Vepřové maso, nakrájené podle asijské tradice na tenké plátečky a narychlo osmahnuté se zeleninou na woku. Nasládlá omáčka dodá tomuto pokrmu příjemnou chuť, kterou ještě doplní smažené lupínky mandlí.
Celý proces je velmi rychlý, takže si předtím dejte vařit přílohu. Zeleninu zvolte podle toho, co máte zrovna po ruce – já jsem použil brokolici, mrkev a červenou papriku.
Kouzlo asijských receptů a jejich zpracování masa je v rychlosti. Plátky masa se osmahnou velmi rychle, ale když to přeženete, ztvrdnou a budou houževnaté, takže pozor na to! Musí to být rychlovka.
Vepřové plátky s mandlemi a medovou omáčkou
Ingredience
- 300 g vepřového masa nakrájeného na tenké, 3 mm plátky o velikosti asi 2×3 cm (krájíme přes vlákno)
- 300 g zeleniny (mrkev, brokolice, lilek, cibule…) nakrájené na kousky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce mandlových lupínků
Omáčka
- 2-3 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce tekutého medu
- 2-3 lžičky sladkého rýžového octa (podle chuti)
- 1 lžička pětikoření (viz poznámky)
Postup
-
Nejdříve připravíme omáčku. Smíchejte studenou vodu s kukuřičným škrobem a dobře promíchejte. Pak přidejte med, sojovku, ocet a koření a vše dobře promíchejte.
-
Rozehřejte wok s olejem na střední stupeň. Vhoďte mandlové lupínky a za stálého míchání je osmahněte dozlatova (2 – 3 minuty). Děrovanou naběračkou lupínky vyberte z oleje a nechte odstát (odkapat) na papírových utěrkách nebo ubrousku.
-
Olej přiveďte opět k varu, tentokrát na nejvyšší stupeň. Přihoďte maso a zeleninu a za stálého míchání orestujte, dokud maso nezmění na všech stranách barvu a zelenina nebude mírně křupavá (cca 4 minuty).
-
Přilijte omáčku, restujte další dvě minuty, dokud jí není vše pěkně pokryto.
-
Před servírováním posypte mandlemi. Doporučuji podávat s rýží, popř. nudlemi.
Poznámky
Sladký rýžový ocet seženete ve zdravých výživách.
Pětikoření neboli směs pěti koření je čínská směska koření, kterou koupíte pod anglickým názvem Five Spice Powder ve vietnamských nebo indických krámcích a někdy také v supermarketech jako Tesco. Pětikoření je většinou nepálivé a nasládlé, obsahuje badyán, fenykl, skořici, hřebíček a pepř, ale někdy je některá ze surovin zastoupena anýzem, muškátovým oříškem nebo mletým zázvorem. Pokud směs neseženete, udělejte si vlastní – špetku z každé ingredience, kterou doma najdete.