Černá čočka beluga není v našich končinách tak známá jako její hnědá sestra, přesto má mnoho co nabídnout. Nejenže se nemusí namáčet, ale navíc se rychle vaří (cca 20 minut) a ponechává si příjemnou „al dente“ konzistenci. Skvělá je proto do salátů, ovšem nejen do nich.
Indové jako milovníci luštěnin o tom ví své. Když přijde na čočku, rozhodně nejsou „rasisté“ a mají rádi všechny odstíny. Ostatně i tento recept je inspirovaný indickou kuchyní. Ze zeleniny můžete přidat jen mrkev, ale rád bych vás povzbudil, abyste vyzkoušeli i jiné druhy, např. cuketu, žampiony, špenát, pórek nebo lilek, aj.
Toto jídlo je skvělé jak samostatně, tak jako příloha, kupříkladu k rybě.
Čočka je bohatá na rostlinné proteiny (bílkoviny), vlákninu, kyselinu listovou a také fosfor, železo a mangan. Černá čočka obsahuje navíc na rozdíl od ostatních čoček také antokyany, silné antioxidanty, které naleznete např. i v tmavém ovoci jako borůvky nebo ostružiny.
Příprava: 10 min.
Vaření: cca 40 min
Suroviny:
(pro 4-5 osob)
- 1 PL oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrceného
- 1 ČL zázvoru, rozdrceného nebo nasekaného najemno
- 1 velká mrkev, nakrájená na kousky
- 250 g krájené zeleniny (viz tipy)
- 1,5 PL kari pasty nebo kari koření
- 300 g černé čočky beluga
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
- 1 plechovka (400 g) loupaných a krájených rajčat
- 500 ml zeleninového vývaru
- sůl, pepř (na dochucení)
- šťáva z limetky nebo citronu (na dochucení)
- hrst koriandru, popř. petržele (lze vynechat)
Postup
V hrnci nebo hlubší pánvi si rozehřejte olej. Přihoďte nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, mrkev a tvrdší druhy zeleniny a restujte 2-3 minuty.
Přihoďte kari pastu nebo koření a restujte asi 1 minutu, dokud se neuvolní aroma. Přidejte černou čočku beluga, restujte další 2 minuty.
Do hrnce vlijte kokosové mléko, krájená rajčata a asi půlku vývaru. Promíchejte a přiveďte k varu. Postupně dolévejte vývar, je-li třeba. Směs nechejte probublávat pod pokličkou asi 25 minut. Používáte-li měkkou zeleninu (cuketa, hříbky, špenát aj.), přidejte ji max. 10 minut před koncem.
POZOR! I když se vám bude zdát směs tak akorát hustá, nebojte se přilít víc vývaru. Jak bude čočka chladnout, vsákne do sebe dost tekutiny, takže finální konzistence nebude taková jako ihned po dovaření.
Podáváme s rýží, bramborami, chlebem anebo indickými plackami naan nebo čapáty. Gurmáni si mohou přidat nahoru trochu jogurtu a čerstvě nakrájenou koriandrovou popř. petrželovou nať. Směs můžete také použít jako náplň do tortilly.
Tipy:
Ze zeleniny můžete přidat jen mrkev, ale rád bych vás povzbudil, abyste vyzkoušeli i jiné druhy, např. cuketu, žampiony, špenát, pórek nebo lilek, aj. Tvrdší druhy zeleniny (lilek, pórek aj.) smažte s mrkví, měkčí přidejte 10 minut před koncem.
Protože mám rád kyselé, nebojím se přidávat ani zelené olivy, zavařené okurky nebo kapary, proto nebojte se experimentovat.
Lze zamrazit?
Ano, jídlo se dá zamrazit. Z mrazáku vytáhněte 10 hodin předem, nechejte rozmrazit při pokojové teplotě a pak ohřívejte.