Vždy, když si v Londýně zajdu do turecké restaurace, dávám si právě toto jedinečné jídlo. Tradičně servírované s rýží, jogurtem, salátem a tureckým chlebem (obrovská placka rozstřihaná na kousky), tento pokrm vás zasytí na dlouhé a dlouhé hodiny.
Koření dodá ingrediencím skvělou chuť a vůni a pomalé dušení na nízkou teplotu zajistí, že se vám bude maso rozpadávat na jazyku.
U nás se skopové nebo jehněčí maso tak nepoužívá, jako ve Středozemí či jiných částech světa a spousta lidí má vůči němu averzi. Tvrdí, že divně smrdí a chutná, ale je to spíš otázka zvyku, názoru a v neposlední řadě také úpravy. Věřím, že tento recpet vás přesvědčí o opaku.
Pokud skopové nebo jehněčí maso neseženete anebo ho opravdu nemusíte, nahraďte ho hovězím.
Tento recept je velice jednoduchý a nevyžaduje od vás hodně práce, jen se dlouho vaří. U toho ovšem stát nemusíte.
Recept: Dušené skopové maso se zeleninou
Ingredience
- 3/4 kg skopového masa
- 1 středně velký lilek se slupkou nakrájený na kousky
- 1 velká zelená paprika nakrájený na kousky
- 2 cibule nakrájené nadrobno
- 3 stroužky česneku rozdrceného
- 1 plechovka (400 ml) krájených rajčat
- 300 ml zeleninového (hovězího) vývaru
- 4 hřebíčky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/4 lžičky kayenského pepře (popř. chilli)
- 2 bobkové listy
- šťáva z poloviny citronu (lze vynechat)
- 3 lžíce oleje
- sůl, pepř
Postup
-
Ve větším hrnci rozpalte olej. Vhoďte maso a osmahněte ze všech stran. Přidejte cibuli a česnek a smažte na středním ohni, dokud není cibulka měkká.
-
Přidejte všechny další ingredience kromě papriky a lilku. Promíchejte a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu na minimum, aby voda probublávala a nechte vše dusit jednu hodinu.
-
Přidejte lilek, promíchejte, dosolte a dopepřete a vařte dalších 20 minut.
-
Přidejte papriku, promíchejte. Duste, dokud není maso měkkoučké (přibližně dalších 40 minut).
-
Tradičně se tento pokrm podává s rýží, jogurtem (smíchaným s čerstvou nakrájenou mátou), salátem a tureckým chlebem (lze nahradit pitou).
Poznámky
Jehněčí maso je samozřejmě jemnější a nebudete ho proto muset tak dlouho vařit.