Takový dhal (také psáno dál, dal atp.) je super bašta nejen pro vegetariány. Chutný, výživný a zdravý pokrm, který by mohly ocenit i vaše děti (když vynecháte chilli). 

Jak je typické pro indickou kuchyni, budeme potřebovat nějaké to koření, takže si udělejte nákup ještě před kuchtěním.

Samotné vaření sice zabere trošku více času, ale u plotny pořád stát nemusíte, můžete na delší intervaly odbíhat, zatímco se dobroutka vaří.

Tisknout

Recept: Dhal s červenou čočkou a cizrnou

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně indická
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 1 hodina 10 minut
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 200 g červené čočky
  • 1 plechovka (400 g) cizrny
  • 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
  • 200 g sladkých brambor
  • 1 větší cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku rozdrceného nebo nadrobno nakrájeného
  • 100 ml zeleninového bujónu (vývaru)
  • 2 lusky kardamonu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička garam masaly
  • 100 g mraženého listového špenátu
  • 50 g mraženého hrášku (lze vynechat)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Ve studené vodě propláchněte čočku. Dejte do hrnce vařit vodu. Přidejte čočku a nechte vařit 15-20 minut, až je čočka měkká. Vodu slijte a dejte si čočku stranou. Zatímco se čočka vaří, oloupejte a nakrájejte si brambor, cibuli a česnek.

  2. Ve větším hrnci si rozehřejte olej (na střední plamen). Mezitím si z lusků kardamonu vyndejte semínka a utlučte je v hmoždíři. Vhoďte kardamom i s kmínem na olej, vařečkou promíchejte a nechte pár vteřin smažit.

  3. Přihoďte cibuli a česnek a smažte další asi 4 minuty (nezapomeňte míchat, ať se vám česnek nespálí).

  4. Přidejte rajčata, brambor a bujón a řádně prosolte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte asi 30 min. probublávat, dokud není brambor měkký (občas promíchejte).

  5. Odstavte hrnec, přidejte čočku a pak všechno nahrubo rozmačkejte. Dejte zpátky na plotnu a vařte dalších 10 min. (Mezitím si můžete do malé misky hodit všechno zbylé koření a promíchat. Také si můžete v mikrovlnce lehce rozmrazit špenát a hrášek). 

  6. Přidejte cizrnu a koření, dobře promíchejte a přidejte hrášek se špenátem, dobře promíchejte.

  7. Vařte dalších 5 minut. V případě potřeby dosolte a dopepřete. Podávejte s rýží, plackami čapáty, s nánem nebo chlebem.

Poznámky

Pokud zrovna nemáte sladkou bramboru, můžete ji nahradit naším (obyčejným) bramborem nebo mrkví nebo obojím.
 
Pokrm je vhodný k zamrazení.