Cože? Budeme vařit mravence? Ne tak docela. Jde o oblíbený čínský pokrm z mletého vepřového masa, které se naloží v mňamózní marinádě, a pak se smíchá s nudlemi.
Čínsky se tomuto jídlu říká ,,ma i šang šu” neboli ,,mravenci lezoucí po stromě”. Je to kvůli tomu, že kousky mletého vepřového mají údajně připomínat mravence lezoucí po větvičkách (nudlích) stromu, přičemž jarní cibulka má evokovat listy. Inu, Číňané jsou při vymýšlení názvů pokrmů velice inventivní.
Jde o rychlý a chutný recept s exotickým nádechem, na němž si smlsne rád každý.
Recept: Mravenci na stromě (mleté vepřové s nudlemi)
Ingredience
- 250 g tenkých nudlí (rýžových apod.)
- 250 g mletého vepřového masa
- 4 jarní cibulky nakrájené na šikmo (cca 3 cm)
- 180 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 2 lžíce oleje
Na marinádu
- 1,5 lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce rýžového vína pro alternativu viz Poznámky
- 2 lžíce chilli omáčky pro alternativu viz Poznámky
- 1 lžička cukru
Postup
-
V míse si smíchejte vepřové se všemi ingrediencemi na marinádu a nechte asi 30 minut uležet.
-
Dejte do velkého hrnce vařit vodu. Až bublá, vhoďte nudle. Vařte podle návodu na obalu (většinou kolem 3 minut). Pak slijte vodu a propláchněte studenou vodou, aby se nelepily.
-
Ve woku si rozehřejte olej a přihoďte jarní cibulku. Za stálého míchání ji orestujte (asi minutu). Pozor, aby se nespálila.
-
Přihoďte naložené maso, zvyšte teplotu a za stálého míchání osmahněte, dokud maso neztratí svou růžovou barvu.
-
Přilijte vývar a za občasného míchání přiveďte k varu. Vhoďte nudle, dobře promíchejte a za stálého míchání vařte, dokud nejsou nudle pořádně horké a vývar vyvařený.
Poznámky
Místo rýžového vína můžete použít rýžový ocet (smíchaný s vodou v poměru 1:1). Ten lze koupit ve zdravých výživách.
Místo chilli omáčky můžete použít kečup nebo rajčatové pyré smíchané s chilli v prášku.