 2. 2011

Vždy, když si v Londýně zajdu do turecké restaurace, dávám si právě toto jedinečné jídlo. Tradičně servírované s rýží, jogurtem, salátem a tureckým chlebem (obrovská placka rozstřihaná na kousky), tento pokrm vás zasytí na dlouhé a dlouhé hodiny. 

Koření dodá ingrediencím skvělou chuť a vůni a pomalé dušení na nízkou teplotu zajistí, že se vám bude maso rozpadávat na jazyku. 

U nás se skopové nebo jehněčí maso tak nepoužívá, jako ve Středozemí či jiných částech světa a spousta lidí má vůči němu averzi. Tvrdí, že divně smrdí a chutná, ale je to spíš otázka zvyku, názoru a v neposlední řadě také úpravy. Věřím, že tento recpet vás přesvědčí o opaku.

Pokud skopové nebo jehněčí maso neseženete anebo ho opravdu nemusíte, nahraďte ho hovězím.

Tento recept je velice jednoduchý a nevyžaduje od vás hodně práce, jen se dlouho vaří. U toho ovšem stát nemusíte.

Tisknout

Recept: Dušené skopové maso se zeleninou

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně středomořská, turecká
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 2 hours
Celkový čas 2 hours 15 minutes

Ingredience

  • 3/4 kg skopového masa
  • 1 středně velký lilek se slupkou nakrájený na kousky
  • 1 velká zelená paprika nakrájený na kousky
  • 2 cibule nakrájené nadrobno
  • 3 stroužky česneku rozdrceného
  • 1 plechovka (400 ml) krájených rajčat
  • 300 ml zeleninového (hovězího) vývaru
  • 4 hřebíčky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/4 lžičky kayenského pepře (popř. chilli)
  • 2 bobkové listy
  • šťáva z poloviny citronu (lze vynechat)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Ve větším hrnci rozpalte olej. Vhoďte maso a osmahněte ze všech stran. Přidejte cibuli a česnek a smažte na středním ohni, dokud není cibulka měkká.

  2. Přidejte všechny další ingredience kromě papriky a lilku. Promíchejte a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu na minimum, aby voda probublávala a nechte vše dusit jednu hodinu.

  3. Přidejte lilek, promíchejte, dosolte a dopepřete a vařte dalších 20 minut.

  4. Přidejte papriku, promíchejte. Duste, dokud není maso měkkoučké (přibližně dalších 40 minut).

  5. Tradičně se tento pokrm podává s rýží, jogurtem (smíchaným s čerstvou nakrájenou mátou), salátem a tureckým chlebem (lze nahradit pitou).

Poznámky

Jehněčí maso je samozřejmě jemnější a nebudete ho proto muset tak dlouho vařit. 

V létě můžete použít rajčata čerstvá a zralá v počtu 3 – 4. Jen si nejdřív oloupejte slupku (rajčata nakrojte nahoře do kříže a přelijte vroucí vodou. Nechejte chvíli odstát, pak slupku lehce sloupnete.)
 
Zeleninu můžete použít i jinou, podle toho, co máte zrovna po ruce, i když lilek je většinou vždy přítomen.
 
Pokud používáte obyčejný čili prášek, můžete bez obav použít i větší dávku. S kayenským pepřem opatrně, je daleko silnější, než obyčejné čili!
 
Pokrm je vhodný k zamrazení.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.